Spitalele din Dolj, scoase basma curată la control

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Concluzie şoc în lumea medicală din Dolj. În urma controalelor efectuate de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în opt unităţi medicale din Dolj, care au vizat modul de derulare a programelor naţionale de sănătate, bolnavii pot fi optimişti: nu există disfuncţionalităţi majore.

Opt unităţi sanitare din Dolj s-au aflat luna trecută sub lupa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), cea care verifică lunar „îndeplinirea obligaţiilor contractuale ale furnizorilor de servicii medicale, în vederea oferirii unor servicii de calitate asiguraţilor“. În iulie, controlul a vizat modul derulării contractelor pe programe naţionale de sănătate, în cursul semestrului I 2012, şi s-a făcut la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova (subprogramul de tratament al bolnavilor de tuberculoză; subprogramul de tratament al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere), spitalele din Segarcea, Filiaşi, Dăbuleni şi Leamna (subprogramul de tratament al bolnavilor de tuberculoză), Spitalul „Filantropia“ Craiova şi SC „Oncolab“ SRL Craiova (subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice) şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova (programul naţional de ortopedie). 

Ce s-a verificat 

Conform datelor furnizate de CJAS Dolj, aceste controale au avut ca temă verificarea respectării prevederilor legale în derularea programelor naţionale de sănătate, identificarea unor obstacole sau disfuncţionalităţi în derularea lor, încadrarea sumelor contractate în fondurile alocate unităţii sanitare, respectarea destinaţiilor sumelor alocate de CAS Dolj pentru realizarea obiectivelor acestor programe, respectarea responsabilităţilor specifice programelor de sănătate, de către persoanele implicate, realitatea şi exactitatea datelor raportate la CAS Dolj, cât şi analiza stocurilor de medicamente şi materiale sanitare, comparativ cu consumul mediu lunar. 
Rezultatele verificărilor, anunţate de Casa de Asigurări de Sănătate, ne fac să tragem o concluzie: este bine să fii pacient în spitalele din Dolj atunci când eşti inclus într-un program naţional de sănătate.

Ce s-a constatat

Cu excepţia controlului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde raportul este în curs de elaborare, de la celelalte şapte unităţi sanitare „călcate“ de CAS Dolj s-a ajuns la o concluzie optimistă pentru bolnavi: cu câteva mici deficienţe, care ţin de comunicare (neconcordanţă între machetele de raportare pe suport de hârtie şi cele raportate în SIUI) sau de fişa postului persoanelor din conducere, şi acestea rezolvate rapid, programele naţionale de sănătate funcţionează bine în judeţ. 
„Unitatea sanitară respectă prevederile legale în derularea activităţilor specifice programelor naţionale de sănătate, nu s-au identificat disfuncţionalităţi, unitatea s-a încadrat în sumele contractate, a respectat destinaţia sumelor alocate de CAS Dolj pentru realizarea obiectivelor programului naţional de sănătate, există concordanţă între datele din evidenţa tehnico-operativă a spitalului şi cele raportate informatic şi pe suport de hârtie la CAS Dolj“, sunt concluziile trase de CAS Dolj şi trecute în raport în dreptul fiecărei unităţi sanitare verificate. 
    
Spitale cu medicamente şi materiale sanitare în stoc

Spitalele în cauză stau chiar bine la capitolul medicamente şi materiale sanitare. La analiza stocurilor, la finalul primului trimestru s-a constatat un plus faţă de consumul mediu lunar: medicamente pentru aproximativ 2,40 luni şi materiale sanitare pentru aproximativ patru luni - la Spitalul „Victor Babeş“ Craiova; materiale sanitare pentru 5,3 luni - la Spitalul din Segarcea; medicamente pentru aproximativ 3,40 luni şi stoc de materiale sanitare pentru aproximativ 22 de luni (!) - la Spitalul din Filiaşi; stoc mare de filme radiologice, pentru o perioadă estimată de 30,5 de luni (!) - la Spitalul din Dăbuleni; stoc de materiale sanitare pentru aproximativ 1,8 luni - la Spitalul din Leamna; stoc de medicamente pentru aproximativ 2,40 luni şi de materiale sanitare pentru aproximativ 4 luni - la Spitalul „Filantropia“ Craiova. 
Pentru toate acestea s-a dispus ca măsură „consumarea înainte de data expirării a produselor medicamentoase şi a materialelor sanitare, iar necesarul lunar să fie stabilit în funcţie de stocurile existente, evitându-se epuizarea acestora“.
Sursa:gazeta de sud

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.