Companiile feroviare din Bulgaria şi România, pregătite să introducă trenuri de pasageri prin podul Calafat-Vidin

Căile ferate din România, Bulgaria şi Ungaria colaborează pentru lansarea unor trenuri de pasageri care să lege Sofia de Craiova, Timişoara şi Budapesta prin podul Calafat-Vidin, a declarat compania feroviară de stat a Bulgariei (BDZ).

Potrivit biroului de presă al BDZ, planurile iniţiale prevăd ca trenurile să fie lansate începând cu 14 decembrie 2014, când va intra în vigoare mersul trenurilor pentru anul 2015. Cursa ce va lega Sofia de Budapesta prin Craiova şi Timişoara ar urma să aibă ora de plecare 12.00, urmând să ajungă la în capitala ungară a doua zi la ora 08.00. Pentru retur, trenul va pleca din Budapesta la ora 19.00 şi va ajunge la Sofia la ora 18.00 ziua următoare.

Trenul de călători între Sofia şi Budapesta prin podul Nouă Europa face parte din proiectul RAIL4SEE. Mersul trenurilor se stabileşte în cadrul conferinţelor Forum Train Europe, prima având loc în luna ianuarie, iar următoarea fiind programată pentru sfârşitul lunii martie, precizează BDZ-Călători. Deocamdată, nu există estimări cu privire la numărul potenţial al călătorilor care vor folosi acest tren.

În acelaşi timp, BDZ Cargo are deja un acord cu CFR Marfă pentru transport feroviar de mărfuri cu două trenuri prin podul Calafat-Vidin acesta urmând să fie pus în aplicare după clarificarea unor detalii privind folosirea podului ce vor face obiectul unui acord suplimentar ce trebuie semnat de cele două state.

BDZ prin sucursalele sale Călători şi Cargo are o colaborare bună şi eficientă cu CFR, toate subiectele de interes comun fiind discutate şi soluţionate la nivel bilateral, se mai afirmă într-o poziţie oficială a companiei bulgare.

La rândul său, CFR Călători se declară ‘pregătită să introducă în circulaţie trenuri de pasageri în relaţia cu operatorul bulgar de călători pe podul Calafat — Vidin, imediat ce i se comunică deschiderea în condiţii normale de exploatare de către gestionarul infrastructurii feroviare din România’. Pentru început, se va realiza conexiunea regională între zonele vecine podului din ambele ţări. În funcţie de reacţia utilizatorilor şi de necesarul de trenuri, numărul acestora poate creşte, explică compania.
‘Trenurile internaţionale de călători în tranzit vor fi programate în funcţie de solicitările administraţiilor partenere cu care colaborăm, situaţie în care există posibilitatea ca acestea să circule’, mai precizează CFR Călători.

Podul rutier şi feroviar peste Dunăre, între Calafat şi Vidin, a fost inaugurat în iunie 2013. Partea rutieră a construcţiei este folosită intensiv, traficul depăşind estimările, spre deosebire de cea feroviară care rămâne neutilizată din motive care nu sunt foarte clare şi cel mai probabil ţin de coordonarea între companiile feroviare şi de infrastructura feroviară a celor două state. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.