Advertisement

Legenda satului din Dolj care stă pe o comoară. Oamenii susţin că aurul ascuns sub pământ este blestemat: „Acolo este Necuratul”

Calafat News
luni, februarie 09, 2015 | 06:37 Last Updated 2015-02-09T04:37:44Z
O legendă veche de sute de ani nu le dă pace ursarilor dintr-un sat aflat în comuna doljeană Cetate. Oamenii sunt convinşi că sub pământ există o comoară blestemată.

Ursarii din comuna doljeană Cetate sunt săraci lipţi pământului, însă chiar dacă ştiu că stau pe o comoară nu au curaj să o caute. Oamenii povestesc că Necuratul şi-ar fi băgat coada, iar sub unul dintre sate există un tezaur îngropat. Aurul este blestemat, iar cine pune mâna pe el ajunge mut, sur sau orb.     Oamenii sunt convinşi că tezaurul îngropt este blestemat 

Unde arde focul există aur   Oamenii au mai povestit că de sărbători pământul se deschide, iar focuri uriaşe indică exact locul unde este îngropată comoara. Unii localnici au văzut focurile, însă de teamă să nu se îmbolnăvească nu au căutat comoara. „În urmă cu zeci ani în zonă a venit o echipă de căutători din Bulgaria. Unul dintre bărbaţi a atins un obiect şi a rămas mut. Îmi este frică să pun mâna pe ceva. Eu am văzut focurile de trei ori, dar de fiecare dată am ocolit zona respectivă. Acolo  este Necuratul.Oamenii din acestă zonă nu au ce să pună pe masă copiilor, dar nu s-au gândit nici măcar o secundă să caute tezaurul îngropat. Mai bine sărac şi sănătos. Dacă te uiţi în stânga şi în dreapta nu o să vedezi decât case care stau să cadă şi care au fost construite din luat şi paie uscate la soare”, a  povestit un localnic.   Oamenii din loclitate sunt sărcai, dar nu vor să aude de comoara ascunsă sub pământ

Mihai Bran,liderul romilor din comuna doljeană  Cetate, a povestit că tezaurul îngropat în zonă nu o să fie niciodată găsit. „Mulţi oameni de frică nici nu vor să discute despre comoara ascunsă sub pământ. Ştiu doar că aurul este blesemnat şi nu vor să pună mâna pe el.Nimeni nu o să descopere niciodată această comoară. Până la urmă este o legendă. Cu adevărat nu ştim dacă acest tezaur există”, a precizat liderul romilor din comuna doljeană Cetatea.

Istoricii nu cred că în zonă există o comoară, iar tezaurul ascuns sub pământ este doar o legendă. „În localitatea repsectivă nu s-au făcut căutări, dar cu siguranţă nu există nici măcar un gram de aur. Acolo nu au locuit triburi celtice sau dacice. Totul este doar o legendă”, a spus Ion Stoica, istoric.   Ursarii din judeţul Dolj au mai povestit că în momentul în care ajung în zona blestemată nu ating absolut nimic. „Dacă îţi vezi de treaba ta nu păţeşti nimic. Important să nu atingi cu mâna nici măcar pământul. Eu cred cu tărie că acolo unde este aurul locul este blestemat. Pentru un pumn de bani nu se merită să rămân mut, orb sau surd”, a precizat Cătălin Munteanu.  

sursa:adevarul.ro
Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Legenda satului din Dolj care stă pe o comoară. Oamenii susţin că aurul ascuns sub pământ este blestemat: „Acolo este Necuratul”

Trending Now

Advertisement