Tragedia petrecută în urma prăbușirii elicopterului SMURD, luni după-amiază, în lacul Siutghiol, din judeţul Constanţa, a dat peste cap întregul sistem de urgență. Toate elicopterele de tipul celui prăbuşit deocamdată nu mai zboară. Nici elicopterul SMURD aflat la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) pentru a deservi toată regiunea Olteniei nu s-a mai ridicat de la sol ieri.
Pacienții care au necesitat transport către o unitate sanitară superioară au fost duși cu ambulanțele. „Au fost cazuri care au necesitat transferul astăzi (ieri – n.r.) din regiune la București și au fost duși cu ambulanța. Nu au fost cazuri de maximă urgență pentru care să fie nevoie de elicopterul SMURD. Un singur caz, din Slatina, ar fi necesitat elicopterul, dar a fost transportat cu ambulanța în final. Acum s-a decis ca elicopterele să nu mai zboare până la stabilirea cauzelor accidentului, dar și duminică, de exemplu, a fost o astfel de situație în care nu am zburat pentru că nu ne permiteau condițiile meteo și pacienții au fost transportați tot cu ambulața“, a precizat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Craiova.
„Nu am teamă de zbor acum, dar este un moment psihologic pe care trebuie să îl depășim“
Elicopterul SMURD aflat la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă este funcțional, spune Bogdan Fănuță, managerul spitalului. „Elicopterul nostru nu are probleme. Ultima revizie a fost făcută în urmă cu aproximativ o lună. Aceasta este făcută în funcție de numărul de ore de zbor. După 50 de ore de zbor, elicopterul este revizuit de reprezentanți ai Ministerului de Interne, după 100 de ore de zbor este trimis la Brașov pentru revizie, iar după ce a depășit 500 de ore de zbor revizia este făcută de către compania Eurocopter. În cazul în care nu merg elicopterele, mai poate fi folosit avionul sanitar, dar nu a fost solicitat până acum de către medicii de la departamentul de urgență al Spitalului Județean Craiova“, a declarat dr. Bogdan Fănuță.
Medicii craioveni care lucrează la departamentul SMURD al Spitalului Județean spun că este nevoie ca toți cei care lucrează în acest mediu să treacă peste acest prag psihologic. „Familiile noastre sunt, poate, cele mai speriate. Nu am teamă de zbor acum, dar este un moment psihologic pe care trebuie să îl depășim, poate și din acest motiv nu s-au mai ridicat elicopterele de la sol astăzi (ieri – n.r.). Ca medic de urgență care a participat la multe misiuni cu elicopterul SMURD pot să spun că nu am avut niciodată sentimentul de nesiguranță și asta pentru că piloții sunt oameni bine pregătiți în care avem încredere, dar văzând ce se întâmplă inevitabil trăim cu stresul că oricând tragedia se poate repeta. Nu putem decât să transmitem condoleanțe familiilor colegilor noștri, care au fost profesioniști“, a adăugat dr. Cristiana Geormăneanu.
„Voi face în continuare gărzi pentru că ei nu au murit degeaba, pentru că alții trebuie să trăiască“
Antonie Septimius, medic în cadrul Secției de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Craiova, era de serviciu când s-a produs tragedia. „Este o tragedie. Am pierdut niște colegi și profesioniști din sistem. Cu Petrică (unul dintre cei decedați în accidentul aviatic – n.r.) am vorbit luni dimineață, iar cu Ginel (altă victimă – n.r.) acum patru zile. Rămăsese să ne întâlnim curând… Încă nu-mi vine să cred. De aseară (luni-seară – n.r.) am primit și primesc telefoane și mesaje în care sunt întrebat dacă voi mai face gărzi pe elicopter. Da, voi face în continuare gărzi pentru că ei nu au murit degeaba, pentru că alții trebuie să trăiască“, a spus dr. Antonie Septimius.
Gheorghe Nedelescu, managerul public al Craiovei, a fost profesorul copilotului elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, Ginel Claudiu Crăcănel, și are numai cuvinte de laudă despre fostul să elev. „Este o durere fără margini. Nu îmi vine să cred nici acum. A fost elevul meu la liceul militar, un copil de excepție, care învăța foarte bine și care nu a creat niciodată probleme. Nu am crezut că este vorba despre el până când m-a sunat tatăl lui să îmi spună. Din păcate, Dumnezeu ia la el oamenii buni“, a spus Gheorghe Nedelescu.
sursa:gds.ro