CEZ a reclamat România la Bruxelles pentru amânarea acordării certificatelor verzi

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
CEZ a reclamat România la Comisia Europeană în legătură cu decizia guvernului de a amâna acordarea unor certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă, grupul ceh estimând că ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, să amâne acordarea unui certificat din cele două alocate producţiei de energie eoliană până în 2017. Restul certificatelor urmează să fie distribuite eşalonat începând din anul 2018, potrivit Patria.cz. Decizia a nemulţumit investitorii în astfel de unităţi de producţie a electricităţii. CEZ este cel mai mare investitor în producţia de energie eoliană în România. Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. Potrivit Patria.cz, reprezentanţii CEZ au subliniat că nu cunosc condiţiile în care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde şi sunt îngrijoraţi că ar putea apărea noi schimbări până în 2017. Compania ia în calcul inclusiv apelarea la o curte de arbitraj. Anterior, în luna iulie, preşedintele CEZ România, Jan Veskrna, a declarat că grupul ceh va cere Guvernului să garanteze că va acorda, după 2017, contravaloarea certificatelor verzi amânate prin lege la începutul lunii iunie, a căror valoare se ridică la 1,8 miliarde lei (400 milioane euro). CEZ a investit peste 1 miliard de euro în România, potrivit companiei, având în Dobrogea parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW, cea mai mare din România pentru acest tip de producţie a energiei.

Sursa:www.cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.