Numeroase persoane defavorizate nu au primit făină şi ulei în 2012 din cauza unei firme bulgare. APIA: Situaţia rezilierii contractelor a fost comunicată Comisiei Europene


"În acest moment Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a transmis notificările de reziliere a contractelor la furnizor în care s-au stabilit şi cuantumul penalităţilor pentru părţile din contracte care nu s-au realizat", precizează reprezentanţii APIA.

Potrivit acestora, situaţia a fost comunicată şi Comisiei Europene în vederea refolosirii fondurilor comunitare neutilizate aferente acestor contracte.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai informează că pentru implementarea planului anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD) România a beneficiat în anul 2012 de fonduri comunitare de 60,7 milioane de euro, pentru furnizare şi distribuţie fiind stabilite următoarele produse: făină, mălai, orez, zahăr, paste făinoase, biscuiţi, ulei, mazăre verde în saramură, bulion, roşii în bulion şi fasole uscată.

APIA precizează că au fost încheiate 11 contracte, cu şase agenţi economici, pentru cantităţile de alimente de furnizat, iar două dintre contacte, încheiate cu Viem Corporation Eood–BG, nu au mai fost respectate.

Viem Corporation Eood–BG trebuia să asigure făină şi ulei pentru persoanele defavorizate, valoarea contractelor fiind de 6,60 milioane de euro, respectiv 20,03 milioane de euro.

Pentru distribuţia alimentelor, APIA a încheiat un "Acord de cooperare" cu fiecare Consiliu judeţean şi cu Consiliul General Bucureşti, iar până la 31 decembrie 2012 au fost livrate: bulionul, pastele făinoase, biscuiţii, mălaiul, fasolea şi zahărul, urmând ca în luna ianuarie să fie finalizate orezul (83 la sută distribuit), mazărea verde în saramură (79 la sută distribuit ) şi roşiile în bulion (85 la sută distribuit).

În ceea ce priveşte contractele cu operatorul economic Viem Corporation Eood pentru produsele alimentare făină şi ulei de floarea soarelui, acestea au fost încheiate în data de 22.06.2012, respectiv 04.09.2012, în urma aplicării unor proceduri de achiziţie publică de licitaţie deschisă, prevăzute de legislaţia naţională în vigoare şi de regulamentele comunitare.

APIA mai precizează că garanţiile de bună execuţie s-au constituit în cuantum de 110 la sută din valoarea contractului pentru furnizarea de ulei de floarea soarelui în conformitate cu prevederile Regulamentului(UE) nr. 807/2010 şi în cuantum de 148,06 la sută din valoarea contractului pentru furnizare făină albă de grâu, în conformitate cu prevederile Regulamentului(UE) nr. 562/2011.

"Precizăm că pentru aceste produse s-a furnizat până la data de 31.12.2012, data scadentă a contractelor de furnizare, cantitatea de 10,8 mii tone făina şi cantitatea de 0,5 kl ulei, respectiv 30 la sută faină şi trei la sută ulei. Cu toate demersurile făcute de instituţia noastră pentru continuarea livrărilor, operatorul economic nu şi-a mai realizat obligaţiile contractuale", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Instituţia a mai încheiat contracte pentru implementarea planului anual de distribuire de alimente pentru persoanele cele mai defavorizate pentru: orez cu SC Atifco International SA, pentru o cantitate contractată de 17,5 mii tone, în valoare de 5,14 milioane euro, mălai, cu SC Rompan SA, pentru o cantitate de 12,2 mii tone în valoare de 6,88 milioane euro, paste făinoase - cantitate contractată de 2,6 mii tone cu SC Rompan SA, în valoare de 1,24 milioane euro, biscuiţi - cantitate contractată 1,4 mii tone, cu SC Orlando SRL, în valoare de 1,2 mil euro, fasole uscată - cantitate contractată 3,7 mii tone cu SC Rompan SA, în valoare de 3,47 milioane euro, mazăre în conservă - cantitate contractată 4,4 mii tone cu SC Atifco International SA, în valoare de 2,58 milioane euro.

APIA mai are contracte cu SC Contec Foods SRL pentru trei mii tone de bulion în valoare de 2,46 milioane euro, cu SC atifco International SA pentru patru mii tone roşii în bulion, în valoare de 2,46 mil euro şi cu SC Agrana Romania SA pentru 8,9 mii tone de zahăr în valoarea de 7,82 milioane euro.

Persoanele care beneficiază de acest program au dreptul la 14 kilograme de făină şi 7 litri de ulei. De asemenea, în baza acestui program se mai distribuie mălai, paste făinoase, biscuiţi, orez, fasole boabe, mazăre în conservă, bulion, roşii în bulion, zahăr.

De această formă de protecţie socială beneficiază toţi cei care primesc venitul minim garantat, şomerii înregistraţi, pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi sunt mai mici de 400 de lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, veteranii şi văduvele de război.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.