Frauda, tolerată la Evaluarea Naţională

Candidaţii sunt supravegheaţi în sălile de examen de camerele video, ceea ce la prima vedere înseamnă că vor fi atent monitorizaţi pentru a nu încerca să fraudeze evaluarea. De altfel, şi metodologia de examen prevede că elevii identificaţi de comisia de supraveghere că au folosit surse de inspiraţie pentru a rezolva subiectele de pe foaia de examen trebuie să fie eliminaţi din sală şi notaţi cu 1.00. Până aici, procedura este normală, numai că din lege au fost scoase sancţiunile pentru fraudă. În loc să nu mai aibă dreptul să participe la sesiunea respectivă de evaluare, dar şi de admitere la liceu, situaţia este exact invers. Candidatul este admis în clasa a IX-a, indiferent de ceea ce face în timpul examenului.

„Dacă este surprins că a folosit surse de inspiraţie la prima probă de evaluare, elevul nu pierde dreptul de a participa la probele următoare. Este eliminat din examen şi notat cu 1.00. Punctajul obţinut la această probă se adună cu cel de la cealaltă disciplină de examen şi cu notele din perioada gimnaziului, iar, pe baza mediei obţinute, candidatul îşi poate completa opţiunile pentru admiterea la liceu, chiar în prima sesiune de distribuire. La Evaluarea Naţională nu există termenul de nepromovare a examenului“, a explicat preşedintele comisiei judeţene de examen, inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. Aşadar, elevii care sunt eliminaţi din examen sunt admişi la foc automat la liceu, fără nici o sancţiune, pentru că aşa prevede metodologia Evaluării Naţionale, elaborată încă din 2010 şi care nu a ridicat nici un fel de semne de întrebare până acum, frauda fiind tratată formal la un examen naţional.

Ultima probă este astăzi

Sesiunea de Evaluare Naţională din acest an se finalizează astăzi cu proba scrisă la matematică. În judeţul Dolj, sunt aşteptaţi să susţină proba 5.336 de candidaţi, câţi s-au înscris pentru această sesiune. Examenul debutează la ora 9.00 şi, la fel ca şi la prima probă, elevii trebuie să fie în săli la ora 8.30.
„Dacă uită actele de identitate, vor fi luaţi doi colegi de clasă ai candidatului care prin prisma unei declaraţii scrise vor susţine identitatea. Totodată, există posibilitatea de a folosi copiile de la dosarul de înscriere la examen care se găsesc în secretariatele unităţilor de învăţământ unde se desfăşoară examenul“, a explicat Luminiţa Popescu, preşedintele comisiei de Evaluare Naţională Dolj. Rezultatele acestei prime sesiuni vor fi afişate sâmbătă şi reprezintă 50% din media de admitere la liceu, care ia în calcul şi notele din timpul celor patru ani de gimnaziu. Admiterea la liceu se va face în sistem de repartizare computerizată. Cei 195 de elevi care nu au fost prezenţi la proba scrisă de limba şi literatura română nu au dreptul să participe la prima sesiune de repartizare computerizată.

Sursa:www.gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.