Avem pod la Calafat, însă drumu-i pulbere

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
În cei 13 ani, cât a durat construcţia podului peste Dunăre, autorităţile române n-au fost în stare să finanţeze şi să realizeze reabilitarea drumului de la Craiova la Calafat.

Vineri a fost inaugurat noul pod peste Dunăre, care leagă Calafatul de Vidin. Aşadar, pod avem, însă utilitatea lui rămâne deocamdată îndoielnică, pentru că drumul până acolo se dovedeşte un adevărat calvar pentru şoferi.

Craiova, primul test

Ca să ajungi la acest pod, trebuie mai întâi să treci prin Craiova. Iar asta se dovedeşte o primă probă de foc pentru şoferii care vin fie dinspre Valea Jiului, fie dinspre Valea Oltului.
Venind dinspre Târgu Jiu, prin Filiaşi, orice mijloc de transport trebuie să traverseze Craiova, prin traficul infernal din acest oraş, pentru că de la Işalniţa nu există nici o şosea ocolitoare către drumul Calafatului (DN 56). Şi nici nu va exista, întrucât actualul guvern a decis să renunţe definitiv la ideea închiderii inelului de şosele din jurul Craiovei, adică să ducă Centura de Sud de la Branişte până la Işalniţa. Aşa că drumul către Calafat va însemna o traversare a Craiovei pe bulevardul Râului, reabilitat parţial, apoi făcut din nou praf de lucrările de canalizare. Ca să nu spunem că pe vreo doi kilometri din acest bulevard se merge pe o porţiune cu o singură bandă pe sens şi gropi cu duiumul, pentru că administraţiile locale din ultimele două decenii n-au fost în stare să pună capăt disputei cu comuna Podari cu privire la apartenenţa administrativă a acestei şosele. Apoi, din cartierul Romaneşti se intră pe aşa-zisul drum naţional. În fapt, doar un soi de drum judeţean mai îngust, teribil de aglomerat, mai ales din cauza căruţelor care circulă nestingherite prin această zonă.
Dacă e să mergi către Calafat dinspre Valea Oltului, nici această variantă nu e mai uşoară. Pentru că aşa-zisa Centură Ford, care leagă E 574 (Craiova-Balş-Slatina-Piteşti) de DN 6 (Craiova-Caracal) nu e terminată, aşa că unica variantă e tot prin traficul aglomerat din Craiova. Adică până la Podul Electroputere şi apoi pe bulevardul Decebal, până la intersecţia cu strada Caracal. Iar de acolo, teoretic, ar fi existat varianta Centurii de Sud, care porneşte de lângă Selgros, traversează DN 55 Craiova-Bechet şi ajunge la intersecţia cu DN 56, Craiova-Calafat, chiar înainte de podul peste Jiu. Nici varianta asta nu e posibilă, pentru că actualul guvern a tăiat orice finanţare pentru Centura de Sud a Craiovei. Acest drum are proiect, are chiar şi constructor desemnat în urma unei licitaţii, dar executivul nu a alocat bani pentru... exproprieri! Aşa că drumul nu se poate construi. Deci, lipsind Centura de Sud, maşinile fie o iau pe strada Caracal, de-a dreptul prin oraş, fie o iau pe aşa-zisa ocolitoare de pe strada Potelu, un drum pe cât de prost pe atât de complicat, care le dă bătăi de cap şoferilor de tiruri din cauza străzilor şi a intersecţiilor prea înguste. Şi pe aici se ajunge tot în bulevardul Nicolae Romanescu, de unde se merge pe acelaşi drum aglomerat către Podari.

Finanţări cu ţârâita

Cine a reuşit să treacă de Craiova nu trebuie să se bucure prea mult. Pentru că „minunatul“ drum către Calafat abia acum începe. DN 56 trebuia să fie reabilitat de acum câţiva ani, dar asta nu s-a întâmplat.
Discuţiile pentru reabilitarea acestei şosele sunt de mulţi ani. S-a găsit chiar şi finanţare, printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, iar lucrarea a fost împărţită în două sectoare, fiecare urmând să fie executat în baza unui contract separat.
Sectorul care cuprinde primii 48 de kilometri dinspre Craiova a fost adjudecat la licitaţie de firma Delta ACM ‘93 Bucureşti. Valoarea contractului se ridică la suma de 151.444.675,35 lei fără TVA. Lucrările de reabilitare ar trebui să dureze 24 de luni, la care se adaugă 24 de luni perioada de garanţie. Pe 7 noiembrie 2011, s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor, care ar trebui să se încheie în această toamnă. Greu de crezut, însă, că se va întâmpla aşa ceva. De ce? Simplu: Existau fonduri pentru drum, însă guvernul „uitase“ să aloce bani şi pentru exproprieri. Abia în toamna anului trecut s-au găsit şi alocat bani - e vorba de 95.000 de lei - pentru exproprierea unor terenuri de pe raza localităţilor Podari, Radovan, Perişor, Galicea Mare, Galiciuica, Moţăţei, Maglavit şi Calafat.
În aceste condiţii, Delta a lucrat câte ceva la reabilitarea acestui drum. Pe unele sectoare se vede că drumul a fost lărgit. Însă, chiar dacă şoseaua nu are prea multe gropi, o călătorie de la Craiova la Calafat te duce obligatoriu cu gândul la o plimbare cu vaporul. Pentru că drumul - cel puţin în stadiul actual - e plin de „valuri“ de asfalt, ce riscă să te arunce în afara carosabilului dacă apeşi mai energic acceleraţia.
Revenind, însă, la lucrările de reabilitare, trebuie să spunem că al doilea sector de drum, între Galicea Mare şi Calafat (km 48 - km 84), a fost adjudecat la licitaţie abia de curând, câştigătoare fiind desemnată firma Mochlos SA, după doi ani de contestaţii şi procese.

„Delicii“ pentru şoferi

Drept urmare, după ieşirea din Craiova către Calafat, şoferii au parte de toate „deliciile“ unui drum în reabilitare. Şi vorbim, în primul rând, de circulaţia bară la bară până la ieşirea din Podari. De acolo, şoseaua e neatinsă până în vârful dealului. Apoi urmează o porţiune pe care drumul a fost lăţit, dar nu şi netezit. Ţine până în Pădurea Radovan, pe unde ar trebui tăiaţi sute de copaci ca să poată fi lăţit carosabilul. Asta nu s-a prea întâmplat, aşa că mai e destul de muncă.
Coborârea către Radovan necesită atenţie mărită pentru că pe o parte se lucrează, iar pe alta s-au făcut deja nişte şanţuri de toată frumuseţea, unde rişti să cazi cu tot cu maşină. În vale te aşteaptă altă surpriză: lucrările la podul de la intrare în Radovan au impus instalarea unui semafor, unde cozile de vehicule se întind uneori pe zeci de metri.
Ce-i drept, drumul a fost lăţit şi între Radovan şi Perişor, însă prin Pădurea Perişor iar e de lucru. De asemenea, lărgirea drumului a demarat în comuna Perişor. Asta înseamnă, însă, doar nişte porţiuni de câteva zeci de metri, unde s-au făcut nişte şanţuri la marginea drumului. Aşa că şi pe aici ar fi lucrări de făcut cu duiumul. Ce să mai zicem de podul de la intrarea în comună, la care se lucrează de aproape un an, dar tot n-a fost finalizat.
Cât despre al doilea sector - cel de la Galicea la Calafat - acesta e aproape neatins. Semnele unei viitoare reabilitări sunt puţine. Ar fi, totuşi, de menţionat porţiunea de drum mărginită de nuci dintre Galicea şi Moţăţei. Fiind prea aproape de şosea, nucii respectivi ar urma să fie tăiaţi. Întâmplător sau nu, aproape toţi aceşti nuci - şi e vorba de zeci de arbori - au început să se usuce încă de anul trecut.

Ponta visează autostradă

Nu putem încheia fără să spunem că, până săptămâna trecută, marcajele aproape că lipseau pe DN 56. Doar la aflarea veştii că premierul Victor Ponta va ajunge la Calafat, constructorii s-au apucat la repezeală să traseze nişte marcaje temporare, galbene, pe anumite sectoare de drum. Respectivele dungi galbene par să-i fi „luat ochii“ premierului, din moment ce acesta a declarat după festivităţile de inaugurare a podului că la reabilitarea drumului Craiova-Calafat s-a lucrat „extraordinar de bine“.
Deşi guvernul său s-a dovedit codaş la asigurarea finanţărilor pentru reabilitarea acestui drum, Victor Ponta visează să facă o... autostradă până la Calafat!
„O să facem drumul şi îl facem bun, dar nu e suficient - adică un drum cu o singură bandă, una dus, una întors, nu e suficient - motiv pentru care în primul proiect pe exerciţiul 2014-2020, la care lucrăm şi îl depunem, este ca de la Craiova la Calafat să avem regim de autostradă“, a spus Ponta, vineri, după inaugurarea podului peste Dunăre.

Sursa:http://www.gds.ro/

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.