Începe Tabăra de muzică folk de la Calafat

De astăzi, prima zi a lui Gustar, orașul dunărean Calafat redevine, pentru o săptămână, capitala muzicii folk. Nicu Alifantis, Ioan Gyuri Pascu, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici și Andrei Păunescu sunt doar câțiva dintre interpreții care vor urca pe scena celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie și Muzică Folk. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură Calafat, Primăria și Consiliul Local Calafat şi A.P.L.O.M.B. Calafat și se desfășoară, ca în fiecare din ultimii ani, sub sloganul „Asta-i muzica ce-mi place”.

Şaptesprezece întâlniri cu „poezia cântată” pe malul Dunării, la Calafat, în şaptesprezece ediţii de Tabără Folk, unele mai lungi, de zece zile, altele, ca şi cea care începe astăzi, de şapte zile, dar niciodată mai puţin de atât. Şaptesprezece ediţii, în nouăsprezece ani, în care Tabăra Folk a adunat toţi reprezentanţii importanţi ai genului, de toate vârstele, din România, într-un demers unic în Europa. Absenţii, puţini la număr, au avut motive obiective să lipsească.


De la prima ediţie, cea din 1995, au cântat pe malul Dunării şi „poeţii cu chitara” din Bulgaria. Apoi, la ediţiile următoare prezenţa lor a crescut, ajungând ca în 2003 delegaţia ţării vecine, condusă de preşedintele Uniunii Scriitorilor din Bulgaria, el însuşi „poet cu chitara”, să numere 16 artişti. În Tabăra Folk s-au mai auzit stihuri cântate în limbile sârbă, rusă, poloneză, franceză, engleză. Şi poezia românilor timoceni din Bulgaria şi Serbia.

«Aşadar, vă poftim la Calafat să-i reîntâlniţi pe barzii din Balcani la ei acasă, în Tabăra Folk, să gustaţi şi degustaţi „bunătăţi” de toate felurile, să ascultaţi chitara „nopţi cu lună albind” şi să strigaţi cu bucurie şi convingere: „Asta-i muzica ce-mi place”», spune folkistul Dan Vană, din nou gazdă bună pentru invitații din întreaga țară.

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie şi Muzică Folk se deschide astăzi cu recitaluri susținute de Doru Stănculescu, Sorin Minghiat și Eugen Avram. Zilele următoare, publicul îi va putea asculta, între alții, pe Ioan Gyuri Pascu, Vlady Cnejevici, Teo Boar, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Mircea Bodolan, Vali Şerban, Ovidiu Mihăilescu şi trupa „JOI”, poeta Clara Mărgineanu, Radu Pietreanu, Ioan Mateiciuc, Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei, Andrei Păunescu, Bebe Paraschivescu.

De asemenea, în cadrul evenimentului își vor lansa cele mai recente albume Cristian Buică, Nicu Alifantis („Vinyl Collection” – patru CD-uri), Cristian Corcioveanu, Vasile Mardare și Walter Ghicolescu. În program sunt cuprinse și câteva lansări de cărți, cele mai multe de poezie, semnate de Dinu Olăraşu, Spiridon Popescu, George Stanca. Și Liliana Hinoveanu își prezintă versurile din „Gara octombrie”, iar  Horia Stoicanu povestește despre începuturile muzicii folk în „Dimineţile unei muzici”.

Salutul lui Ştefan Gheraksiev, poet şi compozitor din Plovdiv (Bulgaria): «Dragi prieteni calafeteni, în fiecare an eu şi trupa mea suntem aici cu voi, în fiecare an cântăm şi aplaudăm împreună cu cei mai mari folkişti din România şi din alte ţări, în fiecare an, de la 1 august, credem numai în muzică, în fiecare an acesta este răspunsul nostru dat oamenilor urâți care doresc război. În acest an să facem la fel – să cântăm şi să aplaudăm pentru că un om cu chitara este mai frumos decât un om cu armă. Zile frumoase, sănătate şi bucurie tuturor!»

Sursa:cvlpress.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.