ISU Oltenia: 10 incendii în 24 de ore


Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost solicitate în 24 de ore să intervină pentru a stinge 10 incendii. Pe lângă acestea, au mai fost nevoiți să intervină la o descarcerare, patru intervenții asistenţă medicală de urgenţă aeriană și 43 cazuri pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Cele mai multe incendii au avut loc la vegetația uscată, pe raza localităților Ghindeni, Golenţi, Bechet, în localitatea Craiova, str. Calea Severinului, Ostroveni, Cerăt, Ghizdăveşti, dar și în locuințele unor cetățeni din Cârcea, Podari, Coșoveni, și în  cimitirul din cartierul Catargiu, municipiul Craiova.

Detaşamentul Pompieri Calafat a mai fost solicitat să intervină cu o autospecială dar, de data aceasta, pentru scoaterea unui animal (bovină) căzut într-un canal de desecare în localitatea Desa. Operaţiunea de salvare a decurs fără probleme, animalul fiind salvat.


Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost solicitat să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, după cum urmează:

- asistenţă medicală de urgenţă aeriană – 4

- asistenţă medicală de urgenţă – 19

Detaşamentul 1 Pompieri Craiova (T.I.M) – 5 intervenţii.

Detaşamentul Pompieri Calafat (E.P.A.) – 6 intervenţii.

Secţia Pompieri Craiova (E.P.A.) – 4 intervenţii.

Secţia Pompieri Băileşti (E.P.A.) – 1 intervenţie.

Secţia Pompieri Segarcea (E.P.A.) – 4 intervenţii.


RECOMANDĂRI  

  • ÎN PERIOADELE DE CANICULĂ ŞI SECETĂ PRELUNGITĂ, PRECUM ŞI PE TIMP DE VÂNT ARDEREA MIRIŞTILOR, A VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE INTERZISĂ.
În gospodării cetățenești
MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR LA  ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE
  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curaţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În acest sens vă reamintim că în conformitate cu art. 44 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
   – cu amendă de la 2.501 la 5.000 lei :
a)     inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora;

În conformitate cu art. 1, pct. III din H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor se sancţionează:
     – cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei:
            r) arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 1 Pompieri Craiova a intervenit în data de  02.08.2015, în loc. Segarcea, pentru ridicarea unei bombe de aruncător cal. 82 mm, descoperită de către Marin N, în timp ce efectua lucrări agricole. Muniția a fost ridicată, transportată și depozitată în spațiul special amenajat în vederea detonării ulterioare.


MASURI DE PROTECTIE IMPOTRIVA ACCIDENTELOR IN RANDUL POPULATIEI
La găsirea muniţiei respectaţi următoarele reguli:
- NU o atingeţi, NU o loviţi şi NU o mişcaţi;
- NU o introduceţi în foc;
- NU o duceţi la fier vechi;
- NU încercati să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
- NU folosiţi muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
- NU introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţiile descoperite neexplodate;
- Discutaţi cu copiii toate aceste reguli preventive şi explicaţi-le pericolul la care s-ar putea expune dacă nu le respectă;
- Anunţaţi imediat organelle de politie, autorităţile administraţiei publice locale sau sunaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă, 112;
- Respectaţi regulile si măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate.

Trimiteți un comentariu

Politica de comentarii: Vă rugăm să scrieți comentariile dvs. conform subiectului postării acestei pagini. Comentariile care conțin linkuri nu vor fi afișate până la aprobare.