Drumurile spre moarte


70 de persoane decedate, 246 persoane rănite grav și 87 persoane rănite ușor, așa arătă bilanțul accidentelor rutiere din județul Dolj pe anul 2012. Viteza excesivă, traversarea neregulamentară și neacordarea de prioritate au dus la provocarea a peste 250 de accidente numai anul trecut.

În anul 2012, în județul Dolj, au fost înregistrate 269 accidente grave, în urma acestora 70 de persoane au decedat și peste 330 de persoane au fost rănite deși polițiștii Serviciului Rutier au executat peste o mie de acțiuni de prevenire. Drumul pe care au fost înregistrate cele mai multe accidente mortale sau grave este DN 6 - care străbate județul Dolj pe o distanță de 83 km, acesta este urmat de DN 55 Craiova - Bechet, DN 56 Craiova - Calafat și DN 54 A Bechet - Dăbuleni. Pe drumurile naţionale din judeţul Dolj au fost înregistrare mai multe accidente decât pe cele județene. Astfel un număr total de 97 de accidente de circulaţie, cu cinci mai multe faţă de anul 2011, soldate cu decesul a 37 persoane, cu patru mai puține faţă de anul precedent, rănirea gravă a 81 persoane şi rănirea uşoară a 41 persoane, au fost înregistrate pe tronsoanele de drumuri naționale din județul Dolj. Accidentele provocate pe drumurile județene au fost în număr de 63, cu opt mai multe față de anul 2011, soldate cu 19 morţi, 57 răniţi grav şi 18 răniţi uşor.

Travesarea cu neatenţie

Principalele cauze ale producerii accidentelor au fost aproape în toate cazurile viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor angajați în traversare pe trecerea de pietoni. Zona cu cel mai ridicat risc accidentogen din județul nostru și unde și-au pierdut viața cele mai multe persoane este tronsonul de drum de pe raza comunei Pieleşti – DN 65. Aici, numai anul trecut au fost înregistrate 8 accidente soldate cu 4 morţi, 8 răniţi grav şi 2 răniţi uşor. Pe DN 6 – pe raza localităţii Coţofenii din Faţă au fost înregistrate 6 accidente de circulaţie soldate cu 5 morţi, 2 răniţi grav şi 2 răniţi uşor. Pe acelaşi drum naţional, pe raza localităţii Leu, au avut loc 5 accidente soldate cu 2 morţi, 3 răniţi grav şi un rănit uşor. De asemenea, pe DN 55 – Rojişte au avut loc, în anul 2012, un număr de 5 accidente de circulaţie soldate cu un mort, 4 răniţi grav şi 4 răniţi uşor, iar pe DN 56 – în apropierea localităţii Perişor dar şi în comună au avut loc 5 accidente soldate cu 3 morţi, 2 răniţi grav şi 2 răniţi uşor. Radiografia drumurilor județene arată că cele mai multe evenimente rutiere s-au produs pe DJ 542 pe raza localităţii Amărăştii de Jos și anume 3 accidente soldate cu 2 morţi şi un rănit grav. Pe DJ 552 – Bucovăţ au avut loc tot 3 accidente rutiere în care o persoană a decedat, iar alte 4 au fost rănite grav. De asemenea, pe DJ 606 Breasta au fost înregistrate, în perioada anului 2012, 3 evenimente rutiere soldate cu un mort şi 4 răniţi grav.

Zeci de răniți numai în Dăbuleni

În ceea ce privește oraşele şi municipiile din judeţul Dolj accidentele rutiere se raportează la numărul de locuitori, în municipiul Craiova fiind înregistrate cele mai numeroase evenimente. Nici oraşul Dăbuleni, nu este departe, aici, în anul 2012, au avut loc 7 accidente de circulaţie soldate cu un mort, 11 răniţi grav şi un rănit uşor. În Filiaşi au fost înregistrate 6 accidente soldate cu 2 morţi şi 4 răniţi grav, iar în municipiul Calafat au avut loc un număr de 5 accidente de circulaţie soldate cu 6 răniţi grav şi 2 răniţi uşor. În localităţile Segarcea şi Băileşti, în anul 2012, au avut loc câte două accidente de circulaţie, soldate cu câte un mort şi doi răniţi grav.

Bărbații au provocat mai multe accidente decât femeile

Cele mai multe accidente de circulație provocate în anul 2012 au avut ca protagoniști șoferii de sex masculin. Șoferii bărbați au fost implicați în 227 accidente grave iar femeile în 42. Acest lucru se poate datora și faptului că cei mai mulți conducători auto sunt bărbați, aceștia fiind și cei care petrec mai mult timp în spatele volanului.  Statisticile mai arată că anul trecut  cele mai multe accidente au fost produse de șoferi cu vârsta până în 45 ani, și anume 101 accidente cauzate de șoferi cu vârsta între 26-45 de ani, 59 accidente produse de șoferi cu vârste între 18 – 25de ani, iar în alte 94 situații au fost implicați șoferi cu vârsta peste 46 ani.

Mai multe acțiuni de prevenire în 2013

Numărul accidentelor grave produse în județ i-a determinat pe oamenii legii să implementeze un plan de măsuri privind reducerea riscului rutier. Poliţiştii Serviciul Rutier - Biroul Drumuri Naţionale şi Europene precum şi efective din cadrul Biroului Rutier Craiova și-au propus să organizeze și să execute un număr cât mai mare de acțiuni pentru prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie cauzate de viteza excesivă sau traversarea neregulamentară. Astfel de la începutul anului 2013 au fost organizate zeci de acțiuni și controale în trafic cu scop preventiv.
Sursa:lupamea.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.