Advertisement

Cu ocazia celebrării zilei naţionale a Bulgariei / Secretarul de Stat, Sebastian Hotca, în vizită la Vidin

Calafat News
vineri, martie 06, 2015 | 07:49 Last Updated 2015-03-06T06:30:08Z

La începutul acestei săptămâni, Secretarul de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat o vizită la Vidin, cu ocazia celebrării zilei naţionale a Bulgariei, ca urmare a invitaţiei Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”.
În prima zi a vizitei, oficialul român a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Bulgaria: preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”, Ivo Gheorghiev, vicepreşedintele Fundaţiei ”Walahorum”, Liudmil Rădukanov şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria, Ivan Aleksandrov.  Întrevederea a avut loc la Centrul de Informare şi Logistică din Vidin, unde funcţionează şi Biblioteca Albotina – ambele gestionate de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”.

Demnitarul român i-a asigurat pe liderii comunităţii de români din Bulgaria de întreaga susţinere a statului român pentru păstrarea valorilor identitare, culturale şi lingvistice ale etnicilor români din această zonă istorică. Cu această ocazie, au fost identificate şi dezbătute posibile soluţii pentru problemele cu care se confruntă etnicii români.

„Fluviul Dunărea a fost şi continuă să fie un puternic element de legătură între noi”

Cea de-a doua zi a vizitei a fost marcată de ceremonia de celebrare a zilei naţionale a Bulgariei la Inovo (fostă Smârdan) şi Vidin, evenimente la care au participat oficiali bulgari, un sobor de preoţi şi un numeros public, precum şi o trupă de actori amatori purtând uniforme de dorobanţi şi infanterişti. Oficialul român a subliniat importanţa relaţiilor bilaterale istorice dintre România şi Bulgaria. “De-a lungul veacurilor, un factor geografic important al legăturilor dintre ţările şi popoarele noastre l-a constituit fluviul Dunărea, care nu ne-a separat ci, dimpotrivă, a fost şi continuă să fie un puternic element de legătură între noi.”, a precizat secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca. La invitaţia Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, demnitarul român a participat la o masă rotundă cu tema „Aportul frăţesc al românilor în lupta pentru eliberarea Bulgariei. Relaţiile româno-bulgare în decursul secolelor”. În deschidere, copiii beneficiari ai programului-pilot de învăţare a limbii române finanţat de MAE-DPRRP, au oferit un mini-spectacol, alături de artişti populari din judeţul Dolj.

Secretarul de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca :

“Statul român reprezintă un exemplu de bune practici în păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a minorităţilor naţionale de pe teritoriul său. În spiritul respectului reciproc, este oportun ca statul bulgar să susţină şi să respecte drepturile etnicilor români, conform standardelor europene în domeniu. În acest sens, îi asigur pe conaţionalii noştri din Bulgaria că statul român le acordă o atenţie specială şi îi susţine în demersurile legitime de exprimare identitară.”

Sursa:cvlpress.ro
Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • Cu ocazia celebrării zilei naţionale a Bulgariei / Secretarul de Stat, Sebastian Hotca, în vizită la Vidin

Trending Now

Advertisement