În judeţul Dolj, au fost organizate 157 de centre de examen. Din cei 5.336 de candidaţi doljeni înscrişi la Evaluarea Naţională, ieri, la prima probă au absentat 196. Nu s-a înregistrat, în schimb, niciun eliminat din examen. Un caz special a fost cel al unei eleve care, din motive medicale a susţinut proba de limba şi literatura română de pe patul de spital.
Elevii care au absentat la prima probă au pierdut dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în această sesiunea. Din momentul în care au fost distribuite subiectele, niciun elev nu a mai putut intra în sală şi niciun elev nu a mai putut părăsi sala, decât dacă a predat lucrarea scrisă şi a semnat de predarea acesteia. Conform regulilor, doar în cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
A picat varianta cu numărul zece
În cadrul examenului de ieri, elevii au primit la primul subiect un fragment din opera „Din durerile lumii”, de Alexandru Vlahuţă. Printre altele candidaţii au trebuit să găsească antonime pentru cuvintele „sărac”, „mari” şi „bucurie”. De asemenea, o altă cerinţă a fost aceea de a explica rolul virgulei în fragmentul de text „cu inima plină de dor, de bucurie şi de nerăbdare”. Apoi, fiecare elev a trebuit să transcrie din text două cuvinte sau grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea. La punctul patru se solicita precizarea a două trăsături ale genului epic prezente în text şi să comenteze în trei-cinci rânduri semnificaţia unei secvenţe din text. În plus, candidaţii au avut de redactat o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidenţieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat. La al doilea subiect, cerinţele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro.
Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 iulie
Conform calendarului întocmit de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, astăzi, în cadrul Evaluării Naţionale se desfăşoară proba de Limba maternă, urmând ca mâine să aibă loc proba scrisă la Matematică. Primele rezultate vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, dar între orele 16.00-20.00 pot fi depuse contestaţiile. Între 30 iunie şi 2 iulie a.c. vor fi rezolvate contestaţiile, urmând ca pe 3 iulie a.c. să fie programată afişarea rezultatelor finale dupa contestaţii.
Supravegheaţi cu atenţie
Vizibil emoţionaţi, elevii au intrat în sală la ora 8.30, înainte cu 30 de minute să înceapă examenul. Practic, proba de limba şi literatura română a început la ora 9.00, odată cu deschiderea plicurilor sigilate care conţineau varianta de subiecte multiplicată. În fiecare sală în care s-a susţinut proba, elevii au fost aşezaţi câte unul în bancă în ordine alfabetică, pe clase. Pe uşa fiecarei săli, înainte de examen, se găsea lista nominală cu elevii repartizaţi în acea clasă. La fel ca în cazul Bacalaureatului, regula este ca elevii care intră în sală cu materiale ajutătoare sau cu mijloace electronice de calcul şi comunicare să fie eliminaţi din examen şi să li se acorde nota 1, chiar dacă au copiat sau nu.
Conform normelor în vigoare, la proba de ieri, fiecare elev a primit o coală de hârtie tipizată, pe care să îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi să completeze lizibil celelalte date de pe colţul ce a fost lipit. Această ultimă operaţiune a avut loc numai după ce subiectele au fost distribuite în săli, iar profesorii-asistenţi au verificat completarea corectă a tuturor datelor şi au semnat în interiorul porţiunii care a fost apoi sigilată.