News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Consiliul Judeţean Dolj şi municipalitatea Mizia din Bulgaria au implementat un proiect în valoare de aproape 8 milioane de euro

Consiliul Judeţean Dolj şi municipalitatea Mizia din Bulgaria au implementat un proiect în valoare de aproape 8 milioane de euro

Pentru că banii de la Guvern au fost tot timpul puţini, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a înţeles foarte repede că soluţia pentru dezvoltarea judeţului o reprezintă accesarea de fonduri europene. Astfel, administraţia doljeană, în calitate de partener lider, şi municipalitatea Mizia, din Bulgaria, au început în 2010 implementarea proiectului „Îmbunătăţirea accesului rutier către punctul de trecere a frontierei Bechet-Orzahovo – Reabilitarea drumului Judeţean DJ 561 B, secţiunea I, judeţul Dolj, şi a străzii TsankoTserkovski, municipiul Mizia, districtul Vratsa, Bulgaria”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Vineri, o delegaţie a Consiliului Judeţean Dolj, condusă de vicepreşedintele Laurenţiu Ivanovici, s-a deplasat în municipiul Mizia, din Bulgaria, unde s-a întâlnit cu partenerii bulgari.

Obiectivul general al proiectului este să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii transfrontaliere ca o consecinţă a facilitării mobilităţii bunurilor, serviciilor şi persoanelor între România şi Bulgaria prin punctul de trecere a frontierei Bechet-Orayahovo. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 7.991.567,74 de euro – 6.469.742,75 de euro aferente activităţilor implementate de Consiliul Judeţean Dolj, respectiv 1.521.824,99 de euro pentru cele ale municipalităţii Mizia. Din valoarea totală a proiectului, 84,46% reprezintă valoarea eligibilă nerambusabilă din Fondul European pentru dezvoltare Regională, 13% din bugetele naţionale, la care se adaugă contribuţia proprie a fiecărui partener de 2,54%. „Proiectul pe care l-am realizat ne arată că noi suntem în Europa şi suntem gata de alte proiecte. Am colaborat foarte bine cu vecinii români şi am realizat această stradă care era plină de gropi”, a spus Voian Krushoveski, primarul municipiului bulgar Mizia.

“Ne leagă o prietenie lungă cu vecinii noştri bulgari”

Proiectul vizează reabilitarea infrastructurii rutiere a drumului judeţean DJ 561 B Horezu Poenari – Gângiova – Comoşteni – Zăval (DN 55 A) km. 24+260 – 35+260, pe o lungime de 11 km, şi reabilitarea a 1,8 km stradă din Mizia. “Acest proiect reprezintă o componentă a unei iniţiative complexe de investiţii a Consiliului Judeţean Dolj urmărind îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri judeţene, iar implemenatrea proiectulului va conduce la reducerea traficului prin scurtarea timpului de deplasare, sporirea siguranţei circulaţiei conform standardelor europene, reducerea poluării prin diminuarea emisiilor de gaze. Ne leagă o prietenie lungă cu vecinii noştri bulgari, avem o serie de proiecte derulate în comun şi vor urma şi altele din 2014. Am căpătat experienţă împreună în accesarea acestor fonduri europene de cooperare transfrontalieră. Din anul 2014 urmează să înceapă un alt program şi probabil regiunea Dunării va avea bugete mai mari din partea Uniunii Europene”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Laurenţiu Ivanovici.

În Dolj au fost realizaţi 11 km de drum

«Lucrările s-au executat pe un tronson de 11 km al DJ561B care traversează localităţile Horezu Poenari – 2km, Gîngiova – 4 km, Comoşteni – 3 km, Zăval – 2 km structura drumului fiind alcătuită dintr-o platformă de 8 m, respectiv partea carosabilăde 6m+20,25m benzi de încadrare, plus acostamente, 20,75m. Sistemul rutier nou a presupus frezarea drumului pe toată suprafaţa, executarea fundaţiei dintr-un strat de balast de 14 cm şi a unui strat de piatră spartă de 12 cm, executarea suprastructurii dintr-un strat binder BAD 25 de 5 cm şi a unui strat beton asfaltic BA 16 de 4 cm. Drumurile laterale, în număr de 68, au fost amenajate pe o lungime de 50 cm, prin asfaltare. De asemenea, în cadrul acestui proiect au fost realizate podeţe pentru facilitarea accesului la prorietăţi», a spus Iuliana Popescu, ofiţer Relaţii Publice în cadrul Consiliului Judeţean Dolj.
Sursa:cvlpress.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu