În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 11 incendii, o intervenție descarcerare şi 15 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
În data de 11.07.2016, ora 09:04, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţa din localitatea Breasta, str. Constantin Argetoianu. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta mobilier, în urma acestuia au ars mobilier, materiale textile și un televizor. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un scurtcircuit electric.
În data de 11.07.2016, ora 12:28, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând Consiliului Local Pieleşti. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia au ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 0,7 ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 11.07.2016, ora 13:42, Garda Intervenţie Pompieri Bechet a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând Consiliului Local Ostroveni. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegatație uscată, în urma acestuia a vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 5 ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 11.07.2016, ora 15:29, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând Consiliului Local Podari. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegatație uscată, în urma acestuia a vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 2 ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului o țigară aprinsă aruncată la întâmpare.
În data de 11.07.2016, ora 18:07, Detaşamentul Pompieri Calafat a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând Ocolului Silvic Calafat. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegatație uscată, în urma acestuia a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 0,05 ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 11.07.2016, ora 18:27, Secţia Pompieri Băileşti a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând unei persoane. În urma acestuia au ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 30 ha, 20 ml fir senzitiv al instalaţiei principale de supraveghere, 10 ml izolaţie al gardului de sârmă şi o cutie conectori la centrala de baterii solare fotovoltaice. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 11.07.2016, ora 18:49, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând Consiliului Local Craiova. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 0,5 ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 11.07.2016, ora 19:52 Secţia Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând Consiliului Local Craiova. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 30 ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 11.07.2016, ora 21:38, Secţia Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată pe un teren viran aparţinând Consiliului Local Coţofenii din Faţă. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la vegetație uscată, în urma acestuia a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aprox. 0,1ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 11.07.2016, ora 23:10, Secţia Pompieri Segarcea a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la mirişte pe un teren viran aparţinând unei persoane din localitatea Segarcea. . La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la miriște, în urma acestuia a ars mirişte pe o suprafaţă de aprox.5 ha. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
În data de 12.07.2016, ora 03:23, Secţia Pompieri Băileşti a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească aparţinând unei persoane. La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la anexa gospodărească, în urma acestuia au ars aproximativ 6 ml grinzi şi căpriori la acoperişul casei de locuit. Din primele cercetări rezultă drept cauză probabilă a incendiului un foc deschis în spaţii deschise.
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:
Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (NEONAT) – 1 intervenţie.
Detaşamentul 2 Pompieri Craiova (E.P.A.) – 7 intervenţii.
Detaşamentul Pompieri Calafat (E.P.A.) – 1 intervenţie.
Secţia Pompieri Craiova (E.P.A.) –4 intervenţii.
Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.) –2 intervenţii.
MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR LA ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curaţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.