Calafatul a finalizat licitaţia pentru termocentrală


Oraşul Calafat va avea din nou centrală termică, pentru a asigura încălzirea locuinţelor, anunţă primarul Mircea Guţă. De curând, consiliul local a încheiat licitaţia şi a declarat firma câştigătoare pentru această investiţie: SC Valexa Energy Calafat, cu sediul în Bucureşti, sectorul 1. 
Vechea centrală termică a Calafatului a fost dezafectată, din lipsă de combustibil
Contractul cu noul producător de energie termică a fost semnat pe 23 ianuarie 2013. Acesta se angajează să construiască noua centrală şi va plăti către Primăria Calafat pentru concesionarea terenului. „La licitaţie s-au prezentat mai multe firme, din care am ales câştigătorul: Valexa Calafat. Lucrările pentru centrală pot începe oricând. Ei aleargă acum după avizele de la mediu. Noi nu avem altă relaţie cu ei decât concesiunea. Vor plăti 1.200 de euro pe hectar, anual. Au concesionat 20.000 de metri pătraţi pentru centrală şi 60.000 de metri pătraţi pentru realizarea unui complex care să producă biocombustibil“, a precizat primarul Calafatului.

Gigacaloria nu va depăşi 140 de lei

Mircea Guţă a spus că firma  trebuie să respecte clauzele contractuale. Una prevede un termen de execuţie de maximum doi ani pentru a furniza agentul termic, iar cealaltă impune preţul. „Termenul de finalizare este de doi ani. Dacă nu pornesc repede lucrările, vor pierde consumatori. Deja unii proprietari şi-au pus centrale fie pe combustibil solid, fie pe curent. Noi faţă de investitori nu avem nici o responsabilitate, dar ei sunt direct interesaţi să aibă cogenerare, pentru că altfel nu pot să ia banii pe certificatele de energie. Până la urmă asta e afacerea“, a subliniat primarul. În ceea ce priveşte preţul agentului termic, edilul spune că: „O să cumpărăm de la ei de gard, printr-o societate comercială doar dacă ne convine. Preţul agentului termic trebuie să fie mai rentabil decât energia electrică folosită acum. Le-am dat o sumă estimativă. Dacă depăşeşte 140 de lei gigacaloria la proprietar, deja este o problemă“.
Oraşul Calafat nu mai are încălzire centralizată din 2010. Locuitorii de la bloc şi-au pus microcentrale pe combustibil solid, iar unităţile de învăţământ şi instituţiile sunt încălzite cu centrale pe curent electric, care costă foarte mult.

Sursa:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.