News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Astazi Incepe Postul Craciunului

Astazi Incepe Postul Craciunului


Astazi, 14 noiembrie, incepe Postul Craciunului, unul dintre cele patru posturi de mai multe zile, fiind primul post din anul bisericesc, inceput la 1 septembrie, si ultimul din anul civil. 

Postul Craciunului dureaza 40 de zile, pana pe data de 24 decembrie, la fel cum Moise a tinut post pe Muntele Sinai, in timp ce astepta sa primeasca de la Dumnezeu tabelele de piatra cu cele zece porunci. 

Postul a fost randuit de biserica pentru a-i pregati pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Nasterii Domnului Iisus Christos.

Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este considerat mult mai usor si mai permisiv decat alte posturi din calendarul ortodox. Pe perioada postului nu se mananca alimente de origine animala precum oua carne si lapte si produse lactate. 

In Postul Craciunului sunt mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, pot fi mancate preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica in perioada 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga precum Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie. 

In afara de dezlegare la peste, in zilele mentionate se poate consuma vin si ulei. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Sarbatoarea Nasterii Domnului, de pe 25 decembrie. 

Pe 24 decembrie, ultima zi a Postului, numita si Ajunul Craciunului, se tine post mai aspru decat in celelalte zile. Nu se mananca nimic pana dupa amiaza tarziu cand, in unele parti ale tarii se mananca grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon. 

In alte zone, se tine post pana tarziu, pana la rasaritul luceafarului de seara, care aminteste de steaua ce a anuntat magilor Nasterea Domnului. 

Odata cu postul, care nu este altceva decat abtinerea de la mancare "de dulce", crestinul trebuie sa faca si fapte bune, sa se roage si sa fie smerit. Postul nu este numai un mijloc de dobandire a unor virtuti ci si un mijloc de detoxifiere a organismului. 

Crestinii care tin acest post trebuie sa stie ca postul este primit la Dumnezeu ca jertfa cand abtinerea de la mancarurile "de dulce" este unita cu efortul spre virtute si progres spiritual. 

Specialistii sustin ca renuntarea, pe o anumita perioada, la produsele de origine animala ajuta la curatarea organismului de toxine. Postul este foarte bun pentru organism, dar nu poate fi tinut de oricine. 

Femeile insarcinate, copiii de pana la 16 ani, dar si alte persoane care sufera de diferite afectiuni, nu este indicat sa tina post. Pe perioada postului, se recomanda mancare gatita sanatos, multe fructe si legume, crude, sub forma de salata sau sucuri. 
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu