Raport DSP privind calitatea apelor de îmbăiere din Dolj. Unde sunt depăşiri ale nivelului de E.Coli şi enterococi |
Direcţia de Sănătate Publică Dolj a publicat zilele trecute cel mai recent raport privind calitatea apelor de îmbăiere din judeţul Dolj. Ultimele analize au fost făcute în data de 30 iulie, iar datele publicate pe 9.08 arată un nivel crescut de E.coli şi enterococi intestinali la Bratovoieşti. Şi analizele precedente indicau nereguli la alte plaje din judeţ.
Zonele de la Başcov sau Cetate nu sunt autorizate sanitar pentru îmbăiere
Niciuna dintre zonele analizate nu este autorizată sanitar, motiv pentru care UAT-urile respective au fost atenţionate prin adresa 8523/08.07.2024 ca până la intrarea în legalitate să informeze populaţia prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin plăcuţe avertizoare, că zonele respective nu sunt autorizate sanitar, iar pe plăcuţele avertizoare să scrie „Scăldatul interzis!”.
Analize la indicatorii microbiologici din zonele naturale de îmbăiere neamenajate identificate în judeţul Dolj în 2024 sunt realizate odată la două săptămâni şi datele sunt ulterior publicate pe site-ul DSP Dolj.
La ultimele prelevări de probe, valorile E.Coli şi ale enterococilor se află în limite pentru plajele de la Calafat sau Cetate. Însă, la prelevările din 16 iulie, la plaja Debarcader din Calafat şi la Cetate se remarca o depăşire a valorilor E.Coli, iar la Başcov, valoarea entorococilor era la limită (100 din 100).
Valorile admise şi valorile înregistrate în judeţ
În conformitate cu HG 546/2008, valorile admise pentru apa de îmbăiere din zonele naturale sunt: E. Coli/100 mL – 250, Enterococi intestinali/100 mL – 100. Conform analizelor publicate pe site-ul DSP Dolj, sunt probleme la Locul de joacă PRUNET, din comuna Bratovoieşti, unde atât la analiza din 30.07, cât şi la precedenta, din 16.07, valorile admise pentru apa de îmbăiere din zonele naturale sunt depăşite. La Bratovoeşti, valorile din data de 30.07.2024 erau de 382 pentru E.Coli şi 273 pentru Enterococi intestinali.
La analizele din 16.07, au fost depăşite limitele E.Coli la Plaja Port Cetate, cu o valoare de 380 faţă de cea admisă, de 250. Şi la Plaja Debarcader, limita a fost depăşită pentru E.Coli în 16.07 (260 faţă de 250).
Doljul nu are nicio zonă naturală autorizată pentru îmbăiere
Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) determină riscuri majore pentru sănătate, informează DSP Dolj. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă. În judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată autorizată pentru îmbăiere.
Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt decesul prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri sau îmbolnăviri.
Ce boli pot fi contractate în urma scăldatului în zone interzise
Bolile care pot fi contractate în urma scăldatului în locuri neadecvate sunt leptospiroza (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor); meningita (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă); boli de piele – micoze, eczeme; boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie; afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite; înţepături de căpuşe – Boala Lyme (un risc major pe maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică etc.).
„Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, este mesajul specialiştilor în sănătate.
Follow us on Google News