Mănăstirea Maglavit, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi, de “Sfântă-Mărie”

Aproximativ 2.500 de credincioşi din Oltenia au fost prezenţi astăzila Mănăstirea Maglavit, de praznicul „Naşterea Maicii Domnului”. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, printre care pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, arhimandrit Vladimir Dărângă, mare ecleziarh al Catedralei mitropolitane din Craiova şi pr. Cornel Pîrvu, protopop al Protoieriei Băileşti. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova.

Slujba religioasă a fost oficiată pe un podium special amenajat în faţa sfântului aşezământ monahal, la eveniment fiind prezente autorităţi locale şi judeţene, printre care primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu. La final, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre semnificaţia acestei sărbători pentru creştinii ortodocşi. „Sărbătoarea de astăzi, a Naşterii Maicii Domnului, ne reuneşte pe toţi, ierarhi, clerici şi credincioşi, în jurul sfintelor altare, pentru a cinsti după cuviinţă pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, mijlocitoarea noastră, ocrotitoarea întregului neam românesc şi îndeosebi a poporului nostru român. Şi aici, la Mănăstirea Maglavit, cinstirea Maicii Domnului are o semnificaţie deosebită. În primul rând, fiind hramul acestei mănăstiri şi în al doilea rând, o sărbătoare care reuneşte pe credincioşii de aici şi de pretutindeni, care doresc în diferite feluri să preamărească pe Maica Domnului şi să-i aducă un prinos de recunoştinţă pentru faptele minunate pe care le-a săvârşit Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pentru mântuirea noastră. Maica Domnului şi Naşterea ei a adus bucurie mare la întregul neam omenesc, pentru că dintr-însa s-a născut Mântuitorul nostru Iisus Hristos, nădejdea noastră, izbăvirea noastră din robia întunericului, ridicarea noastră din stricăciune şi din moarte şi intrarea noastră în Împărăţia Cerurilor”, a spus ÎPS Irineu.

Existenţa Mănăstirii Maglavit este legată de numele lui Petrache Lupu, un locuitor al Magalvitului, care, în perioada interbelică a avut mai multe teofanii în locurile unde se află mânăstirea. Piatra de temelie a sfântului locaş a fost pusă la 14 septembrie 1935 de către Episcopul Râmnicului, Vartolomeu Stănescu. Lucrările de construire au fost suspendate din cauza războiului şi oprite definitiv în timpul regimului comunist. Abia după 1989 acestea au fost reluate, în prezent lucrându-se la finalizarea picturii interioare, realizată în tehnica frescă.

Sursa:oradedolj.oradestiri.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.