O comoara de acum 2.000 de ani descoperita intr-o cetate de la Marea Neagra


Doua tezaure de acum 2.000 de ani au fost descoperite de catre arheologi intr-o veche cetate de la Marea Neagra. Cele peste 200 de monede au fost gasite impreuna cu bijuterii din aur, argint si bronz la Artezian in Crimeea, Ucraina.

Locuitorii unui vechi oras aflat sub asediul armatei romane si-au ingropat comorile, care au fost recent dezgropate de cercetatori, potrivit Live Science.

"Oamenii bogati au incercat sa se ascunda de romani. Ei si-au ingropat tezaurele in interiorul cetatii", a spus Nikolai Vinokurov, profesor la Universitatea pedagogica de stat din Moscova.

Artezian, care se intindea pe o suprafata de 1,3 hectare, a facut parte din Regatul Bosforului. In timp, regatul a fost impartit intre doi frati, Mitridate al VIII-lea si Cotys I.

Roma a trimis o armata pentru a-l sprijini pe Cotys si aceasta a incendiat asezarile controlate de Mitridate.

"Putem spune ca aceste tezaure au fost niste sacrificii funerare. Era evident pentru acesti oameni, ca in scurt timp vor muri", a declarat Vinokurov.

Etnia populatiei a fost amestecata, "dar cultura lor era pur greaca. Ei au vorbit limba greaca, au avut o scoala greaca, ca de altfel si arhitectura si fortificatiile".

Influenta greaca poate fi vazuta si in comorile descoperite la Artezian. Printre acestea se regasesc o brosa de argint, ce are gravata imaginea Afroditei, zeita frumusetii si a iubirii in mitologia greaca, si inele de aur cu imaginile zeitelor Nemesis si Tyche.
Sursa:ziare.com

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.