News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Două morminte ale unor războinici celţi au fost descoperite la Desa, judeţul Dolj

Două morminte ale unor războinici celţi au fost descoperite la Desa, judeţul Dolj

Descoperire spectaculoasă la Desa, în judeţul Dolj. Muzeului Olteniei a instalat tabăra arheologică la începutul lunii şi cu ajutorul voluntarilor, au fost descoperite două morminte ale unor războinici celţi. Se anunţă o campanie promiţătoare de săpături, având în vedere că încă din a doua zi de cercetări, arheologii au scos la iveală urme care dovedesc locuirea acestei zone de către celţi.

Descoperirea a fost făcută la punctul "Castraviţa" din judeţul Dolj, în cadrul campaniei de cercetări arheologice sistematice. Este vorba de două morminte de incineraţie aparţinând unor războinici celţi.

"Dacă e să ne uităm un pic în antichitate, e foarte posibil ca această cetate romană să fi fost amplasată aici, tocmai pentru a împiedica incursiunile deja făcute de aceşti războinici celţi în teritoriu roman aflat la sud de Dunăre", a precizat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Cele mai importante piese găsite sunt două spade în teacă, precum şi două piese de scut, ce atesă faptul că este vorba despre două persoane cu statut social deosebit. Pentru a găsi obiectele, cercetătorii au folosit un detector de metale profesional.

La cercetări participă profesori şi studenţi din cadrul Universităţii din Craiova, de la Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale.

"E una dintre puţinele descoperiri de acest tip făcute prin cercetări sistematice", spune Emilian Teleaga, cercetător al Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti.

În ultimii 12 ani, de când se fac săpături la punctul "Castraviţa", aflat pe malul Dunării, au fost descoperite cele mai vechi morminte de incineraţie din sud-estul Europei, cel mai vechi castru din piatră ridicat pe teritoriul Olteniei, încă din vremea împăratului roman Domiţian, dar şi un tezaur cu monede din aur, unic, datat în sec. XIX.

Sursa:www.digi24.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.