News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Încălzire cu lemne, la bloc, în Calafat

Încălzire cu lemne, la bloc, în Calafat


Stau la bloc, dar se încălzesc cu sobe cu lemne. Se întâmplă la Calafat, acolo unde de şapte ani nu mai există sistem centralizat de încălzire. Oamenii şi-au construit sobe, dar mai complicat este cu „urcatul lemnelor la etaj”. Aşa că cei mai ingenioşi şi-au improvizat scripeţi.

Constantin Spulbăr şi-a montat sursa de căldură, o centrală pe lemne, în balconul apartamentul său. 3-4 metri cubi de lemne consumă în fiecare iarnă. În primele două ierni, s-a chinuit urcând lemnele în spate până la etajul trei. Acum, şi-a montat un scripete electric pe casa scării.„Cu spatele nu pot să car de la parter până la etajul 3. Aduc o dată pe lună, mi le-am urcat sus , le-am împachetat, o lună de zile nu mai am treabă”, spune Constantin Spulbăr, locatar bloc Calafat.

Nu la fel de norocoşi sunt vecinii săi care trebuie să urce cu braţul de lemne până la ultimele etaje ale blocurilor.

Reporter: De câte ori pe zi urcaţi cu braţul cu lemne?
Dorel Pîrjol, locatar: Depinde... dacă este frig, de două, trei ori. Dar... aşa... o dată iau într-o cutie de banane. Am centrală d-asta micuţă de la bulgari am luat şi... asta este. Ne pătimim cum putem. Stăm la etajul 4 şi e prea greu pentru etajul 4 cu lemne.

Calafatul a rămas fără sistemul centralizat de încălzire de aproape şapte ani.

„Nu era eficientă şi nu se mai poate face aşa ceva. Ar fi posibilă numai pe scări de bloc, în cazul în care toţi locatarii s-ar asocia să facă încăzire centralizată pe scară”, a declarat Lucian Ciobanu, primarul oraşului Calafat.

Pompierii avertizează proprietarii apartamentelor care sunt încălzite cu sobe sau centrale termice pe lemne că trebuie să ia măsuri de precauţie.

„Trebuie să verifice sobele şi coşurile de fum pentru că în această perioadă sunt unul dintre principalele cauze ale incendiilor”, spune col. Adrian Sandu, ISU Dolj.

Cele mai multe dintre cele 3.200 de apartamente din Calafat au sobe sau centrale pe lemne. Locatarii plătesc în jur de 2.000 de lei ca să se încălzească o iarnă întreagă. Cei cu dare de mână şi-au montat centrale electrice, dar factura lor de energie electrică se apropie de o mie de lei pe lună.

sursa:digi24.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu