Advertisement

30 de tineri români și bulgari – „Micii meșteri mari”

Calafat News
sâmbătă, august 29, 2015 | 07:23 Last Updated 2015-08-29T04:23:21Z
După ce, în perioada 10-17 iulie a.c., la Calafat, au participat la ateliere practice de creativitate și meșteșuguri tradiționale, prelucrând cu îndemânare lemnul și materialele textile, 30 de tineri români și bulgari vor continua să „meșterească” la Vidin, între 1 și 8 septembrie, alte obiecte cu valoare estetică sau funcțională. Nu numai că vor căpăta, astfel, aptitudini practice, ci își vor dezvolta și spiritul antreprenorial, încercând, mai apoi, să valorifice creațiile cu prilejul unei expoziții pe care intenționează să o organizeze chiar de Ziua Educației Nonformale (9-10 octombrie a.c.). Cadrul este oferit de proiectul „EU creativ: Micii meșteri mari”, derulat prin Erasmus plus – noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020.


Proiectului „EU creativ: Micii meşteri mari” este implementat de Asociațiile „EU vreau” din Craiova (România) și „AVE” din Vidin (Bulgaria), între 1 noiembrie 2014 şi 1 noiembrie 2015, și are ca scop încurajarea potențialului creator al tinerilor și a spiritului antreprenorial, prin valorizarea tradițiilor. Participanți sunt 15 tineri majoritatea din comuna Galiciuica (județul Dolj) și alți 15 din zona localității Vidin, cu toții elevi. Ei au, astfel, posibilitatea, să se implice într-o serie de activități culturale, educative, sportive și distractiv-recreative bazate pe educație nonformală, ca și pe deprinderea unor abilități şi dezvoltarea spiritului antreprenorial, care i-ar putea ajuta apoi să își găsească mai ușor un loc de muncă și să își îmbunătățească situația financiară.


La atelierele practice de creativitate și meșteșuguri tradiționale de la Vidin tinerii vor învăţa să realizeze diverse obiecte cu valoare estetică și funcțională din materiale avute la îndemână în gospodăriile din mediul rural. Dacă la Calafat au prelucrat lemnul și materialele textile, de această dată vor utiliza hârtia pentru a împleti coșuri ori alte obiecte și, prin String Art, își vor exersa îndemânarea folosirii aţei pentru a crea tablouri. Tot la Vidin, cei 30 de tineri vor participa la alte numeroase activități educative, de socializare și sportiv-recreative. Așa sunt workshop-uri de dezvoltare personală, pregătirea unei expoziții cu creațiile hand-made, cine cu specific tradițional, concursuri, vizite în ateliere de creație ale unor artiști, drumeții ș.a. De asemenea, în program sunt cuprinse vizite la obiective cultural-turistice, precum fortăreața medievală Baba Vida, principala atracție a orașului – singura construcție din Bulgaria de acest gen conservată în întregime, datând de la începutul secolului al X-lea –, Sinagoga construită între anii 1888 și 1894, moscheea și Biblioteca „Osman Pazvantoglu”.


Prin participarea la aceste activități, tinerii nu numai că își vor îmbunătăți abilități, competențe și aptitudini ca încrederea în sine, spiritul creativ şi simțul artistic, ci vor dobândi altele noi, precum o atitudine de respect pentru diversitatea culturală, abilități lingvistice şi digitale, competențe de management, orientarea pentru carieră etc. Totodată, prin participarea la atelierele practice de creativitate și meșteșuguri tradiționale vor fi conștientizați asupra valorilor tradiționale şi vor fi încurajați să practice meșteșuguri, ceea ce – consideră inițiatorii proiectului – le va spori șansa de a-și găsi un loc de muncă în viitor.

Toate activitățile susțin și promovează educația non-formală și voluntariatul. La finalul lor, cei 30 de tineri români și bulgari vor primi Certificatul Youthpass – instrument cu recunoaștere europeană cu ajutorul căruia participanţii la proiecte pot descrie activităţile desfăşurate şi rezultatele învăţării.

sursa:cvlpress.ro
Comments
comments that appear the responsibility of the commentator
  • 30 de tineri români și bulgari – „Micii meșteri mari”

Trending Now

Advertisement