Direcţia Sanitar Veterinară dă verdictul: Laptele din judeţul Dolj, bun pentru consum


Directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară, Andrei Butaru, a anunţat ieri, în Colegiul Prefectural, că la nivelul Doljului nu sunt probleme cu alimentele, iar laptele, în urma verificărilor efectuate la fermele din judeţ şi automatele de lapte existente, este bun de consumat. Andrei Butaru a mai spus că automatele de lapte au fost închise câteva zile, pentru că aceasta este procedura standard în cazul existentei unor suspiciuni de acest fel: „Toate fermele mari din judeţul Dolj, 10 la număr,  sunt controlate, iar laptele din automate se vinde. Aşadar, nu sunt probleme deosebite”.

Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară risipeşte orice teamă cu privire la consumul de lapte la nivelul judeţului Dolj. Acesta a declarat la Colegiul Prefectural, de ieri, că în urma analizelor, efectuate la un laborator din Bucureşti, în lapte nu a fost depistată aflatoxină: “Pe teritoriu judeţului Dolj, la această oră nu există probleme în ceea ce priveşte alimentele pe care noi le controlăm în mod curent. Referindu-ne la lapte, aş vrea să spun că această acţiune demarată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterniară s-a făcut pentru a stabili unde ne situăm în ceea ce priveşte contaminarea cu aflatoxină. Este o acţiune de mare anvergură, făcută pentru prima dată la acest nivel în România. În momentul în care s-a stabilit că trebuie să controlăm unităţile de producţie, respectiv fermele şi automatele de lapte. Am fost nevoiţi să suspendăm pe o perioadă de câteva zile activitatea, motiv pentru care unele automate de lapte nu au lucrat, dar aşa se procedează în cazuri de alertă. În acest sens au fost controlate toate fermele şi automatele de pe teritoriul judeţului Dolj. Analizele s-au făcut la Bucureşti. A fost nevoie de recoltare de probe de lapte în primele zile, apoi s-a trecut la recoltarea probelor de furaje. Aflatoxina este o toxină secretată de o ciupercă dezvoltată în furaje. Şi aveam obligaţia să controlăm atât furajele care se administrează animalelor, cât şi produsul finit, adică laptele”. Directorul DSV Dolj mai spune că nu trebuie făcut din asta o problemă deosebită „pentru că nu este”. „În general, prin programele de autocontrol şi de control ale DSV, întotdeauna facem tot posibilul ca laptele să nu plece din ferma în care există posibilitatea să fie contaminat, lucru pe care l-am făcut şi acum. Această aflatoxină, în momentul în care se exclude furajul din hrana animalelor, în câteva zile dispare din lapte prin metabolismul animalului.Toate fermele mari din judeţul Dolj, 10 la număr, sunt controlate, iar laptele din automate se vinde. Aşadar, nu sunt probleme deosebite”, a mai declarat Andrei Butaru.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.