Hidrologii au emis, joi, o avertizare de tip cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, valabilă pentru oraşele Calafat şi Bechet.
Tot pe Dunăre, hidrologii au emis avertizări de tip cod galben pentru localităţile Gruia, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Izvoare, Cernavodă, Brăila, Isaccea, precum şi pentru Feteşti - aflat pe Braţul Borcea şi Tulcea - aflat pe Braţul Tulcea.
Din cauza efectului cumulat al pecipitațiilor însemnate cantitativ înregistrate în ultimele 24 de ore, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării s-au produs creșteri semnificative de niveluri și debite pe râul Jiu, ce au dus la depășirea COTELOR DE APĂRARE.
Tot pe Dunăre, hidrologii au emis avertizări de tip cod galben pentru localităţile Gruia, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Izvoare, Cernavodă, Brăila, Isaccea, precum şi pentru Feteşti - aflat pe Braţul Borcea şi Tulcea - aflat pe Braţul Tulcea.
Din cauza efectului cumulat al pecipitațiilor însemnate cantitativ înregistrate în ultimele 24 de ore, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării s-au produs creșteri semnificative de niveluri și debite pe râul Jiu, ce au dus la depășirea COTELOR DE APĂRARE.
În ultimele 24 de ore nivelurile pe râul Jiu au fost în crestere cu 155 până la 267 cm, situându-se la ora 08.00 peste:
COTA DE PERICOL la stația hidrometrică Racari – a fost depășită CP cu 11 cm.
COTA DE INUNDAȚIE la stația hidrometrică Filiași – a fost depășită CI cu 10 cm.
COTA DE ATENȚIE la stația hidrometrică Podari – a fost depășită CA cu 75 cm
Pe afluenți și celelalte râuri interioare nivelurile au fost în creștere cu 2 până la 335 cm, situându-se peste:
• COTELE DE INUNDAȚIE la stațiile hidrometrice:
-pe râul Terpezița la stația hidrometrică Gabru – a fost depășită CI cu 14 cm – pe râul Raznic la stația hidrometrică Breasta – a fost depășită CI cu 40 cm
- pe râul Desnațui la stația hidrometrică Dragoia –a fost depășită CI cu 15 cm
• COTELE DE ATENTIE la stațiile hidrometrice:
- pe râul Argetoaia la stația hidrometrică Scaiești- a fost depășită CA cu 40 cm -pe râul Desnățui la stația hidrometrică Călugarei – a fost depășită CA cu 85 cm
Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum și de INHGA– CNPH, în următorul interval nivelurile și debitele vor fi în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor prevăzute, celor în curs, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Intervenția ABA Jiu
Comuna Braloștița, sat Ochișor în zona neîndiguită A.B.A Jiu cu o formație de intervenție operativă alcătuită din 15 muncitori și 4 cadre Tesa acționeaza cu următoarele mijloace de intervenție: 2 autobasculante cu nisip, 1 buldo-excavator pentru încărcat saci 1300-2000 saci cu nisip și folie izolatoare dacă situația o impune pentru a împiedica pătrunderea apei din revărsare în zona caselor.
“Totodata, in zona Cernatesti jud. Dolj, in urma revarsarii raului Raznic peste deponia rezultata in urma decolmatarii, a fost afectata o locuinta, iar apa a patruns in 3 gospodarii. S-a intervenit prin constructia unui dig de devirere din saci de nisip de 35 m cu o inaltime de 50 cm pentru a modifica scurgerea apelor catre casa afectata. Se intervine pentru curatarea zonei si restabilirea situatiei cu 2 formatii de lucru ale S.G.A Dolj, coordonate de către directorul S.G.A Dolj, Florinel Stancu si 20 ofiteri ISU. Sunt mobilizate utilaje (incarcator si doua basculante) atat ale S.G.A Dolj, cat si ale autoritatilor locale (2 buldoexcavatoare)”, director A.B.A Jiu, Marin Tălău.
Sunt monitorizate in permanenta lucrarile de aparare de pe sectoarele aflate sub avertizare, tinand cont de prognozele emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, care estimeaza depasiri ale cotelor de inundatie prin compunere si propagare pe raul Jiu si alfuentii acestuia Motru, Gilort si Cosustea.
“În jurul orelor 06:00 DJ 606 F Răcarii de Jos – Braloştiţa a fost inundat pe o lungime de circa 100 m, în zona podului ce traversează râul Jiu. Nu sunt afectate case sau gospodării ale populaţiei. Au fost inundate aproximativ 15 ha teren din zona inundabilă a râului Jiu. La locul evenimentului se află formaţia de intervenţie din cadrul S.G.A Dolj (20 lucrători, un buldocastor, o autobasculantă cu 16 t nisip, 2500 saci) şi un echipaj de intervenţie din cadrul ISU Dolj (un autocamion de intervenţie şi 10 servanţi)”, director S.G.A Dolj, Florinel Stancu.
În jurul orelor 06:20 DJ 641 km 44 + 200, pe raza localităţii Pieleşti, pârâul Teslui a inundat porţiunea de drum pe o lungime de cira 60 m ca urmare a blocării secţiunii de scurgere a podului de la acest amplasament. La locul evenimentului s-au deplasat lucrători S.G.A Dolj şi 3 membrii ai SVSU Pieleşti care au intervenit cu un buldocastor pentru deblocarea secţiunii de scurgere în zona podului. Temporar drumul a fost închis.
Debitul la intrarea în țara, secțiunea Baziaș în intervalul 03.04.2013 – 04.04.2013 a fost în creștere până la valoarea de 10200 mc/s, conform diagnozei și prognozei INHGA-CNPB, situându-se peste media multianuală a lunii aprilie (7900 mc/s).
La ora 06.00 nivelurile pe fluviul Dunărea se situează peste:COTELE DE ATENȚIE la stațiile hidrometrice:- la Gruia (județul Mehedinți) a fost depășită COTA DE ATENȚIE cu 54 de cm-la Bechet,a fost depășită COTA de ATENȚIE cu 47 cmCOTA DE INUNDATIE la statia hidrometrică:- la Calafat, a fost depășită COTA DE INUNDAȚIE cu 10 cm
De asemenea, s-au asigurat ca mijloace de interventie un incarcator frontal ICB, doua autobasculante, un camion de transport materiale, doua autoutilitare pentru transport materiale, patru autoturisme pentru transport muncitori si personal tehnic si sunt asigurati pe puncte de lucru un numar de saci astfel :
- la canton Silvestru sunt pregatiti 80 de saci cu nisip si 1000 de saci goi;
- la canton Nedeia sunt pregatiti 6000 de saci goi;
- la canton Bistret sunt pregatiti 8000 de saci goi;
- la canton Bistret s-au transportat 4 rabe cu balast si 2 cu nisip iar la canton Nedeia 2 rabe cu nisip in vederea umplerii sacilor daca situatia o impune.
Se recomandă autorităților locale să întreprindă prin serviciile de voluntari, măsuri preventive de curățare a șanțurilor și rigolelor, să verifice și să îndepărteze plutitorii din zona secțiunilor podurilor și podețelor pentru reducerea efectelor inundațiilor cu caracter local.
A.N.“Apele Române” recomandă populației să urmărească atenționările și avertizările prezentate de mass-media, să evite activitatile în zona cursurilor de apă aflate sub avertizare și să respecte indicațiile reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
În functie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor înregistrate şi prognozate, vom reveni cu informații suplimentare.