News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Părinţii intră în febra înscrierilor copiilor la clasele pregătitoare

Părinţii intră în febra înscrierilor copiilor la clasele pregătitoare


275 de clase apreciază reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj că vor fi înfiinţate pentru anul şcolar 2013-2014 pentru bobocii ce păşesc în clasa pregătitoare.

În anul şcolar trecut, în judeţul Dolj s-au înscris 3.407 copii. Conform metodologiei, o grupă trebuie să aibă maxim 25 de copii, iar înscrierile vor începe în luna aprilie. În clasa pregătitoare vor putea fi înmatriculaţi şi copii care au mai puţin de şase ani până la începerea anului şcolar, dar cu avizul psihologului. Curricula va cuprinde programe pentru comunicare în limba româna, educaţie pentru societate, matematică, explorarea mediului, muzică şi mişcare, educaţie fizică şi sport, tehnologii de informare şi comunicare-folosirea calculatorului, arte vizuale, lucru manual, dezvoltare personală, religie. Elevii clasei pregatitoare nu vor avea teme. Spre deosebire de cursurile de la grădiniţă, unde părinţii aveau posibilitatea să opteze pentru program prelungit, programul zilnic la clasa pregătitoare va fi de patru ore, părinţii fiind nevoiţi să îşi ia micuţii acasă la ora 12.00.

Înscrierea şi evaluarea pentru clasa pregătitoare

Copiii cu cerinţe educaţionale speciale pot fi înscrişi în învăţământul de masă sau în învăţământul special. Conform legii, în clasa pregătitoare din învăţământul special sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţionale speciale, care împlinesc vârsta de opt ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor sau a reprezentanţilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la data începerii anului şcolar. La terminarea clasei pregătitoare, toţi copiii vor obţine un raport de evaluare efectuat de către cadrul didactic care predă la clasa respectivă. Acesta trebuie să cuprindă nivelul dezvoltării fizice, socio-emoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi al dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor de învăţare. Evaluarea are drept scop identificarea competenţelor specifice dobândite de elevii aflaţi la finalul clasei pregătitoare, prevăzute în programele şcolare, dar şi aprecieri sau  recomandări. În situaţia în care pentru o anumită şcoală sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile după înscrierea copiilor din circumscripţia şcolară respectivă, departajarea copiilor înscrişi se va face în funcţie de mai multe criterii. Se va ţine seama în primul rând dacă este vorba de un copil cu deficienţe, existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap; existenţa unui document care dovedeşte că elevul este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală; existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre părinţi este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învăţământ; existenţa unui frate/a unei surori a candidatului înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea. Până la 31 martie 2013, Ministerul Educaţiei trebuie să aprobe metodologia pentru clasa pregătitoare.

129.000 de copii au urmat clasa pregătitoare

În anul şcolar 2012-2013, la nivel naţional, 129.000 de copii au fost înscrişi la clasa pregătitoare. 86% din clasele pregătitoare sunt organizate în cadrul şcolilor, 13% în grădiniţe, 1% diferite cazuri speciale. Aproximativ 9.000 de cadre didactice au fost implicate într-un program de formare pentru a putea preda la clasa pregătitoare.
Sursa:lupamea.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu