Cod galben de inundatii pe Dunare la Calafat

După ce Dunărea a făcut prăpăd în Germania, Austria, Slovacia şi Ungaria, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis COD GALBEN de inundaţii, pentru mai multe judeţe din România, între care şi Dolj, începând de ieri-dimineaţă. Avertizarea de COD GALBEN a intrat în vigoare la ora 6.00 şi va fi valabilă până pe 23 iunie a.c., pe sectorul Gruia-Zimnicea, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Fenomenele vizate sunt creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie. În aceste condiţii, autorităţile locale din localităţile doljene riverane Dunării au anunţat că sunt pregătite să intervină în cazul în care nivelul apelor va depăşi cotele de atenţie. Cel mai probabil însă, după cum a precizat şi directorul Administraţiei Bazinale pentru Apă Jiu, Marin Tălău, „nu există riscul unor inundaţii deocamdată”, dar atenţia este sporită.


Marin Tălău, director ABA Jiu: „Nu există deocamdată riscul unor inundaţii, dar trebuie să fim atenţi”

Reprezentanţii ABA Jiu spun că, deocamdată, conform prognozelor, debitul Dunării nu va depăşi 10.800 metri cubi pe secundă. Cu toate acestea, s-a luat decizia de a asigura permanenţa la Administraţia Bazinală de Apă Jiu. În plus, directorul ABA Jiu, Marin Tălău, le-a cerut încă o dată primarilor din comunele riverane Dunării să îi avertizeze pe oameni să nu mai treacă dincolo de dig, cu animalele sau cu autoturismele, pentru că debitul fluviului este peste media multianuală a lunii iunie.

„Noi avem asigurată permanenţa la Administraţia Bazinală de Apă Jiu, pentru că ne dorim să ştim în permanenţă ce se întâmplă. Pentru luna iunie s-au depăşit puţin limitele, dar până la inundaţii mai este. Avem oamenii care supraveghează în permanenţă digurile, dar ne-am putea face probleme dacă debitul Dunării ar trece de 12.000 metri cubi pe secundă. Facem un apel către primarii din comunele riverane Dunării să îi avertizeze pe oameni să nu mai treacă dincolo de dig, cu animalele sau cu autoturismele, pentru că debitul Dunării este  peste media multianuală a lunii iunie (6.400 metri cubi pe secundă). Oamenii noştri comunică şi ei aceste lucruri, dar nu cred că o pot face mai eficient decât primarii. Chiar dacă nu există deocamdată riscul unor inundaţii, trebuie să fim atenţi şi să preîntâmpinăm eventuale tragedii”, a declarat Marin Tălău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Sursa:http://www.cvlpress.ro/

Trimiteți un comentariu

Cookie Consent
Acest site folosește cookie-uri de la Google pentru livrarea serviciilor și analizarea traficului. Adresa dvs. IP și programul user agent sunt trimise către Google împreună cu valorile privind performanța și securitatea pentru asigurarea calității serviciului, generarea statisticilor de utilizare, detectarea și remedierea abuzurilor.
Oops!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.