Doljul, lovit de febra fotovoltaicelor

Oameni de afaceri români, francezi şi italieni investesc sute de milioane de euro în energia solară. Costurile scăzute de producţie şi spri...


Oameni de afaceri români, francezi şi italieni investesc sute de milioane de euro în energia solară. Costurile scăzute de producţie şi sprijinul statului de şase certificate verzi la 1 MWh produs au transformat Doljul, un judeţ cu expunere solară bună, în raiul parcurilor fotovoltaice.

Judeţul Dolj pare să fi devenit în ultimii ani raiul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Craiova, la această oră sunt în avizare şi implementare 48 de proiecte de investiţii în parcuri fotovoltaice ce se întind pe sute de hectare. Investiţiile de acest gen se bucură de sprijin din partea statului. Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile reglementează sistemul de suport în domeniu. Textul normativ introduce noţiunea de „certificat verde“, definit ca titlul ce atestă „producerea din surse regenerabile de energie a unei cantităţi de energie electrică“. Certificatul se poate tranzacţiona, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piaţă organizată. În 2013, o cotă de 14% din energia electrică totală care ajunge la consumatori trebuie să provină din surse regenerabile. Pentru aceasta, distribuitorii şi furnizorii achiziţionează energie verde de la producătorii care investesc în acest tip de afaceri. Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze anual un număr de Certificate Verzi (CV) egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de energie electrică furnizată anual consumatorilor finali. Pentru 2013, cota anuală obligatorie este de 9%, ceea ce înseamnă 0,2117 CV/MWh livrat.

Sprijin record pentru energia solară

Trebuie spus că statul acordă câte şase certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie solară (art. 6 alin (2) lit e) din Legea nr. 220/2008), ceea ce face ca investiţiile în parcurile fotovoltaice să devină extrem de atractive. Certificatele verzi primite se pot tranzacţiona apoi pe Piaţa centralizată a certificatelor verzi, prin Operatorul Pieţei de Energie Electrică - OPCOM, la preţuri de 27-55 euro/certificat. Furnizorii care nu îndeplinesc cota anuală de achiziţie de CV sunt obligaţi să plătească contravaloarea CV neachiziţionate la valoarea de 110/euro/certificat. Practic, un producător de energie verde are un dublu câştig: în primul rând, prin vânzarea energiei, care are costuri de producţie mici; apoi, prin tranzacţionarea pe OPCOM a certificatelor verzi primite. Câmpia Română are cel mai ridicat potenţial energetic solar, conform unei hărţi a radiaţiilor în România, de aceea zona este vânată de investitori. Cele mai mari proiecte sunt derulate la Segarcea şi Dăbuleni, de investitori spanioli şi francezi, prin intermediul omului de afaceri Ion Maticiuc. Coroana Soarelui SRL, o firmă româno-spaniolă, a concesionat 127 de hectare de teren, pentru a investi 120 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 48 MW. La Dăbuleni, un proiect similar este derulat de SC Metropolis & Partenaires SRL, care, în plus, vrea să construiască în zonă clădiri administrative, birouri, depozite, anexe. Tot la Dăbuleni mai investesc Pian Del Sol SRL, Verosol SRL şi Product & Distribution Energy SRL - patronată de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, care mai investeşte în fotovoltaice şi la Măceşu de Jos.

Băileşti şi Podari, poluri de investiţii

Un alt pol al investiţiilor se află la Băileşti, printre investitori numărându-se Geko Fairy Land SRL (2,8 MW), Lumina Solar SRL (3,5 MW), Solar Omega SRL (7 MW), Foton Delta SRL (4,1 MW), dar şi proiectul dezvoltat de Renovatio Engineering SRL. Administraţia locală pare să fi intrat şi ea în febra fotovoltaicelor. „Avem proiecte private cu o capacitate de 17,5 MW, dar primăria dispune şi ea de o rezervă de 70 de hectare de teren, pe care nu o va concesiona. Încercăm să realizăm două parcuri fotovoltaice pentru a asigura măcar cheltuielile cu energia electrică a instituţiilor publice din oraş. Sperăm să accesăm fonduri europene pentru aceste investiţii“, a declarat primarul Costel Pistriţu.
O altă localitate vizată este Ostroveni, unde SC Solaire D’Ostroveni SRL, o firmă cu acţionariat francez, dezvoltă două parcuri fotovoltaice de 9,9 MW, respectiv 5 MW. În zona Podari, investesc oameni de afaceri italieni. Este vorba de Bio Energy Green SRL şi Management Buildings Company SRL, prin care se realizează parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 15 MW. Investiţiile sunt suportate de Alessandro Borella şi asociaţii săi. „Este vorba despre două parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată de 5 MW, respectiv 10 MW, care se fac cu fonduri private ale unor cetăţeni italieni. Costurile sunt de aproximativ 1,3 milioane de euro/MW. În 2014, proiectul ar trebui să fie funcţional“, a precizat Cătălin Stănculescu, repezentantul Cipev SRL, firma care asigură consultanţa în proiectul de la Podari.

Sursa:gds.ro

COMMENTS

S-ar putea să-ți placă și:

Nume

Accident,4,Actual,898,Atentionare Meteo,40,Balul Bobocilor,1,cadastru,1,Calafat,2,Calafat News,13,Centrul Civic,1,Compania de Apă Oltenia,1,coplata,1,Desa,1,Educatie,9,Eveniment,134,Facebook,1,Feature,1,incendiu,26,IPJ Dolj,1,ISU Dolj,5,ÎNTRERUPERI PROGRAMATE,5,LICITATII,2,Marea Britanie,1,METEO,8,Municipiul Calafat,2,National,1,Naţional,1,Național News,7,News,1,Podul Calafat-Vidin,101,Politica,2,PTF Calafat,384,Sănătate,3,Sfinţi Ierarhi,1,Slider,1401,Spitalul Municipal Calafat,1,Sport,263,Stiri externe,613,Stiri interne,1280,Video,4,Virus,4,Zilele Municipiului Calafat,2,
ltr
item
Calafat News - Media Website: Doljul, lovit de febra fotovoltaicelor
Doljul, lovit de febra fotovoltaicelor
http://3.bp.blogspot.com/-HfO-k0D79wQ/USHQLPuLjpI/AAAAAAAAKLU/anLRWI5hWC4/s1600/desc%C4%83rcare.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-HfO-k0D79wQ/USHQLPuLjpI/AAAAAAAAKLU/anLRWI5hWC4/s72-c/desc%C4%83rcare.jpg
Calafat News - Media Website
https://calafatnews.ciobanugigel.com/2013/02/doljul-lovit-de-febra-fotovoltaicelor.html
https://calafatnews.ciobanugigel.com/
https://calafatnews.ciobanugigel.com/
https://calafatnews.ciobanugigel.com/2013/02/doljul-lovit-de-febra-fotovoltaicelor.html
true
4417190105792548726
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy