Credit de şase milioane de euro pentru masterplanul de deşeuri

Unde vrei sa donezi? Paypal
Ciobanu Gigel - ING / RO19INGB0000999909497742
Oferă-i la creator o cafea făcând o mică donație. Faceți clic pe pictograma săgeată de mai sus
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a prezidat, miercuri după-amiază, adunările generale ale asociaților (AGA) de la organismele care implementează două dintre proiectele majore cu finanțare europeană din judeţ: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, care asigură realizarea masterplanului pentru alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate, și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ.

Adunările generale au fost convocate de şeful administraţiei doljene, Ion Prioteasa, în calitate de președinte al celor două asociații intercomunitare, în vederea soluţionării unor aspecte privitoare la derularea proiectelor menţionate, a căror valoare totală depăşeşte 530 de milioane de euro, incluzând alocarea estimată pentru perioada de programare 2014-2020.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a subliniat că administrația județeană va acoperi cota de contribuție financiară care revine localităților beneficiare la finanțarea proiectului privind masterplanul pentru deșeuri, sens în care se va recurge la contractarea unui credit bancar.
„Ne-am întâlnit astăzi pentru a discuta două teme speciale, una legată de proiectul privind sistemul de alimentare cu apă și canalizare, cealaltă de masterplanul pentru deșeuri. În legătură cu acesta din urmă, care a necesitat foarte multă muncă și a fost cel mai dificil proiect pe care l-am avut de implementat, astăzi vă propunem spre aprobare studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Putem spune acum că este cu adevărat conturat și că trecem la fazele următoare în implementarea lui.

Este o reușită importantă a noastră, a tuturor, pentru că, practic, vorbim despre aproape 54 de milioane de euro din fonduri europene, care intră în județul Dolj prin Programul Operațional Sectorial Mediu și care ajung la fiecare dintre dumneavoastră. Nu există localitate care să nu aibă ceva de câștigat din acest masterplan“, a declarat Ion Prioteasa.

Bugete insuficiente la primării pentru cofinanţare

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a precizat că primăriile nu îşi vor putea permite să suporte din bugetele proprii cota de cofinanţare. „Acum, când cunoașteți cât se poate de bine cum trebuie abordată situația finanțărilor de la Uniunea Europeană, ați realizat că nimeni nu mai poate să stea în afara unor programe de acest gen, programe ample, cum este și cel privind gestionarea deșeurilor.
Pe de altă parte, noi am constatat că proiectul acesta devine foarte costisitor pentru primăriile din județ, în sensul că fiecare localitate trebuie să plătească o cofinanțare pentru suma de bani care îi revine. După săptămâni întregi de analize și deliberări, ne-am dat seama că nu veți putea susține aceste cheltuieli, mai ales că - în opinia mea și cred că și în a multora dintre dumneavoastră - am avut unul dintre cei mai grei ani. Din acest punct de vedere, consider că nu veți avea posibilitatea să asigurați sumele pentru cofinanțare, unele dintre ele destul de mari, dacă ne gândim că, în cazul orașelor, această contribuție ajunge undeva la 100.000, chiar 150.000 de euro.
În aceste condiții, am hotărât să contracteze consiliul județean un credit de aproape şase milioane de euro, cu care să plătească toți acești bani, pentru fiecare dintre localități, și, în felul acesta, să putem merge mai departe cu proiectul. De altfel, licitațiile au început să se desfășoare, contractul pentru asistență tehnică a fost semnat, toate componentele mari sunt în mișcare“, a declarat Ion Prioteasa.

Se rezolvă şi problema de la Goicea

Preşedintele CJ Dolj a anunţat că problema staţiei de sortare şi transfer al deşeurilor de la Goicea va fi rezolvată. „A existat o problemă specială legată de staţia de sortare şi transfer al deşeurilor realizată în urmă cu câțiva ani, cu fonduri PHARE, în localitatea Goicea, care trebuia să funcționeze și să deservească nouă comune, însă nu s-a întâmplat așa. Proiectul a stat sub un mare semn de întrebare până în momentul în care ne-am luat angajamentul că vom rezolva acest aspect cu prioritate și, în cele din urmă, staţia va fi preluată şi ea de câștigătorul licitației pentru colectarea deșeurilor din județul Dolj. Venim acum şi modificăm contractul de asociere, astfel încât să asigurăm integrarea în masterplan a proiectului de la Goicea.
Avem pe ordinea de zi şi aprobarea planului de evoluţie a tarifelor şi a taxelor, gândit de aşa natură încât să nu vă afecteze foarte mult, pentru că va fi un element de noutate în bugete. Vreau să evidențiez faptul că proiectul nostru cu finanțare europeană ne-a permis să procedăm inclusiv la achiziționarea de autospeciale pentru deşeuri, vehicule care vor fi puse la dispoziția câștigătorului licitației pentru colectare. În aceste condiții, operatorul va trebui să vină cu un preț mai scăzut, să ceară bani mai puțini pe fiecare localitate, având în vedere că nu mai este nevoit să se doteze cu mașini, aspect care se va traduce în tarife mai mici“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Cu o valoare totală de 53.612.797 de euro, inclusiv TVA, proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“ prevede achiziţia de pubele, compostoare individuale, containere de colectare şi autovehicule speciale, dar şi construirea unei stații de sortare, la Craiova, a două stații de compostare (Craiova și Calafat) şi a patru stații de transfer al deşeurilor (Filiași, Dobrești, Băilești și Calafat).

Masterplanul pentru Apă şi Canalizare din Dolj - cel mai mare proiect accesat din România

Printre punctele de pe ordinea de zi a AGA a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, care implementează masterplanul pentru alimentare cu apă și evacuarea apelor uzate, s-a aflat acceptarea, în calitate de noi membri, a 13 localități din județul Dolj. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a apreciat că, din punct de vedere al alocărilor, se poate vorbi despre unul dintre cele mai ample proiecte cu finanţare europeană la nivel naţional.
„Masterplanul pentru alimentare cu apă și canalizare merge mai departe în forță. Vorbim despre o primă fază în care au fost atrase 185 de milioane de euro și care se află în implementare, dar și de o a doua etapă, cu încă aproape 300 de milioane de euro, pentru care sunt purtate negocieri.
Astăzi ni se alătură, iată, 13 noi membri, crescând astfel sfera beneficiarilor cu localităţile Botoșești-Paia, Braloștița, Brădești, Caraula, Castranova, Cerăt, Dobrești, Lipovu, Leu, Negoi, Seaca de Pădure, Țuglui și Unirea. Privit în ansamblu, este, probabil, cel mai mare proiect care a fost accesat în România, cu aproape 500 de milioane de euro, care vin în judeţul nostru pentru reţelele de apă și sistemele de canalizare“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“ ajunge astfel la un număr total de 102 membri, calitate pe care o au 99 de unităţi administrativ-teritoriale din Dolj, precum şi două localităţi din judeţul Gorj.

Sursa:www.gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.
Consimțământ pentru cookie-uri
Folosim cookie-uri pe acest site pentru a analiza traficul, a vă aminti preferințele și pentru a vă optimiza experiența.
Hopa!
Se pare că este ceva în neregulă cu conexiunea ta la internet. Vă rugăm să vă conectați la internet și să începeți din nou să navigați.
AdBlock detectat!
Am detectat că utilizați pluginul de blocare a reclamelor în browser.
Venitul pe care îl obținem din reclame este folosit pentru a gestiona acest site web, vă rugăm să treceți pe lista albă a site-ului nostru în pluginul dvs. de blocare a reclamelor.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.