News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Legal, taxele şi impozitele locale nu pot creşte din 2013

Legal, taxele şi impozitele locale nu pot creşte din 2013

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a explicat, ieri, că din punct de vedere legal nu mai pot fi majorate taxele şi impozitele locale pentru 2013, pentru că legea prevede modificarea lor cu cel puţin şase luni înainte de începerea noului an. Aflat într-o vizită în judeţul Arad, Duşa le-a spus jurnaliştilor că „a văzut la ştiri un subiect foarte interesant”, respectiv că de anul viitor vor creşte taxele şi impozitele locale, el afirmând că, din punct de vedere legal, nu este posibil acest lucru. „Trebuie să fac o precizare: că, în conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, şi Legea 27 privind impozitele şi taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotărâre de guvern, adică limitele minime şi maxime, o dată la trei ani. Acest lucru trebuia să se petreacă în prima parte a anului. Impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte, ori noi suntem cu două luni înainte de începerea anului bugetar 2013”, a declarat Duşa. Ministrul a spus că dacă limitele trebuie aprobate din trei în trei ani, „asta nu înseamnă că se majorează impozitele şi taxele locale, mai ales că acestea, până la urmă, se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale”. Ministerul Finanţelor a publicat, miercuri, pe site, un proiect de HG privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05% , reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern. Ulterior, premierul Victor Ponta  a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16% şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar. „(…) O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum”, a spus Ponta miercuri seară, la Realitatea TV.
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu