De ce a secat Dunărea robinetele calafetenilor


Cei 15.000 de locuitori ai orașului Calafat din Dolj nu au apă potabilă de câteva zile din cauza nivelului scăzut al Dunării și se chinuie cărând de câteva ori pe zi bidoane cu apă de la fântânile din oraș ca să aibă ce bea și cu ce se spăla. Oamenii sunt nemulțumiți, dar primăria și angajații Companiei de Apă Oltenia caută soluții pentru rezolvarea cât mai rapid a problemei. Ieri-dimineață, la robinetele din Calafat a curs apă timp de două ore, iar autoritățile sunt sigure că pot furniza apă cu program restricționat, dimineața și seara, câte patru ore. 

Pentru calafeteni, verile ultimilor patru ani au însemnat să stea fără apă potabilă și menajeră. Căldurile excesive au dus la scăderea nivelului Dunării, iar actualul sistem de alimentare, bazat pe pompe care trag apa din fluviu și o împing în stația de decantare, nu a făcut față. Asta s-a întâmplat și acum câteva zile, când pompele s-au oprit și nu au mai putut trage apa ajunsă la un nivel foarte scăzut. „De duminică dimineață, de la ora 8.00, orașul Calafat nu are apă continuă. Azi-dimineață (ieri – n.r.), s-a dat drumul timp de două ore, de la 7.00 la 9.00. Se fac tot felul de eforturi, se încearcă tot felul de sisteme suplimentare, tocmai pentru a se depăși această defecțiune tehnică care este cauzată de scăderea drastică a fluviului Dunărea. Sistemul a fost conceput pentru un nivel mai mare al apei, iar pompele se depresurizează. Indiferent de ce se spune, eu stau aici de câteva zile, cunosc foarte bine și din anii precedenți cum merg lucrurile. Din cauza scăderii nivelului apei, se produce o defecțiune tehnică între sistemul care trebuie să absoarbă apa și presiunea la care a fost gândit.

Dunărea ar trebui să aibă un nivel cu 20 de centimetri peste ceea ce este acum. De șapte ani de când sunt primar și venim aici în fiecare an, cred că acum este cel mai scăzut nivel, unul istoric. Acum este la -42, în scădere cu șase centimetri. Prognoza ar fi bună pentru următoarele zile, dar cu natura nu ne punem. Orașul are nevoie, în medie, de 300 de metri cubi de apă pe oră, pe caniculă se ridică undeva la 350-400 de metri cubi, sunt și grădinile, și curțile oamenilor care folosesc apa în exces, dar nu ar fi o mare problemă dacă aceste sisteme pe care le au ei (Compania de Apă Oltenia – n.r.), de 800 de centimetri cubi, ar funcționa“, a declarat primarul din Calafat, Mircea Guță.

Primarul face apel la calafeteni




Primarul a precizat că soluția pentru Calafat este existența unei pompe plutitoare care să poată trage apa chiar și de la un nivel de doar un metru adâncime. Cum prețul ei este foarte mare, circa 1,5 milioane de euro, un astfel de sistem ar putea fi achiziționat din fonduri europene pe Master Planul de Apă aflat în implementare și în Calafat, dar care a prevăzut doar modernizarea actualului sistem, nefuncțional pe timp de secetă excesivă.
 „Cei de la Compania de Apă Oltenia au fost mereu lângă noi, iar acum încearcă permanent repornirea sistemului vechi. Au făcut și un sistem auxiliar separat, cu pompe separate care merg pe un circuit separat și duc apa în decantoare. Este, pur și simplu, o improvizație separată de rețeaua principală. Dar soluția o știm cu toții: o stație plutitoare care poate să extragă apă și de la un nivel de un metru, pentru că Dunărea nu va scădea niciodată sub acest nivel. În istorie nu a scăzut sub 4,5 metri. Stația de pompare la suprafață este cea mai bună soluție. Un proiect de genul acesta nu cred că ar depăși 1,5 milioane de euro. Pe lângă modernizarea prin Master Plan a stației, treapta întâi, cotată undeva la 2,5 milioane de euro, se putea face mult mai simplu și gândi de către proiectant o variantă care era și mult mai sigură. Trebuie să ne așteptăm de acum încolo la astfel de niveluri scăzute ale apei. Proiectele pe Master Plan care s-au făcut la momentul respectiv s-au bazat pe modernizarea a ceea ce există, nu au dorit să reducă anumite lucruri care nu merg și să meargă pe concepte noi. Împreună cu conducerea Companiei de Apă, am convenit să furnizăm apă circa trei-patru ore în această seară (ieri-seară – n.r.), astfel încât să ajungă și la cei de la etajele superioare, pentru că vă dați seama, consumul a fost foarte mare și este posibil ca apa să nu fi ajuns și la ei. Și fac un apel către concetățenii mei, să folosească apa – până rezolvăm problema – doar pentru situații urgente, menaj și așa mai departe, nu pentru grădini sau culturi. Dacă nu reușim să pornim coloana principală, vom furniza apă patru ore dimineața și patru seara. Am preconizat că vom ajunge în această situație, având și precedentul anilor trecuți, și avem 36 de fântâni cu pompe conectate, iar apa este de calitate“, a explicat Mircea Guță.

CAO: Calafat va avea o microstație plutitoare


Reprezentanții Companiei de Apă Oltenia, ai cărei angajați lucrau ieri de zor la improvizarea unei stații plutitoare, le-au dat vești bune calafetenilor. Chiar dacă disconfortul ar putea continua câteva zile, punerea în funcțiune a pompelor puternice din stația modernizată în cadrul Master Planului de Apă ar putea compensa nivelul scăzut al apei. „Luni am montat două pompe submersibile pe ponton, sunt funcționale, dar nu pot asigura mai mult de 100 de metri cubi pe oră, iar orașului îi trebuie cam 540 de metri cubi pe oră pe perioada de caniculă. Deci lucrăm la această microstație pe care încercăm să o dăm în folosință în orele următoare. Vechea stație de pompare este mai sus decât nivelul Dunării, apa a scăzut la cote critice, principiul de funcționare a pompelor este prin amorsarea pe bază de vid. Vidul nu mai poate să ridice apa la nivelul de amorsare a pompelor. În paralel cu stația plutitoare, mai lucrăm și la improvizarea unei aducțiuni la primul crib în paralel, mai aducem o pompă de vid mai puternică și sperăm să pornim una dintre pompele mari. Dar aceasta nu este o soluție certă. Criblurile sunt niște camere de beton, iar din ele pleacă conducta de aducțiune, care se duce la pompele din stație“, a explicat Grigorie Dorel, directorul comercial dezvoltare al Companiei de Apă Oltenia. Acesta a precizat că în programul POS Mediu 2 care se derulează în perioada 2014-2018, pentru Calafat este prevăzută achiziționarea unei microstații plutitoare. „În Master Planul de Apă POS 1, studiile au fost făcute de foarte mult timp, orașul nu se lovise niciodată de o astfel de problemă și, probabil, nu vreau să mă pronunț, proiectanții nu au avut în vedere acest lucru. Însă în programul POS Mediu 2 este prevăzută o microstație plutitoare special pentru regimurile de avarie ale Calafatului. S-a început Studiul de fezabilitate, urmează Proiectul tehnic, la anul licitațiile“, a precizat el.

Calafetenii, nemulțumiți: Ne spălăm la lighean

În ciuda eforturilor din partea autorităților, calafetenii care veneau ieri unul după altul la „Fântâna Învelită“, cea mai cunoscută din oraș, se declarau nemulțumiți. „Suntem de râsul lumii. Nu poți să-ți faci baie, sunt niște condiții mizerabile. Trebuie să iau apă ori de câte ori folosesc WC-ul“, a declarat Paul Velica. „De trei-patru ani este aceeași problemă. Când e secetă, nu merg pompele, când e iarnă, îngheață. Păcat că nu au și ei niște oameni care să gândească cu capul, cred că gândesc cu picioarele. Ăsta-i adevărul. Noi suntem mai tineri, dar cei mai în vârstă nu știu în ce situație vor ajunge. La o familie cu patru persoane iau apă și de șase-șapte ori pe zi. Ne spălăm la lighean ca în Evul Mediu. Asta este“, a spus și Georgică Iovan.

Sursa:gds.ro

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.