Nivelul Dunării pune în alertă autorităţile din localităţile riverane


Autorităţile din localităţile riverane Dunării sunt în alertă în această perioadă, pentru că există pericolul de inundaţii. Starea de supraveghere a crescut şi, după ce Ministerul Apelor şi Pădurilor a realizat o simulare privind inundaţiile pe Dunăre, s-a constatat că dacă debitul va depăşi 12.000 mc pe secundă în Dolj vor fi inundate mai multe zone, cele mai expuse fiind oraşele Calafat şi Bechet, comunele Cetate şi Rast, dar şi altele. Directorul ABA Jiu, Marin Tălău, declară că în cazul în care limitele apelor Dunării vor depăşi cantitatea de 12.000 mc pe secundă, nu vor fi în pericol gospodării. Până ieri, la ora 20.00, s-a menţinut codul portocaliu pe Dunăre pe sectorul aval Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit INHGA.

Informaţiile cu privire la zonele inundabile, dacă nivelul Dunării va creşte, au circulat ieri, toată ziua. Simulările făcute în judeţul Dolj arată că printre localităţile supuse riscului  se află oraşul Calafat, cu mai multe gospodării, staţia de epurare şi o fabrică de mobilă, o fermă agricolă, o moară şi mai multe hectare de teren de la Cetate, dar şi porturile de la Bechet şi Rast. „Trebuie să aveţi grijă. Dacă se vor confirma debitele la intrarea în ţară vom avea zone inundate şi mai multe gospodării din municipiul Calafat. Trebuie să mergeţi în zonă pentru a vedea care este situaţia”, a declarat Luciana Varga, ministrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, în videoconferinţa de ieri, de la ora 11.00.

S-a constituit o comisie care a plecat în teritoriu

Prefectul judeţului, Marius Deca, împreună cu Dragoş Dumitrescu, secretar de stat în MAI, s-au deplasat în zonele care ar putea fi afectate de eventuale inundaţii. „În 20 de localităţi din judeţul Dolj au fost constituite echipe formate din poliţişti, reprezentanţi ai SGA, ABA Jiu, primăriilor, prefectură şi poliţişti. Vom merge pentru a vedea care este situaţia în teren”, a declarat Marius Deca, prefectul judeţului Dolj. Ministrul Ministerul Apelor şi Pădurilor a avertizat că toată săptămâna reprezentanţii autorităţilor locale trebuie să fie în alertă. Ieri, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a adoptat o hotărâre pentru constituirea unei comisii ce are în componenţă reprezentanţi ai Instituţiei Prefecturii Dol, ABA Jiu, SGA, ISU Dolj, IPJ Dolj, Poliţia de frontieră şi primarii localităţilor riverane Dunării, care vor inventaria situaţia.

„Nu vor fi probleme până la data de 13 aprilie”

Directorul ABA Jiu, Marin Tălău, spune că prognoza meteo nu anunţă o creştere peste nivelul inundabil al Dunării, până pe 13 aprilie. Dar nici nu exclude unele ieşiri din matcă, în anumite localităţi. „Conform prognozei de la INHGA, din informaţiile colegilor noştri de la Porţile de Fier şi celor de la Staţia de la Severin, care măsoară continuu nivelul Dunării, nu vor fi probleme până la data de 13 aprilie, când este posibil ca nivelul apei să depăşească 12.000 mc pe secundă. La 12.300 – 12.500 mc pe secundă vor fi inundate nişte linii de cale ferată la triaj Calafat, staţia de epurare, terenuri şi drumul spre Ciuperceni Vechi. Dar nu casele. În portul Bechet vor fi inundate construcţiile, la fel şi în cel de la Rast, dar, aşa cum am mai spus, şi cu alte ocazii, au fost construite în zonele inundabile. Astăzi (ieri – n.r.) nivelul Dunării a fost de 12.000 mc pe secundă”, a declarat directorul ABA Jiu, Marin Tălău.

„Paza bună trece primejdia rea”

Primarul oraşului Calafat, Mircea Guţă, a declarat că nu există un risc de inundaţii, dar că „paza bună trece primejdia rea”: «Pericolul de inundaţii în oraşul Calafat ar fi dacă debitul Dunării s-ar situa undeva peste 13.500 mc pe secundă, ori aşa ceva este exclus acum. Dar, cum se spune, „paza bună trece primejdia rea”. Nu este rău să fim în alertă, pentru orice eventualitate. Cel mult pot fi inundate nişte terenuri agricole sau drumul care duce spre Ciupercenii Vechi, dar avem rute ocolitoare».

În tumultul de informaţii s-a pronunţat şi numele comunei Maglavit. Edilul Maglavitului, Ion Dinu, spune că localitatea este poziţionată bine şi nu se află în zonă inundabilă: „Din cauza infiltraţiilor, la noi poate fi inundat doar islazul comunal. Alte pericole nu sunt. Oricum, nivelul Dunării nu este foarte ridicat, iar la noi nu trece de dig”. Şi la Poiana Mare, primarul Marin Vintilă spune că nu sunt probleme, dar că nivelul apei este puţin ridicat, însă aceasta nu trece de dig.

Sursa:www.cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.