Advertisement

Podul Calafat-Vidin ar putea fi dat în folosință luna viitoare

Calafat News
luni, aprilie 08, 2013 | 22:03 Last Updated 2013-04-08T19:03:34Z

Noua construcţie ar putea fi dată în folosinţă luna viitoare, anunţă autorităţile. Asta ar însemna trei ani de întârziere faţă de planul iniţial.

România și Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin încă din anul 2000. Construcţia a început însă şapte ani mai târziu. Cu o amânare, din cauza problemelor legate de exproprieri. Abia în martie 2008 au început propriu zis lucrările.

Alte întârzieri au apărut după cîteva luni, când studiile geologice au scos la iveală prezența unor lespezi de piatră de mari dimensiuni în albia râului şi nevoia regîndirii proiectului.
Inaugurat în prezența unui comisar european

În toamna anului trecut, podul dintre Calafat şi Vidin a fost inaugurat de premierul român, Victor Ponta, şi omologul său bulgar, în prezenţa comisarului european pentru Politica Regională, Johannes Hahn. A fost însă o inaugurare de ochii presei, pentru că podul nu era asfaltat şi nu avea montată linia de cale ferată. De asemenea, trebuiau construite şi drumurile de acces de pe ambele părți ale Dunării. Abia acum constructorii montează şinele de cale ferată.

Autorităţile din cele două ţări anunţă că al doilea pod care leagă România şi Bulgaria va fi dat în folosinţă luna viitoare, cu trei ani de întârziere faţă de termenul iniţial. Acum, pe toată porțiunea de 470 de kilometri din Dunăre care formează granița româno-bulgară există un singur pod, între Ruse și Giurgiu.
Investiţia totală pentru construcţia noului pod trece de 300 de milioane de euro. Cea mai mare parte a acestei sume a fost plătită de Bulgaria, iar investiţia României s-a ridicat la 70 de milioane de euro.
Podul Vidin-Calafat va asigura legatura dintre nordul Europei și Peninsula Balcanică. Practic, va ușura accesul românilor spre Grecia, al sârbilor către Rusia, iar Europei occidentale îi va aduce o scurtătură spre Turcia. Toate acestea înseamnă cheltuieli mai mici pentru transport şi câștiguri mai mari pentru oamenii de afaceri.

Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Podul Calafat-Vidin ar putea fi dat în folosință luna viitoare

Trending Now

Advertisement