Advertisement

Cât de periculoasă este dependenţa de dulciuri: „Zahărul se aşează în creier pe aceiaşi receptori ca şi stupefiantele“

Calafat News
joi, februarie 25, 2016 | 06:44 Last Updated 2016-02-25T04:44:09Z

Medicii avertizează că zahărul poate provoca dependenţă şi că afectează creierul şi sistemul nervos. Adulţii trebuie să consume zilnic maximum 25 de grame de zahăr, iar copiii 15 grame.

Medicii nutriţionişti susţin că zahărul poate avea efecte nocive asupra organismului şi poate cauza depresie, anxietate, nervozitate, dureri de cap, oboseală şi lipsă de energie. „Este bine de ştiut că zahărul întotdeauna cere zahăr. Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna că ne afectează sănătatea, iar consumul zahărului în cantităţi mari duce la infarctul micoardic. Uneori acţionează la fel ca drogurile şi se aşează pe aceiaşi receptori ca şi stupefiantele în creierul nostru“, a spus medicul nutriţionist Liliana Coman.  

Nutriţioniştii au mai precizat că este indicat să evităm băuturile acidulate. O doză de suc carbogazos conţine cantitatea necesară de zahăr pentru două zile. „Adulţii trebuie să consume 25 de grame de zahăr pe zi, iar copiii maxim 15 grame. În momentul în care am depăşit această cantitate există riscul să devenim dependenţi. Cantitatea de zahăr o luăm din iaurturi, cereale şi sosurile pentru salate. Dacă ajungem să consumăm doi litri de băuturi acidulate pe zi, creierul va crede că am băut doi litri de apă, iar alte lichide vor fi ignorate complet. După fiecare masă este important să facem şi mişcare, iar dacă învăţăm să avem o alimentaţie corectă cu siguranţă nu vom avea nici probleme de sănătate“, a mai declarat medicul nutriţionist Liliana Coman.        

Cu ce putem înlocui zahărul:   

- Mierea este folosită ca îndulcitor natural şi are mai puţine calorii decât zahărul. Conţine vitamine şi proteine şi îmbunătăţeşte digestia.

 - Siropul de arţar şi mai puţine calorii decât mierea şi este bogat în minerale şi magneziu. Poate înlocui zahărul fără probleme.  

- Ştevia este de 300 de ori mai dulce ca zahărul şi nici nu creşte nivelul glucozei în sânge.  

- Siropul de curmale poate înlocui zahărul şi conţine calciu, fier magneziu, potasiu.

sursa:adevarul.ro
Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Cât de periculoasă este dependenţa de dulciuri: „Zahărul se aşează în creier pe aceiaşi receptori ca şi stupefiantele“

Trending Now

Advertisement