Antrenorul care cutreieră satele pentru a găsi campioni


Născut în Ardeal, dar stabilit în Calafat în urmă cu mulţi ani, profesorul Alexandru Pop a adus medalii pentru oraşul de la Dunăre, fie că a fost vorba de baschet, handbal sau judo. Antrenorul nu caută viitori campioni doar în Calafat, ci face selecţie continuă în satele şi comunele din sudul judeţului.

Într-o perioadă în care cluburile mari îşi dispută supremaţia indiferent de sport, reprezentanţii unui micuţ club de judo din judeţul Dolj, Independenţa Calafat, îşi fac loc pe podiumurile concursurilor naţionale, şi nu numai.
Din 2009, de când funcţionează secţia de judo a clubului, sportivii pregătiţi de profesorul-antrenor Alexandru Pop au cucerit peste 30 de medalii la Campionatul Naţional şi alte turnee desfăşurate în ţară şi s-au remarcat şi la competiţii internaţionale, oficiale şi amicale.
Cele mai recente medalii au fost cucerite la Campionatul Balcanic U15 de la Plovdiv (Bulgaria), acolo unde Adrian Şulcă şi Ilaria Toma au obţinut medalii de bronz. Dacă Şulcă încă reprezintă clubul din Calafat, Ilaria Toma a făcut pasul spre un club mai mare.

Ilaria Toma, de la Piscu Vechi la lotul naţional

Sportiva de 14 ani, multiplă medaliată naţională, reprezintă acum cluburile LPS-CSM Cluj-Napoca şi se antrenează cu lotul naţional al României. „Ilaria a plecat anul trecut la Cluj, acolo unde se pregătește cu antrenorii de la lotul naţional, Berceanu şi ceilalţi. Acum, înainte de Balcaniadă, a venit şi a lucrat cu mine două săptămâni. A ales Clujul pentru că eu sunt ardelean şi ţin legătura cu antrenorii de acolo. Şi la Craiova se lucrează bine, dar nu se compară cu condiţiile de la centrul naţional. Ilaria este o fată de perspectivă şi totodată premiantă la şcoală. Înainte să plece la Cluj venea zilnic 30 de kilometri de la Piscu Vechi până la Calafat, unde se mutase şi cu şcoala”, a povestit profesorul Pop, care predă la liceul teoretic din Calafat.
Şi despre Şulcă a avut numai cuvinte de laudă: „Este campion naţional de patru ori, de două ori vicecampion şi mai are şi bronz. Pentru a se pregăti cât mai bine pentru Balcaniada din Bulgaria l-am dus, cred, la 14 turnee de pregătire, în România, dar mai ales în ţările vecine“.

„Este o zonă sănătoasă, cu mulţi copii buni de sport“

De altfel, Pop a spus că mare parte din sportivii care vin la sală sunt de la ţară şi crede că din mediul rural pot apărea mulţi campioni. De aceea, periodic merge prin comunele şi satele din sudul judeţului Dolj pentru a face selecţie. „Acum avem la antrenamente în jur de 50 de sportivi, de la categoriile U9 până la U16. Merg la Cetate, Poiana Mare, Rast, Maglavit şi în toate comunele din jur la selecţie. Sunt mulţi copii care stau pe marginea şanţului, iar eu îi iau şi îi aduc la judo“, a spus antrenorul originar din Târgu Mureş.

Copiii fac compuneri când vin de la concursuri

Pentru mulţi dintre elevii săi, Alexandru Pop este şi antrenor, şi părinte, şi profesor de geografie. Când merg la competiţii, sportivii fac popasuri, vizitează obiective turistice, apoi fac o compunere despre ce au văzut.
„Nu am cum să le ofer premii în bani, dar îi stimulez sufleteşte. Sunt ca un părinte pentru mulţi copii ai cărori părinţi sunt plecaţi la muncă în Italia, Spania, şi trăiesc adevărate drame. Am satisfacţiile cele mai mari când văd steluţele din ochii lor. Când mergem la concursuri, încercăm să facem şi geografie. Am fost la o Cupă la Târgu Mureş şi am vizitat grădina zoologică, apoi am mers la Cozia, Frăsinei, Sighişoara. De fiecare dată îi pun să facă o compunere, să scrie ce le-a plăcut“.
Deşi antrenează într-un orăşel, şi profesorul Pop are aceeaşi „duşmani“ ca în marile oraşe: calculatorul şi alimentaţia: „Și unii dintre copii de aici se despart mai greu de calculator. În ceea ce priveşte alimentaţia, eu în deplasări îi pun să ia la ei sticla de ceai, nu să bea sucuri acidulate“.

Au turnee în toate ţările vecine

Chiar dacă este criză, profesorul Pop nu se plânge. Pune pasiune în tot ce face şi are relaţii foarte bune de colaborare cu cluburi din ţările vecine, unde merge destul de des la turnee. „Suntem într-un oraş în care industria nu este dezvoltată, avem puţini oameni care ne ajută clubul, eu împreună cu preşedintele Cristi Căprărescu încercăm să ne descurcăm. Avem o sală în oraş din forţe proprii, două suprafeţe de luptă, ne gospodărim cu părinţii. Acum mergem la turneu în Kosovo. Am fost peste tot la concursuri, Bulgaria, Bosnia, Serbia, Croaţia, chiar avem şi un concurs internaţional la Calafat. De când mă ştiu în acest domeniu nu am vacanţă, doar merg câteva zile la rude. Mai am puţin până la pensie, dar muncesc cu copiii cu aceeaşi pasiune ca acum mai bine de 30 de ani, când am venit în Oltenia“.
Medaliaţii secţiei de judo de la CS Independenţa Calafat (din 2009 până în prezent): Oana Cucoş, Ovidius Pătru, Mihai Vass, Mihai Ioţa, Roxana Stanciu, Maria Mincă, Rova Mugurel, Costin Şelaru, Alexia Stamin, Adrian Şulcă şi Ilaria Toma. Rezultate bune la competiţiile naţionale au mai obţinut Marius Grecea, Mihai Ciobanu, Alexandru Dobrescu, Andreea Ilie.

Sursa:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.