News Breaking
Live
wb_sunny

Breaking News

Cu ocazia celebrării zilei naţionale a Bulgariei / Secretarul de Stat, Sebastian Hotca, în vizită la Vidin

Cu ocazia celebrării zilei naţionale a Bulgariei / Secretarul de Stat, Sebastian Hotca, în vizită la Vidin


La începutul acestei săptămâni, Secretarul de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat o vizită la Vidin, cu ocazia celebrării zilei naţionale a Bulgariei, ca urmare a invitaţiei Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”.
În prima zi a vizitei, oficialul român a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Bulgaria: preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”, Ivo Gheorghiev, vicepreşedintele Fundaţiei ”Walahorum”, Liudmil Rădukanov şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria, Ivan Aleksandrov.  Întrevederea a avut loc la Centrul de Informare şi Logistică din Vidin, unde funcţionează şi Biblioteca Albotina – ambele gestionate de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”.

Demnitarul român i-a asigurat pe liderii comunităţii de români din Bulgaria de întreaga susţinere a statului român pentru păstrarea valorilor identitare, culturale şi lingvistice ale etnicilor români din această zonă istorică. Cu această ocazie, au fost identificate şi dezbătute posibile soluţii pentru problemele cu care se confruntă etnicii români.

„Fluviul Dunărea a fost şi continuă să fie un puternic element de legătură între noi”

Cea de-a doua zi a vizitei a fost marcată de ceremonia de celebrare a zilei naţionale a Bulgariei la Inovo (fostă Smârdan) şi Vidin, evenimente la care au participat oficiali bulgari, un sobor de preoţi şi un numeros public, precum şi o trupă de actori amatori purtând uniforme de dorobanţi şi infanterişti. Oficialul român a subliniat importanţa relaţiilor bilaterale istorice dintre România şi Bulgaria. “De-a lungul veacurilor, un factor geografic important al legăturilor dintre ţările şi popoarele noastre l-a constituit fluviul Dunărea, care nu ne-a separat ci, dimpotrivă, a fost şi continuă să fie un puternic element de legătură între noi.”, a precizat secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca. La invitaţia Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, demnitarul român a participat la o masă rotundă cu tema „Aportul frăţesc al românilor în lupta pentru eliberarea Bulgariei. Relaţiile româno-bulgare în decursul secolelor”. În deschidere, copiii beneficiari ai programului-pilot de învăţare a limbii române finanţat de MAE-DPRRP, au oferit un mini-spectacol, alături de artişti populari din judeţul Dolj.

Secretarul de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca :

“Statul român reprezintă un exemplu de bune practici în păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a minorităţilor naţionale de pe teritoriul său. În spiritul respectului reciproc, este oportun ca statul bulgar să susţină şi să respecte drepturile etnicilor români, conform standardelor europene în domeniu. În acest sens, îi asigur pe conaţionalii noştri din Bulgaria că statul român le acordă o atenţie specială şi îi susţine în demersurile legitime de exprimare identitară.”

Sursa:cvlpress.ro
Adăugați aplicația Calafat News pe telefonul smartphone fără a instala, deschideți Calafat News cu browserul Chrome pe telefonul smartphone, apoi faceți clic pe pictograma de 3 puncte din browser, apoi selectați "Adăugați la ecranul principal". Apoi, dați clic pe aplicația Calafat News din ecranul principal al telefonului dvs. smartphone.

Tags

Abonează-te la știri!

Introdu adresa de e-mail pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin e-mail când vor fi publicate articole noi.

Trimiteți un comentariu