Lucrările la drumul care trebuie să preia traficul de pe podul Calafat-Vidin, finanţate cu zero lei

Lucrările de reabilitare a DN Craiova-Calafat, care trebuie să preia traficul de pe podul Calafat-Vidin şi pentru care premierul Victor Pont...

Lucrările de reabilitare a DN Craiova-Calafat, care trebuie să preia traficul de pe podul Calafat-Vidin şi pentru care premierul Victor Ponta a avertizat cu rezilieri de contracte dacă ritmul de execuţie scade, au fost finanţate cu zero lei de la buget pe un tronson şi doar cu 5 milioane de lei pentru al doilea.
Sursa Foto:http://www.danubebridge2.com/
În urmă cu nici două săptămâni când a fost inaugurat noul pod peste Dunăre, primul construit în zona noastră în ultimii 60 de ani,

s-a putut vedea starea jalnică în care se află infrastructura din partea românească a legăturii peste fluviu.

Pod nou, dar nu se poate ajunge la el

Podul de la Calafat-Vidin, o investiţie totală de aproape 300 mil. euro, îşi pierde importanţa pentru trafic din cauză că accesul este extrem de dificil. Drumul dinspre Craiova la Calafat (DN 56 sau E79), ce ar trebui să fie tranzitat de camioane sau de români care vor să meargă în Bulgaria sau în Grecia, abia acum intră în reabilitare. Deşi construcţia podului a durat şase ani (în total au trecut 13 ani de la semnarea înţelegerilor pentru construcţia lui) nu s-a făcut mai nimic de atunci pentru reabilitarea şoselei de 84 km de drum între Craiova şi Calafat care costă 77 mil. euro. Iar situaţia va continua pentru că finanţarea pentru proiect este infimă.

Lucrările în zonă sunt finanţate în proporţie de 50% de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), dar din bugetul naţional nu a fost alocat niciun ban pe acest an pentru execuţia de lucrări la contractele finanţate din împrumutul BEI pentru etapa V de reabilitare a drumurilor naţionale, autorităţile redactând un act adiţional la contract prin care antreprenorul să accepte să execute lucrarea pe tronsonul Craiova-Galicia Mare din surse proprii şi să îşi recupereze banii ulterior.

În etapa V de reabilitare a drumurilor naţionale au fost cuprinşi pentru reabilitare 596 kilometri de drum naţional, inclusiv tronsonul Craiova-Galicia Mare, prima secţiune a drumului Craiova-Calafat.

Lucrările la drumul naţional Craiova-Calafat au fost împărţite în două secţiuni, respectiv Craiova-Galicia Mare, unde constructor este firma Delta ACM 93, şi Galicia Mare-Calafat, unde lucrează firma grecească Mochlos.

În urmă cu zece zile, la inaugurarea noului pod între România şi Bulgaria, Calafat-Vidin, premierul Victor Ponta a declarat că a convocat conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru discuţii privind stadiul lucrărilor la drumul naţional Craiova-Calafat, care trebuie să preia traficul rutier de pe acest pod, şi a arătat că, dacă firmele de construcţie nu păstrează ritmul, contractele vor fi reziliate.

„De la Craiova până aici sunt două segmente ale drumului; la amândouă se lucrează, nu s-a lucrat extraordinar de bine,

i-am luat din nou de la capăt, dacă nu păstrează ritmul, o să reziliem contracte, dar sper să nu, pentru că după aceea pierdem timpul cu licitaţiile, aşa încât avem toate asigurările – vorbesc de cei de la CNADNR. E foarte rău (drumul - n.red.) şi tocmai de aceea am chemat conducerea CNADNR, e şi domnul director general aici, şi cu ambele firme s-a discutat, s-a făcut eşalonarea“, a spus atunci Ponta, adău­gând că se doreşte ca acest drum să fie realizat în regim de autostradă, cu finanţare de la UE.

Ponta a fost păcălit

Săptămâna trecută, în şedinţa de guvern şi în faţa presei, premierul Ponta i-a spus minis­trului delegat pentru proiecte de infrastructură Dan Şova, în subordinea căruia lucrează CNADNR, să aibă grijă „să se lucreze cu adevărat“ pe tronsonul Craiova-Calafat. Un docu­ment guvernamental relevă însă că, de la bugetul pe 2013, pentru tronsonul Craiova - Galicia Mare nu a fost alocat niciun ban, iar autorităţile au redactat un act adiţional la contract prin care antreprenorul să accepte să execute lucrarea din surse proprii şi să îşi recupereze banii undeva în prima parte a anu­lui viitor. Pentru tronsonul Galicia Mare-Calafat, Guvernul a alocat o sumă infimă, de

5 mil. lei, iar lucrările sunt efectuate în pro­porţie de 2%. Guvernul a transmis deja noti­ficări în acest sens către constructori privind bugetul alocat.

Reabilitarea DN 56 Craiova-Galicia Mare - bugetul pentru 2013 este 0 lei

Legea bugetului prevede, la articolul 28, că, în termen de 30 zile calendaristice de la aprobarea bugetului de stat, precum şi de la aprobarea rectificărilor bugetare anuale, ordonatorii de credite au obligaţia de a notifica prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor valoarea maximă în limita căreia pot fi executate lucrări, prestate servicii şi livrate bunuri, valoare calculată ca diferenţă între creditele bugetare şi sumele aferente plăţilor restante, precum şi de a întocmi şi de a actualiza împreună cu aceştia graficele de execuţie/livrare, atât fizice, cât şi valorice, anexe la contracte, aferente anului 2013, în funcţie de valoarea maximă calculată.

„În conformitate cu prevederile articolului 28 din Legea bugetului, au fost transmise notificări referitoare la faptul că, în anul 2013, bugetul alocat pentru execuţia de lucrări la contractele finanţate din împrumutul BEI - etapa V de reabilitare a drumurilor naţionale este 0 lei. Astfel, pentru contractul de lucrări privind reabilitarea DN 56 Craiova-Galicia Mare, bugetul alocat pentru execuţia lucră­rilor în anul 2013 este 0 lei, stadiul fizic al contractului fiind 25% (lucrări executate în 2012). În pre­zent, este în curs de semnare un act adiţional prin care antreprenorul a fost de acord să execute lucrările de construcţie din surse proprii, urmând ca plata acestor lucrări să fie făcută în primul trimestru al anului 2014“, se arată în documentul guvernamental redactat la finele lunii mai. În acelaşi document se afirmă că pentru lucrările de reabilitare a tronsonului Galicia Mare-Calafat, a doua secţiune a întregului drum, bugetul alocat în acest an este de doar 5 mil. lei, stadiul fizic al contractului fiind astfel de 2%, în condiţiile în care ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în septembrie anul trecut. Lucrările de extin­dere a părţii carosabile au început la 20 mai acest an.

Autor: Thomas Dinca
Sursa:http://www.zf.ro/

COMMENTS

S-ar putea să-ți placă și:

Nume

Accident,4,Actual,898,Atentionare Meteo,40,Balul Bobocilor,1,cadastru,1,Calafat,2,Calafat News,13,Centrul Civic,1,Compania de Apă Oltenia,1,coplata,1,Desa,1,Educatie,9,Eveniment,134,Facebook,1,Feature,1,incendiu,26,IPJ Dolj,1,ISU Dolj,5,ÎNTRERUPERI PROGRAMATE,5,LICITATII,2,Marea Britanie,1,METEO,8,Municipiul Calafat,2,National,1,Naţional,1,Național News,7,News,1,Podul Calafat-Vidin,101,Politica,2,PTF Calafat,384,Sănătate,3,Sfinţi Ierarhi,1,Slider,1401,Spitalul Municipal Calafat,1,Sport,263,Stiri externe,613,Stiri interne,1280,Video,4,Virus,4,Zilele Municipiului Calafat,2,
ltr
item
Calafat News - Media Website: Lucrările la drumul care trebuie să preia traficul de pe podul Calafat-Vidin, finanţate cu zero lei
Lucrările la drumul care trebuie să preia traficul de pe podul Calafat-Vidin, finanţate cu zero lei
http://4.bp.blogspot.com/-mTkqi7ff75I/Ucl8_51IRGI/AAAAAAAAMMM/zCrlSkT3si8/s1600/4.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-mTkqi7ff75I/Ucl8_51IRGI/AAAAAAAAMMM/zCrlSkT3si8/s72-c/4.jpg
Calafat News - Media Website
https://calafatnews.ciobanugigel.com/2013/06/lucrarile-la-drumul-care-trebuie-sa.html
https://calafatnews.ciobanugigel.com/
https://calafatnews.ciobanugigel.com/
https://calafatnews.ciobanugigel.com/2013/06/lucrarile-la-drumul-care-trebuie-sa.html
true
4417190105792548726
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy