Ce rişti dacă arunci cu petarde de la balcon


Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă o distanţă mai mică de 100 de metri faţă de construcţiile de locuinţe cu peste patru etaje şi la mai puţin de 50 de metri faţă de cele cu până la patru niveluri. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), potrivit Mediafax.

Interdicţia se aplică şi pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale, în spaţii deschise cu aglomerări de persoane, precum şi la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi şi de instalaţiile de gaze, se mai arată în comunicat.

Articolele pirotehnice nu pot fi folosite nici în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre şi nici la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.De asemenea, conform legii, este interzisă folosirea de petarde, pocnitori şi alte articole pirotehnice între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale.

IGPR mai precizează că organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Categoria 3 de articole pirotehnice le include pe cele de divertisment care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni. Din categoria 4 fac parte articolele pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment şi de scenă, cu excepţia celor care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.