News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Cărţi de identitate electronice, din 2013

Cărţi de identitate electronice, din 2013


Noile documente de identitate vor avea memorate pe cipul intern atât datele biometrice, cât şi amprentele titularului.

Românii vor avea, de anul acesta, cărţi de identitate electronice. Noile documente vor avea dimensiuni similare permisului de conducere sau cardului bancar, urmând să fie folosite nu doar pentru legitimare sau circulaţie în Uniunea Europeană, ci şi ca instrument de semnătură electronică.

Mai mici, dar mai complexe

Cartea electronică de identitate va fi de tip smart-card, urmând să conţină atât date în format tipărit sau inscripţionat prin tehnologie laser, cât şi în format electronic, împreună cu o serie de elemente pentru particularizare şi siguranţă.
Concret, pe exteriorul viitorului document vor fi înscrise, alături de fotografie, principalele date cu caracter personal: numele şi prenumele, sexul, cetăţenia, CNP-ul, adresa de domiciliu şi semnătura olografă a titularului. Semnătura poate lipsi în cazul incapabililor şi în cazul persoanelor infirme sau analfabete.
Aceleaşi date vor fi înscrise şi în format electronic, pe cipul cardului. În plus, în format electronic vor mai fi menţionate pe card: prenumele părinţilor titularului, certificatele digitale, precum şi datele biometrice ale acestuia (imaginea facială şi amprentele a două degete). Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82 din 4 decembrie 2012, amprentele pot lipsi din memoria cărţii electronice de identitate, dar numai în cazul în care titularul documentului cere în mod expres acest lucru.
Datele biometrice (precum înălţimea, culoarea ochilor etc.) vor fi colectate pentru a fi înscrise în cartea electronică de identitate, în scopul verificării autenticităţii acesteia şi identităţii titularului. De asemenea, imaginile impresiunilor papilare (amprentele) vor fi colectate numai cu acordul expres al titularului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al părinților sau, după caz, părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal. „Imaginile impresiunilor papilare colectate cu ocazia depunerii cererii de eliberare a cărţii electronice de identitate se şterg prin procedură automată imediat după personalizarea cărţii electronice de identitate“, se menţionează în Ordonanţa nr. 82/2012.

Preschimbarea începe la 1 iulie

Potrivit ordonanţei amintite, actele de identitate eliberate persoanelor născute după 1 ianuarie 1981 vor fi preschimbate cu cărţi electronice de identitate în perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2014, actele de identitate ale persoanelor născute între 1 ianuarie 1966 şi 31 decembrie 1980 se preschimbă între 1 iulie 2014 şi 30 iunie 2015. Pentru cei născuţi între 1 iulie 1946 şi 31 decembrie 1965 se preschimbă între 1 iulie 2015 şi 30 iunie 2016, în timp ce actele de identitate eliberate persoanelor născute până la 31 decembrie 1945 se preschimbă cu cărţi de identitate electronice în perioada 1 iulie 2016 - 31 decembrie 2016.
De formalităţile pentru preschimbare se vor ocupa serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, însă cărţile de identitate electronice propriu-zise vor fi realizate în exclusivitate de Imprimeria Naţională. Costul noilor documente va fi suportat de titular, însă deocamdată nu s-a stabilit valoarea acestora.
„Ştim că preschimbarea începe de la 1 iulie. Tocmai de aceea, pentru a face toate pregătirile necesare, aşteptăm să apară normele metodologice de aplicare a acestei ordonanţe de guvern, care priveşte preschimbarea actualelor documente de identitate cu noile cărţi electronice de identitate“, a declarat Camelia Antoaneta Nicola, director executiv al Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Craiova.
Cartea electronică de identitate va fi valabilă patru ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, respectiv cinci ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
Sursa:gds.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu