Într-un oraş ca Segarcea, cu aproximativ 7.000 de locuitori, zvonurile circulă repede. Vestea că un băiat de doar 25 de ani a murit fulgerător a ridicat numeroase semne de întrebare în rândul celor care l-au cunoscut. Deşi, în ultimele şase luni, acesta a suferit de hemiplegie, nimeni nu se aştepta ca el să moară. După o săptămână de la înmormântare, oamenii continuă să discute, să-şi pună întrebări, să facă scenarii despre dispariţia acestuia, să caute vinovaţi după ce au aflat că tânărul a fost diagnosticat de la vârsta de trei ani cu HIV. Primul impuls al localnicilor a fost să acuze familia celui decedat, mai precis pe mama şi pe fratelui lui, că nu a spus nimic despre boala transmisibilă de care tânărul suferea. De la oficialităţi locale, la reprezentanţi medicali sau angajaţi ai liceului din oraş, toţi se feresc să spună ce s-a întâmplat, declarând că datele unui pacient infectat cu HIV sunt confidenţiale. Aceştia susţin că s-a creat o adevărată isterie doar pe zvonuri.
„S-au prezentat la cabinet mai multe tinere cu simptome specifice unor boli cu transmitere sexuală“
Având în vedere zvonurile din ultimele zile, am încercat să aflăm pentru început părerea medicilor de familie din localitate. Nici unul nu a fost însă de găsit. Am aflat că tânărul decedat a fost înscris la doi dintre ei. În lipsa medicilor, asistentele au refuzat să dea detalii, precizând că nu este datoria lor să conştientizeze oamenii cu privire la riscurile bolilor transmisibile.
„Noi nu ştim prea multe… Ştim că în ultima perioadă s-au prezentat la cabinet mai multe tinere care prezentau simptome specifice unor boli cu transmitere sexuală. Cred că multe dintre aceste fete au mers să se testeze la cabinete din Craiova sau alte localităţi pentru ca aici să nu se afle… Mai mult de atât nu avem ce să spunem. Asistenţii din şcoli ar trebui să educe mai mult copiii cu privire la transmiterea unor astfel de boli“, au spus asistentele.
La Spitalul din Segarcea, au solicitat testare doi tineri
Medicii Spitalului Orăşenesc Segarcea avertizează însă că o astfel de problemă trebuie luată în serios, putând avea implicaţii grave într-o comunitate mică. „În ultimele două săptămâni, la serviciul de laborator al Spitalului din Segarcea au venit șapte persoane solicitând informaţii, iar două dintre ele au fost testate. Nu pot să vă spun numele acestora, pentru că astfel de date au caracter confidențial. Sunt tineri, atât fete, cât și băieți, persoane care au avut legătură cu acest băiat. La noi în spital nu s-a confirmat nici un caz până acum. Cei care au venit la spital au fost într-adevăr foarte speriați“, a spus Heedari Hoshang, medic primar, directorul medical al Spitalului Segarcea.
„Dacă intenţionat a dorit să transmită boala, e greu de spus“
Şi reprezentanţii Primăriei Segarcea sunt rezervaţi în declaraţii. Aceştia susţin însă că tânărul decedat provine dintr-o familie muncitoare. „Tatăl a fost un om muncitor, un salariat model, care a murit în urmă cu ceva timp de cancer. Nu îl cunoaşteam pe băiat în mod special pentru că nu a făcut niciodată probleme. De la localnici am aflat însă că acesta ar fi fost plecat pentru o perioadă din ţară şi că ar fi avut o relaţie serioasă, de mai mulţi ani, cu o fată din oraş. Sunt foarte multe zvonuri. Am auzit şi noi că ar fi mers să se testeze mai mulţi, însă nu este nimic sigur. Din câte am înţeles, aceste teste trebuie repetate periodic pentru un diagnostic sigur“, a spus Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea.
Tot localnicii vorbesc despre faptul că tânărul se învârtea într-un cerc de prieteni vicios, despre care se spune că ar fi consumat alcool şi chiar droguri şi care nu ar fi acordat importanţă metodelor contraceptive. Şi de aici toată panica. „Gândiţi-vă doar la faptul că acest tânăr şi-ar fi putut începe cu mulţi ani în urmă viaţa sexuală. În tot acest interval, multe relaţii intime de scurtă durată au fost posibile, ceea ce implică automat un şir vicios de cazuri suspecte. Se ştie despre faptul că acest tânăr ar fi avut două relaţii stabile. Doar tinerele respective ştiu adevărul, ce a fost între ei, şi dacă el le-a spus despre boală. Se spun foarte multe acum… Dacă intenţionat a dorit să transmită boala mai departe, e greu de spus. Se aude însă că le cerea tinerelor să îl muşte de buze până dădea sângele…“, povestesc oamenii.
Transmiterea SIDA de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani
Un lucru este cert. În ultimele şase luni, starea de sănătate a tânărului s-a agravat. Suferea de hemiplegie şi alte complicaţii, însă acesta a urmat ani în şir tratamentul specific afecţiunii. Cadrele medicale au refuzat să ofere detalii, însă au precizat faptul că, dacă în unitatea spitalicească s-ar prezenta mai mult de trei persoane din aceeaşi localitate cu aceeaşi suspiciune de boală, s-ar putea considera că există o problemă. Până atunci însă, zilnic sunt trataţi pacienţi cu HIV în acest spital. Legea nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV interzice divulgarea informaţiilor referitoare la aceşti pacienţi.
Articolul 8 precizează faptul că păstrarea confidenţialităţii datelor privind persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA este obligatorie pentru angajaţii reţelei sanitare; angajatorii acestor persoane; funcţionarii publici care au acces la aceste date. Legea stabileşte reguli clare şi pentru pacienţii diagnosticaţi cu această maladie. Pacientul este obligat să informeze medicul curant, inclusiv medicul stomatolog, cu privire la statusul său HIV, atunci când îl cunoaşte. Persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA care îşi cunosc statusul de HIV pozitiv răspund, conform legii, pentru transmiterea voluntară a infecţiei, dacă aceasta s-a produs din motive imputabile lor. Persoanele infectate cu HIV care nu îşi cunosc statusul de HIV pozitiv nu răspund pentru eventuala transmitere a infecţiei HIV. În Codul Penal sunt stabilite infracţiunile contra sănătăţii publice în astfel de cazuri. Astfel, conform articolului 309, transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA – de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.
În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova se află sub tratament aproximativ 200 de persoane cu HIV. De la începutul anului şi până în prezent, statisticile oferite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj arată că au fost înregistrate 18 cazuri noi.
„Am delegat coordonatorul programului de supraveghere şi control a HIV din cadrul DSP Dolj să se deplaseze în Segarcea pentru a sta de vorbă cu toţi furnizorii de servicii medicale pentru a afla exact ce s-a întâmplat. Concluziile pe care le vom avea le vom transmite ministerului. Toţi oamenii trebuie să ştie că un singur test pentru depistarea infecţiei HIV nu este suficient pentru stabilirea diagnosticului. Infecţia cu HIV ţine de comportamentele noastre sexuale. Orice persoană care întreţine relaţii sexuale neprotejate riscă să facă o infecţie cu transmitere sexuală şi chiar să contracteze HIV. La fel, orice persoană care are relaţii sexuale întâmplătoare are obligaţia morală de a se proteja şi de a face această testare.
Cele mai multe cazuri înregistrate cu HIV în acest an sunt la grupa de vârstă 25-29 de ani (opt cazuri) şi 20-24 de ani (cinci cazuri). Odată descoperită această boală, tratamentul este foarte important. În evidenţa noastră se află pacienţi de zeci de ani care trăiesc cu ajutorul tratamentelor şi care duc o viaţă absolut normală“, a precizat Narcisa Dinică, purtător de cuvânt la DSP Dolj.
Având în vedere că procesul de diagnosticare al acestei boli este de durată, rămâne de văzut câte noi cazuri vor apărea în lunile următoare. Cert este că o tânără din Segarcea a primit confirmarea că ar avea boala şi va intra sub tratament.
Cum văd românii bolnavii de HIV
Dintr-o cercetare sociologică recentă reiese faptul că în România fiecare al treilea cetăţean nu ar accepta o persoană HIV pozitivă în calitate de vecin sau de coleg de muncă, două treimi se pronunţă pentru izolarea copiilor cu HIV, iar 41% consideră că persoanele cu HIV nu trebuie să utilizeze mijloace de transport în comun. Majoritatea pacienţilor care se află sub tratament s-au îmbolnăvit în spital, în perioada 1989- 1990.
Sursa:gds.ro