News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Barbu Drugă a fost stăpânul portului din Cetate. A adus României emblema de Grânarul Europei

Barbu Drugă a fost stăpânul portului din Cetate. A adus României emblema de Grânarul Europei


Barbu Drugă a fost unul dintre cei mai mari boieri ai vremii, dar şi proprietarul unor case, mori şi terenuri. Omul de afaceri a deţinut şi o impresionantă colecţie de artă, majoritatea lucrărilor fiind copii ale originalelor făcute.

Istoricii susţin că Barbu Drugă a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din zona Olteniei. Comuniştii i-au confiscat averea, însă niciodată nu au putut să îl arunce în spatele gratiilor.

 „A avut o avere impresionantă. A fost un om extraordinar, iar tot timpul îşi ajuta angajaţii cu bani. A deţinut case, terenuri, dar şi mori. La vremea respectivă ducea făină în Europa. Utilajele folosite erau de cea mai înaltă tehnologie“, a povestit Toma Rădulescu, istoric.

Boierul Barbu Drugă şi-a avut moşia în comuna Cetate, pe malul Dunării. În zonă a făcut un port, iar imediat negustorii din toată Europa au venit pe Dunăre să cumpere grâul şi porumbul românesc.

Oamenii din zonă au povestit că în scurt timp comuna lor a devenit înfloritoare.

 „În port munceau peste 300 de oameni. Îmi aduc aminte că a fost inaugurat  în anul 1904. Barbu Drugă a fost o figură emblematic pentru comuna Cetate. A deschis portul al Dunăre pentru înlesinrea exportului de cereale. Moara din zonă avea utilajele cele mai performante. A ţinut mult al domeniul de la Cetate de care s-a ocupat tot timpul. A fost ridicat din câte îmi aminte în anul 1875“, a declarat Ion Cârstea.   
 
Vila lui Dinel Staicu, denumită „Casa Bujorului”, a aparţinut iniţial boierului Barbu Drugă, iar în perioada comunistă era casa lui Nicolae Ceauşescu. Casa a fost construită de renumitul arhitect Gio-vanni Battista, acelaşi care a proiectat sediul Prefecturii Dolj, Primăria Craiovei şi Primăria Bucureşti. Staicu a cumpărat drepturile succesorale ale moştenitorilor lui Barbu Drugă.

Deşi casa a fost refăcută în întregime, păstrând stilul interbelic pe alocuri, peste vitraliile boierului Drugă planează termopanele. A murit sărac Barbu Drugă a murit într-o mizerie de nedescris.

„Eu l-am cunoscut când aveam 12 ani. Eram la coadă la pâine cu tatăl meu, iar Barbu Druga abia îşi putea trage picioarele. Din omul cu o avere impresionantă ajunsese de nerecunoscut.Cei care îl cunoşteau îi dădeau câte o bucată de pâine. Atunci am aflat cu adevărat povestea boierului oltean. Comuniştii au pus mâna pe averea lui Barbu Drugă. Este păcat că un astfel de om a ajuns să moară într-o mizerie cruntă”, a mai povestit istoricul Toma Rădulescu.

Sursa:adevarul.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu