Topul celor mai bune site-uri ale primăriilor din țară

Site-urile multor primării reşedinţă de judeţ din România sunt prost făcute şi nu oferă informaţiile necesare. Este concluzia la care au ajuns experţi ai Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Doar jumătate dintre primării afişează deciziile luate de consiliile locale şi prea puţine au şi o versiune de site într-o limbă de circulaţie internaţională.

Deşi nu este încă perfect, cel mai bine conceput site al unei primării de municipiu reşedinţă de judeţ este cel al oraşului Baia Mare, potrivit reprezentanţilor de la Universitatea Babeș-Bolyai. Municipalitatea a investit 50.000 de lei în urmă cu un an pentru o nouă platformă a oraşului. Acum are aproape 2.000 de vizitatori unici pe zi.

„Se ocupă un compartiment specializat din cadrul primăriei şi toţi angajaţii autorităţii au obligaţia să transmită acestui grup de lucru toată informaţia pentru a fi prelucrate şi bineînţeles ulterior prezentate pe site”, spune Cătălin Cherecheş, primar al municipiului Baia Mare.

Deşi este cel mai mare oraş din Transilvania, Cluj-Napoca ocupă abia locul al şaptelea în topul celor mai bine concepute site-uri. Reprezentanţii municipiului argumentează poziţia în clasament prin vechimea platformei - a fost construit în urmă cu 5 ani şi a costat 2.000 de euro. Totuşi, platforma online a Clujului nu se regăseşte în nicio limbă de circulaţie internaţională.

„Informaţiile care se regăsesc pe site sunt strict necesare locuitorilor rezidenţi ai Cluj-Napoca. Există un alt site destinat vizitatorilor, finanţat din bani neramburasbili europeni, visit clujnapoca.ro”, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Chiar şi aşa site-ul adună zilnic peste o mie de vizualizări. Oamenii au recunoscut însă că au întâmpinat greutăţi în găsirea informaţiei.

„Cele mai accesate sunt webcamul, evidenţa populaţiei şi anunţurile”, spune un angajat al primăriei.

„Nu foarte uşor, a trebuit să mă gândesc bine unde să caut”, afirmă unul dintre vizitatorii site-ului.

În coada clasamentului se află site-ul municipiului Tulcea, care stă prost atât la capitolul estetic cât şi la cel al transparenţei informaţiei în spaţiul online.

„Problema e că dacă caut Hotărârile Consiliului Local, primar, viceprimar, secretar, deja nu am pe primul site. Au probleme în primul rând cu indicatorii hard, adică documente care ar fi trebuit să existe, date de contact programe afişate, nu există”, explică conferenţiarul Magor Kádár, expert în comunicare, Universitatea Babeş-Bolyai.

Studiul specialiştilor în comunicare nu se opreşte aici: ei vor face la final de an un studiu asupra site-urilor consiliilor judeţene.

Topul site-urilor primăriilor Clasificare Reședința de județ:

1.Baia Mare
2.Targu Mures
3.Oradea
4.Arad
5.Brasov
6.Deva
7.Cluj-Napoca
8.Sibiu
9.Satu Mare
10.Zalau
11.Craiova
12.Bistrita
13.Sfantu Gheorghe
14.Pitesti
15.Bacau
16.Constanta
17.Ramnicu Valcea
18.Timisoara
19.Iasi
20.Bucuresti
21.Resita
22.Alba Iulia
23.Focsani
24.Piatra Neamt
25.Alexandria
26.Galati
27.Giurgiu
28.Ploiesti
29.Suceava
30.Slatina
31.Slobozia
32.Targu Jiu
33.Buzau
34.Botosani
35.Calarasi
36.Miercurea Ciuc
37.Braila
38.Targoviste
39.Drobeta-Turnu Severin
40.Vaslui
41.Tulcea

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.