România şi Bulgaria discută construirea unei hidrocentrale pe Dunăre, a declarat premierul Victor Ponta, după întâlnirea avută sâmbătă, la Sofia, cu omologul său bulgar Plamen Oreşarski.
Întrebat care ar fi proiectul pe care doreşte să-l înceapă împreună cu Oreşarski, după ce în urmă cu o săptămână au inaugurat podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin, Ponta a răspuns: "O nouă hidrocentrală". În opinia sa, aceasta va fi în mod sigur utilă şi pentru România şi pentru Bulgaria. "Avem potenţialul, avem şi investitori, trebuie doar s-o realizăm", a declarat premierul român. Victor Ponta a refuzat să dezvăluie potenţialul amplasament al acestei centrale, dar a precizat că locul este cunoscut, deşi nu îi poate face public numele.
''Am profitat de această vizită la Sofia pentru a discuta cu noul prim-ministru şi noul guvern cele mai importante proiecte comune. În primul rând, eforturile comune privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi pentru a putea intra în spaţiul Schengen mult mai repede. Dar, mai important decât asta, este modul în care putem colabora în proiectele energetice. Împreună susţinem proiectul Nabucco, dar avem deja şi alte proiecte de transport de energie, dinspre România spre Turcia, de exemplu, şi spre zona Balcanilor de Vest. Am vorbit şi despre proiectele realizate prin fonduri europene, Strategia Dunării şi despre câteva investiţii concrete pe care le putem face, o nouă hidrocentrală pe Dunăre, infrastructura spre noul pod de la Calafat-Vidin care a fost inaugurat, dar care trebuie evident să fie însoţit de infrastructură'', a spus Ponta. El a adăugat că în septembrie va avea o întâlnire mai amplă cu partea bulgară, cel mai probabil în format de şedinţă comună a celor două guverne.
După întâlnirea cu Victor Ponta, premierul bulgar Plamen Oreşarski a spus că acest summit româno-bulgar va avea loc cel mai probabil la Varna, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei. El a menţionat că România şi Bulgaria îşi vor coordona poziţiile referitoare la aderarea la spaţiul Schengen, pentru a avea o poziţie comună, mai solidă.
Alte subiecte discutate au fost sprijinul celor două ţări pentru proiectul Nabucco Vest, construcţia interconectorului de gaze, taxele pentru tranzit de energie electrică.
Ponta şi Oreşarski au participat sâmbătă, la Sofia, la reuniunea Consiliului Partidului Socialiştilor Europeni (PES), structura executivă a formaţiunii paneuropene.
Sursa:www.money.ro