Advertisement

Boboteaza, sărbătorită pe malul Dunării, la Calafat

Calafat News
luni, ianuarie 06, 2014 | 20:32 Last Updated 2014-01-07T06:59:25Z
Sărbătoare la Calafat, unde peste 2.000 de persoane au participat la Bobotează. Oamenii au luat apă sfinţită de preoţi, iar ca în fiecare an a fost aruncată în Dunăre crucea de lemn. Un singur tânăr s-a încumetat să se arunce în apa rece, să o recupereze. Şi pentru prima dată au fost prezenţi la eveniment zeci de turişti bulgari, care au trecut podul Calafat - Vidin special pentru această ocazie.


Mii de locuitori din Calafat au venit, încă de la primele ore ale dimineţii, în portul din oraş, pentru a asista la slujba de pe malul Dunării. Oamenii au luat apă sfinţită din recipientele special amenajate. Cu toţii au aşteptat însă momentul în care a fost aruncată crucea în apă.

Cel care a scos crucea din apă are 35 de ani şi spune că regretă că nu a avut concurent în acest an.

“Pentru mine este un moment foarte bun. Eu sar de 10 ani şi sar de plăcere şi mă simt mai bine”, a spus bărbatul.

Autorităţile locale spun că ţin mult la această tradiţie, iar sfinţirea apelor Dunării în zona Calafat va aduce noroc şi bunăstare localităţii şi oamenilor din zonă.

“Noi continuăm tradiţia aşezărilor noastre, a zonei Calafatului, de sute de ani, din moşi strămoşi. Într-adevăr, este un moment foarte mult aşteptat, nu numai de către bătrânii zonei noastre, de către toată populaţia. Se vine la malul Dunării, în acest loc, în zona portului, unde se aruncă crucea. Este de fapt purificarea, aşa cum spuneau şi sfinţii părinţi, prin apă”, a spus Mircea Guţă, primarul oraşului Calafat.

Bărbatul care a scos crucea din apă a primit un premiu în bani, în valoare de 700 de lei.

Sursa:www.digi24.ro
Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Boboteaza, sărbătorită pe malul Dunării, la Calafat

Trending Now

Advertisement