News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Sf. Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului

Sf. Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului


La 7 ianuarie este sărbătorit Sf. Prooroc Ioan, potrivit regulii după care în ziua ce urmează marilor praznice sunt sărbătorite principalele persoane care au luat parte la evenimentul amintit la praznicul respectiv.

Sf. Ioan a fost prooroc, înaintemergător şi botezător al Mântuitorului Iisus Hristos. De foarte tânăr a iubit înfrânarea şi viaţa aspră din pustiul Iordanului. Aici a trăit, a predicat şi a botezat. Predica lui era schimbarea vieţii, întoarcerea la Dumnezeu şi împăcarea cu El: “Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor.” Este cel dintâi care face ceea ce predică. Îi îndemna pe oameni să fie milostivi, drepţi, să-şi iubească semenii şi îi osândea pe farisei şi saduchei. Atât de mare faimă avea, că mulţi se întrebau dacă nu cumva Ioan este Hristos. El însă le risipea nedumerirea: “Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc.” Fără îndoială, cel mai important episod din viaţa Sf. Ioan se petrece pe malurile Iordanului, când descoperă printre cei veniţi să se boteze pe Mesia, după semnul ce i s-a dat: “Peste care vei vedea Duhul pogorându-se şi rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duh Sfânt.” Iar Hristos se lasă botezat de mâna celui despre care El însuşi a spus că „este mai mult decât prooroc, iar între cei născuţi din femeie nu este altul mai mare decât el”. Şi mare i-a fost şi smerenia, fiindcă atunci când unii dintre ucenicii lui au încercat să-i trezească în suflet invidia faţă de Hristos, proorocul le-a răspuns: “Un om nu poate să ia nimic dacă nu-i este dat de sus. Cel ce vine din cer este mai presus de toţi. Acesta (n. r.- Hristos) trebuie să crească, iar eu să mă micşorez”.

La Bobotează, preoţii din Sf. Munte Athos, când fac agheasma, nu mai bagă Sf. Cruce în apă, ci iau mâna Sf. Ioan şi o bagă în vasele pline cu apă de izvor cântând: “În Iordan botezându-te Tu, Doamne…”. Şi când o scot din apă, ea se închide şi se deschide de trei ori, semn că Dumnezeu este cu această mână care s-a atins de creştetul Său, în Iordan.
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu