Acuzaţii grave la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus

Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare stă pe un butoi de pulbere după ce un grup de angajaţi, în frunte cu fostul director de îngrijiri medicale al unităţii sanitare, a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa actualei conduceri. Printre altele, aceştia spun că banii pacienţilor sunt utilizaţi pentru a acoperi lipsurile din spital şi, mai mult decât atât, asupra salariaţilor s-au făcut presiuni atunci când şi-au manifestat intenţia de a adera la un alt sindicat decât la cele deja existente. În replică, directorul Verginia Daianu a negat toate acuzaţiile susţinând că sunt doar atacuri nefondate care nu au nici o legătură cu realitatea.   

Fosta directoare de îngrijiri medicale a Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, Veronica Tomescu, susţine că banii din pensiile pacienţilor cu afecţiuni psihice ar fi utilizaţi, fără acordul acestora, pentru achiziţionarea de materiale dezinfectante şi produse pentru curăţenie. Cadrul medical afirmă că la nivelul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare există un întreg mecanism prin intermediul căruia pacienţii ar fi văduviţi de banii ce li se cuvin. De parcă acest lucru nu ar fi de ajuns, acuzaţiile nu se opresc aici.

„Nu avem un buget corespunzător, şi asta pentru că nu a negociat cum trebuia (n.r. – managerul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare). Noi prestăm servicii medicale de aproximativ 14-15 miliarde de lei vechi pe lună. Dumneaei a negociat un contract sub această sumă, de cel mult 11 miliarde de lei vechi. E firesc să nu-i ajungă banii pentru hrană, pentru medicamente, pentru materiale de curăţenie, dezinfectante. Atunci, ca să menţină cât de cât spitalul pe linia de plutire – ca şi igienă vorbesc -, foloseşte pensiile pacienţiilor prin asistenţii-şefi cumpărând diverse materiale de curăţenie şi dezinfectante. Dar şi aici este o problemă, pentru că în unităţile sanitare trebuie să folosim aceste materiale care au avizul Ministerului Sănătăţii. Pe când la noi nu se mai ştie de unde le cumpără, cum le cumpără. Miroase a parfum. În mod normal într-o unitate spitalicească trebuie să miroasă a cloramină, a clor, a dezinfectant”, a mărturisit Veronica Tomescu.

„Păstrezi, dar nu gestionezi tu banii după bunul plac”

Asistenta medicală descrie un întreg mecanism care ar funcţiona în cadrul unităţii sanitare, la care ar fi părtaşi mai mulţi angajaţi, între care şi asistenţii-şefi. „În momentul în care vine postaşul, asistentul-şef sau altcineva merge cu pacienţii. În prezenţa lui se dau banii pacienţilor. Îi ia asistentul-şef şi îi bagă în birou neavând niciun control asupra lor. Ei spun că au o evidenţă în care specifică acolo când şi cât dau pacienţilor. Sub semnătura a unu-doi martori. Dar de obicei unu doi martori ăia sunt cam aceeaşi oameni. Total ilegal! Nu se face aşa ceva. În mod normal, chiar dacă aceşti bani ajung la asistentul-şef, pentru că este o atribuţiune a asistentului-şef aceasta de a păstra bunuri ale bolnavilor, dar de a păstra, nu de a gestiona. Este o mare diferenţă. Păstrezi, dar nu gestionezi tu banii după bunul plac. Dar nu se întâmplă aşa”, a mai spus fostul director de îngrijiri medicale al unităţii

„Este foarte uşor să lansezi acuzaţii, să arunci cu noroi”

Managerul spitalului din Poiana Mare, Verginia Daianu, respinge orice acuzaţii, declarând că nu are nici o legătură cu pensiile pacienţilor, aceştia ridicându-le direct de la poştaş şi cheltuind banii, după bunul plac, fiecare în funcţie de nevoile personale. „Este foarte uşor să lansezi acuzaţii, să arunci cu noroi. Informaţia este una falsă. Nu am dreptul sau puterea să mă interesez de pensiile pacienţilor. Îşi ridică fiecare de la poştaş banii cu semnătură şi îşi cheltuie singuri banii. Au conturi pe numele lor. Aş putea să întreb şi eu unde se duceau pensiile acestor pacienţi până în anul 2010? Îmi poate răspunde cineva la această întrebare?”, a declarat Verginia Daianu.

Discuţii în contradictoriu pe gradele Celsius din saloane

Directoarea este acuzată, de asemenea, că nu ar fi asigurat cantitatea de combustil  necesară pentru încălzirea unităţii sanitare pe timp de iarnă. În aceste condiţii, există acuzaţii că bolnavii cu afecţiuni psihice ar sta în saloane neîncălzite, unde temperatura ajunge doar la 14-15 grade Celsius. „Pacienţii, acum, pe perioada de iarnă, trebuie să facă faţă temperaturilor de 14-15 grade Celsius”, acuză Veronica Tomescu. În replică, managerul spitalului susţine că în fiecare salon există un termometru tocmai pentru a verifica acest lucru. „Periodic apar acuzaţii la adresa mea de tot felul, motiv pentru care mi-am luat unele măsuri. De exemplu, în fiecare salon avem termometru care arată temperatura. În nici un caz nu este vorba de temperaturile despre care vorbesc cei care fac acuzaţiile. Este adevărat că există o problemă cu finanţarea şi nu avem o temperatură la care pacienţii să stea în tricou în saloane, dar nici nu este atât de frig”, a precizat managerul Spitalului de Psihiatrie.

Acuzaţii de o parte şi de alta

Mai mult decât atât, Veronica Tomescu susţine că mai mulţi angajaţi au fost intimidaţi de manager atunci când aceştia au dorit să se afilieze la un nou sindicat, altul decât cele două deja existente în spital.

„În ciuda faptului că erau două sindicate în spital, am căutat să formăm încă o grupă sindicală, tocmai în ideea de a încerca să facem ceva în acel spital. Dacă cineva avea o nemulţumire sau voia să revendice ceva, automat i se astupa gura, primea ameninţări, chiar şi cu datul afară. În condiţiile în care locurile de muncă sunt atât de greu de găsit, oamenii preferau să tacă, să facă ceea ce li se spune, fără să mai ridice vreo problemă. Revenind la această grupă sindicală, care acum reuneşte 95 de membri, în urma şedinţei care a avut loc la Poiana Mare, doamna director a mers trei zile prin toate secţiile şi având lista celor care se înscriseseră a început să-i ameninţe, să-i intimideze, să le spună tot felul de lucruri. Bineînţeles, în urma acestor intimidări nu am primit nimic concret dar, am înţeles că 5-7 persoane, din cele care se înscriseseră, s-au retras acum. Dumneaei şi în acest caz a făcut o mare greşeală, pentru că fiind director nu trebuia să se amestece. Putem să avem şi 10 sindicate într-o unitate. Fiecare are dreptul de a alege, fără să fie influenţat, fără să fie intimidat, fără să fie ameninţat”, a afirmat Veronica Tomescu.

Managerul Verginia Daianu afirmă că nu a pus nici o piedică vreunui sindicat şi cu atât mai puţin a făcut presiuni asupra angajaţilor: „Aş putea spune că povestea sindicatelor în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare este una de viaţă. Până acum am avut două sindicate în spital, fiecare cu o anume coloratură politică. Acum a apărut al treilea, de o altă coloratură. Eu am fost deschisă la acest sindicat, au avut uşa deschisă, nu am avut nici o neînţelegere. Nu am făcut presiune asupra nimănui. Şi această acuzaţie este una falsă”.
Sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.