Ministerul dă lege pentru vizitele în spitale


Aparţinătorii pacienţilor internaţi nu vor mai putea intra în spitale decât după un program strict, care va fi valabil în toate unităţile sanitare cu paturi din ţară

Plecând de la faptul că spitalele au reguli diferite atunci când vine vorba de orele de vizită şi condiţiile în care se fac aceste vizite, dar şi că, în multe cazuri, programul nu este respectat de aparţinătorii pacienţilor internaţi, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de ordin care reglementează toate aceste lucruri şi care, după ce va fi aprobat, va fi valabil pentru toate unităţile sanitare cu paturi din ţară. Actul normativ impune reguli clare în ceea ce priveşte orele de vizite, numărul de vizitatori pentru un pacient internat, vizitele la secţiile de terapie intensivă şi în celelalte secţii din spital, în funcţie de caz, de patologie, de gradul de dependenţă al pacientului.
Încă de la primul articol, prin noul ordin se stabileşte că programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice va fi în intervalul orar 16.00 - 20.00, de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10.00 - 18.00. Numărul de vizitatori pentru un pacient internat nu va putea fi mai mare de trei-patru persoane, în acelaşi timp. Regulile se schimbă însă când pacienţii sunt internaţi la terapie intensivă. „Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult de două persoane, cu respectarea procedurilor interne. Secţiile/compartimentele de terapie intensivă au obligaţia de a avea un număr de telefon, prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă, despre starea şi evoluţia pacientului. Aparţinătorii vor fi informaţi despre acest număr de telefon, la internarea sau la transferul pacientului în secţia/compartimentul respectiv“, se menţionează în proiectul de act normativ.
În cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia sau compartimentul în care sunt internaţi, familia va avea dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră, sau va putea solicita prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, „dacă condiţiile din secţia/compartimentul respectiv permit acest lucru“. „În caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurându-se un spaţiu adecvat de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului respectiv“, se mai arată în proiectul de ordin.

Copiii, asistaţi permanent

În cazul pacienţilor internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele din spital, care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, accesul unei persoane va fi permanent. La fel va fi şi în cazul copiilor internaţi la terapie intensivă, unde se va asigura prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor peste trei ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din spital, în funcţie de patologie, va fi acceptată şi prezenţa unui aparţinător permanent.
Managerii unităţilor sanitare vor avea obligaţia să afişeze programul de vizite la toate intrările în spital, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, iar perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor şi pentru cei care au acces permanent va fi strict interzisă. Mai mult, conducerea spitalului va trebui să ia o declaraţie de la fiecare membru al personalului de pază, prin care acesta se angajează să respecte aplicarea programului respectiv şi să nu pretindă sau să primească orice fel de atenţii, în vederea permiterii accesului în afara programului de vizită. „În cazul încălcării acestor prevederi, se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă sau a contractului cu firma de pază, pentru persoana care se face vinovată“, se precizează în proiectul de act normativ.

Intrarea în spital, pe bază de... medicamente

Cum se precedează în prezent cu vizitele în spitale? Dacă este să luăm exemplul celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, vom observa că afişele cu programul de vizită au doar titlu informativ. Deşi vizitele sunt programate între orele 13.00 - 15.00 şi 18.00 - 20.00, intrarea aparţinătorilor se face permanent. Iar biletul de acces este... plăsuţa de medicamente, cumulată cu sensibilitatea agenţilor de pază. „Noi întrebăm pe oricine vine în afara programului de vizită unde merge, dar, dacă ne arată medicamentele pe care trebuie să le ducă la pacient, ce să facem?! Nu poţi lăsa omul bolnav fără tratament, aşa că îi lăsăm pe toţi să treacă“, susţin aceştia.
Într-adevăr, faptul că pacienţii internaţi sunt nevoiţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare face ca la SJU Craiova să fie un continuu du-te-vino. Nici un număr maxim de aparţinători pentru un pacient nu este respectat, existând destule situaţii când pentru un bolnav intrau în spital chiar şi zece membri ai familiei, în acelaşi timp. Conducerea SJU susţine că se va conforma legilor date, doar că spitalul are mai multe intrări şi va fi mai greu cu organizarea. Greu va fi şi pentru personalul de pază să facă selecţia între aparţinătorul care are acces permanent şi cel care trebuie să respecte orele de vizită.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.