Franţa vrea ca Google şi Facebook să plătească taxe pentru datele stocate


Franţa este nemulţumită că giganţi ca Google şi Facebook nu se supun reglementărilor sale fiscale şi a venit cu un nou plan prin care să taxeze astfel de companii. Motivul pentru impozitare invocat de francezi este colectarea datelor utilizatorilor

Vrem să ne asigurăm că Europa nu devine un paradis fiscal pentru anumiţi giganţi ai Internetului“, a spus Fleur Pellerin, ministru pentru economia digitală, preluată de „The New York Times“. Raportul care prevede impozitarea acestor companii susţine că utilizatorii sunt angajaţi pentru aceşti giganţi. „[...] taxa pentru colectarea datelor utilizatorilor este justificată de faptul că oamenii lucrează pentru companii, dar fără a fi plătiţi, deşi furnizează informaţii personale care permit companiilor să obţină profit prin publicitate“, notează „The Next Web“.

Facebook şi Google - şi altele ca acestea - sunt companii de miliarde de dolari. De exemplu, cele mai noi date pentru Google arată că situaţia nu e „deloc rea“, după cum a spus cofondatorul Larry Page. „Veniturile au crescut cu 36% în comparaţie cu anul anterior şi au ajuns la 14,4 miliarde de dolari.“ Profitul din ultimul trimestru al anului trecut a ajuns la 2,89 miliarde de dolari, faţă de aceeaşi perioadă din 2011, când a fost de 2,71 miliarde de dolari. Din aceste venituri, Franţa se pare că îşi vrea partea.

Venitul la economia Franţei este realist, dar numai dacă aceste companii sunt de acord. Mai mult, dacă utilizatorii sunt într-adevăr angajaţi, atunci acest lucru ar trebui prevăzut legal. Dar dacă utilizatorii doar folosesc serviciile companiei şi generează venituri, atunci sunt, în fapt, produse ale companiilor. Linia este destul de subţire între cele două situaţii, după cum indică şi „The Next Web“.

Google a spus că va consulta raportul de aproape 200 de pagini şi va veni cu un răspuns oficial. „Internetul oferă oportunităţi foarte mari pentru creşterea economică şi pentru resursa umană din Europa şi credem că politica publică ar trebui sa încurajeze creşterea“, a comunicat compania. Totuşi, în raport nu se arată şi cam cu cât ar trebui taxate companiile şi nu există o estimare a veniturilor.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.