News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

CODUL RUTIER 2013: Modificări importante din ianuarie

CODUL RUTIER 2013: Modificări importante din ianuarie


CODUL RUTIER 2013. Codul Rutier va fi modificat începând din ianuarie 2013. Printre modificările care vor fi aduse se numără obligativitatea vizitei medicale la reînnoirea permisului auto şi obligativitatea obţinerii de permis pentru mopede, scutere sau ATV-uri.

CODUL RUTIER 2013. Conducătorii auto vor putea contesta hotărârea judecătorească prin care sunt soluţionate plângerile depuse împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere. Asta în condiţiile în care, până în prezent, o astfel de hotărâre judecătorească era definitivă şi irevocabilă. Noua regulă a fost introdusă de Guvern în Codul rutier, prin ordonanţă de urgenţă. “Modificările aprobate de Guvern au fost determinate de decizia Curţii Constituţionale din 15 mai 2012, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileşte că hotărârea judecătorească privind plângerea împotriva procesului-verbal de contravenţie (în domeniul rutier) este definitivă şi irevocabilă. Practic, prin decizia Curţii Constituţionale şi prin modificările adoptate în acest sens de Guvern, se dă dreptul conducătorilor auto să conteste hotărârea judecătoarească prin care se soluţionează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor rutiere”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Mai exact, o dată cu aplicarea noilor prevederi, conducătorii auto vor avea o cale de recurs împotriva hotărârilor judecătoreşti prin care instanţa soluţionează plângerile împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor de circulaţie. “Una dintre ele (N.R- schimbări) este foarte importantă şi ea va relua practic nişte articole din Legislaţie plecând de la decizia 500 a Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţional un articol din Legea 202 privind Mica reformă in Justiţie ¬ respectiv aşa cum prevedea 202 iniţial faptul că nu mai ai dreptul la recurs. Acum, practic s-a revenit şi sigur că toate documentele subsecvente vor trebui readuse la situaţia, să spunem, iniţială. Şi plecând de aici, vă daţi seama că şi în ceea ce înseamna suspendarea dreptului de a conduce se va prelungi perioada de solţionare de către instanţă a unei astfel de situaţii. Dacă instanţa va stabili că este temeinică, persoana respectivă va avea dreptul la un recurs, care recurs va fi reprogramat la o data anterioară. Şi tot asa, iată că vom merge pe acest principiu, care sigur respectă drepturile omului. Dar, în planul siguranţei rutiere are imediat repercusiuni” declara Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere într-un interviu acordat pentru Jurnalul Naţional.

COD RUTIER 2013. Cele mai IMPORTANTE modificări care se aplică din luna ianuarie

COD RUTIER 2013 Incălcarea regulilor de circulaţie pe biciclete, sancţionată de Codul rutier. Noile reguli de circulatie prevad ca, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. In plus, conform noilor prevederi, Codul rutier mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) si "nerespectarea  normelor privind circulatia bicicletelor".

COD RUTIER 2013 Reînnoirea de permis, numai cu vizită medicală. Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute. Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale.
Mai mult decat atat, legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza  fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, scrie avocatnet.

COD RUTIER 2013 Permisul de conducere, obligatoriu si pentru mopede. Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Astfel, pentru a le conduce s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti. Permisul pentru categoria AM va fi valabil 10 ani, iar obtinerea lui va fi conditionata, la fel ca in cazul celorlalte categorii, de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor  si comportamentului. Noile reguli precizeaza ca proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, conditiile de obtinere a permisului de conducere urmand sa se stabileasca prin regulament.


NOUL COD RUTIER: VEZI TOATE MODIFICĂRILE DIN 2013
 Codul Rutier 2013, textul INTEGRAL al legii

Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu