Jaf în pădurile din Dolj


Mii de metrii cubi de arbori au fost tăiați ilegal numai anul trecut din pădurile doljene care ocupă și așa o suprafață foarte mică în comparație cu necesarul de material lemnos. În Dolj se fură des, ziua, noaptea, în zilele de sărbătoare, mai ales în timpul iernii când nevoia de lemne este acută. Reprezentanţii Direcţiei Silvice recunosc faptul că situaţia este dificilă și că uneori hoții lucrează mână în mână cu pădurarii.
Pădurile din județul Dolj reprezintă un procent de 11,8% din suprafața totală a județului. Având în vedere faptul că Doljul este un județ cu o populație numeroasă și săracă, presiunea exercitată asupra pădurii este foarte mare. Direcția Silvică Dolj, administratorul local al pădurilor statului, se confruntă permanent cu acțiuni ale diverselor persoane care taie ilegal arborii și fură material lemnos din fondul forestier. Numai în anul 2012 au fost înregistrate 12 infracțiuni și peste 400 acte de contravenție. În anul 2012, Doljul a fost păgubit de 122.033 lei, 19.186 din aceștia fiind rezultatul a 12 infracțiuni, restul fiind valoarea pagubei produsă fondului forestier prin acte de contravenție. Numărul arborilor tăiați ilegal este mai mare decât în anul 2011, anul trecut au căzut în mâinile hoților nu mai puțin de 1.148 mc de material lemnos. „Situația materială precară a oamenilor poate fi identificată ca pricipala cauză a furturilor. Din cele 350 de cantoane silvice cel puțin o treime sunt predispuse la infracțiuni. O activitate mai intensă în ceea ce privește furtul de lemne se manifestă în special în perioada rece a anului”, a declarat Marian Stoenescu, purtător de cuvânt al Direcției Silvice Dolj. Punctele sensibile în cadrul direcției sunt Ocolul Silvic Poiana Mare, cu un număr de 210 acte întocmite și Ocolul Silvic Dăbuleni unde au fost întocmite 98 de acte de contravenție. Cele mai multe furturi de materiale lemoase au fost înregistrate pe raza localităţilor Sălcuţa , Mârza, Tencănău, Perişor, Mărăcine, Apele Vii, Celaru, Mârşani, dar şi pe raza localităţilor Amărăştii de Jos şi Piscu Vechi. Aceste zone sunt cele mai sărace din județ și locuite în mare parte de cetățeni de etnie romă.

Pădurarii sunt sancționați intern

Nu toate actele de contravenție se transformă în plângeri depuse la poliție. În funcție de prejudiciul cauzat și de gradul de recuperare al acestuia unele cazuri se rezolvă intern. Aceste situații se referă la acte comise de lucrătorii Direcției Silvice care sunt supuși unor investigații inerne și sancționați în cel mai rău caz cu încetarea contractului de muncă, dacă prejudiciul a fost recuperat. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a înregistrat, în perioada iulie – decembrie 2012 în judeţul Dolj, un număr de 88 dosare penale în care s-au efectuat verificări pentru încălcarea prevederilor Codului Silvic. Au fost aplicate un număr de 73 sanţiuni contravenţionale în sumă totală de 89.000 lei, iar 71 mc material lemnos şi 95 pomi Crăciun au fost confiscaţi în cadrul activităţilor desfăşurate de către poliţiştii doljeni. „Colaborăm foarte bine cu polițiștii locali și jandarmi, aceștia îi însoțesc pe lucrători în acțiunile de control sau când sunt prinși hoții. Pentru lucrătorii direcției suspectați că ar fura procedura este diferită. Se face un control inten, investigații, apoi se aplică contravenții în funcție de prejudiciul cauzat, mergându-se până la desfacerea contractului de muncă. Dacă nu se recuperează prejudiciul se face acțiune în instanță”, a mai spus Marian Stoenescu.

Metode inventive de furt

Hoții de lemne se folosesc de diverse mijloace pentru a sustrage lemnele din păduri, urmăresc rutele parcurse de pădurari, intră în păduri la ore diferite și marchează copacii pe care îi taie în alte zile. Lemnele tăiate ilegal se transportă cu acte fictive, expirate ori refolosite. În unele cazuri hoții păstrează lemnele o perioadă mai îndelungată înainte să le vândă sau le folosesc pentru uz propriu. Pădurarii trebuie să țină pasul cu hoții, rutele pe care își desfășoară controale se schimbă destul de des. Se colaborează cu Inspectoratul Județean de Poliție Dolj și cu Jandarmeria care îi sprijină în permanență atât în baza programelor comune cât și la solicitare. „Pentru a preîntâmpina acțiunile de furturi de arbori de către populație salariații Direcției Silvice Dolj efectuează, ca sarcină principală de serviciu, acțiuni de control și asigură paza fondului forestier în baza unor grafice de patrulare și rute prestabilite”, a menționat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice.

Nici 2013 nu a început bine

În prima lună a acestui an au fost înregistrate deja 86 de contravenții și o infracțiune în ceea ce privește fondul forestier. Au fost tăiați ilegal 233 metri cubi de arbori, fiind provocată o pagubă în valoare de 19.805 de lei. Pentru aceste contravenții au fost aplicate amenzi în valoare de 143.200 de lei. Reprezentanții Direcției Silvice lucrează pe două fronturi, acela de prevenire a tăierii ilegale de arbori dar și de înlocuire a fondurilor tăiate. În această perioadă lucrătorii direcției au împădurit mai multe zone așteptându-se ca de pe data de 15 martie să înceapă perioada  propice împăduriri.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.