Cu peste 12.000 de locuitori ai săi, Poiana Mare chiar este şi cea “mai mare” localitate rurală din judeţ. Dacă avem în vedere că Dăbuleniul are statut de oraş. Comună bătrână şi teafără, înfiinţată prin legea administrativă din 1864, atestată documentar pe la 1525, apoi 1597 într-un hrisov al lui Mihai Viteazu când “întărea fraţilor Buzeşti satul Pleniţa”, enunţat ca boier hotarnic fiind un “anume Stoica… din Poiană”. Fără a se despărţi de o întreagă istorie, Poiana Mare pare că renaşte, întemeindu-se într-o altă civilizaţie cu toate valenţele ei. Cazul nu-i, desigur, singular, dar această mare colectivitate doljeană, din vecinătatea Dunării, dintotdeauna mândră şi prosperă, dincolo de solida cristalizare a vocaţiei europene şi chiar a unei alte conştiinţe, să-i zicem urbane, stăruie în ceea ce i-a adus faima: hărnicia greu de asemuit. Poate părea temerară o asemenea afirmaţie. “Inima” unui consacrat bazin legumicol al Doljului, Poiana Mare va dobândi mâine sau poimâine, adevăratul prestigiu meritat, pentru legumele sale de certă calitate ecologică, livrate pe toate pieţele ţării.
Din ianuarie până în decembrie se trudeşte continuu, în câmp deschis sau spaţii protejate, producându-se într-o diversă gamă sortimentală legume care i-au adus faima. Marin Vintilă, primarul comunei, nu se mai minunează, fiindcă şi “ai lui” se regăsesc în această trebăluială fără limite. Poiana Mare este în acelaşi timp, cum spuneam, cu toate ferestrele cugetului deschise spre noutatea de orice fel, ceea ce îi conferă şansa drumului, scurt, precis şi eficient. Poate nu s-a despărţit de trecut plecând spre viitor şi nici nu a aşteptat lumina pregătită pentru ea, ci şi-a văzut de rosturile ei, trăgând mereu cu coada ochiului spre vecini, dar şi spre alţii, potenţându-şi mereu energiile pentru a nu pierde timpul. Încât s-a văzut mereu într-o competiţie nemărturisită, reuşind în schimb să-şi menţină numele de Poiana Mare. Tot ceea ce se vede cu ochiul liber, de la o margine la alta a aşezării – şi localitatea place ochiului – aşa s-a zămislit. Nimeni nu ştie când se odihnesc poienarii şi primarul Marin Vintilă, la al doilea mandat, chiar zâmbeşte când o spune, deşi accentuează că tot ce au, şi se vede ce au, e stropit cu trudă. De la luarea zăpezii până la căderea brumei, cele aproape 4.000 de gospodării nu cunosc alt freamăt decât “al muncii”, al grădinăritului migălos şi profesionist. Când i-am spus că doar olandezii mai etalează atâta migală, Marin Vintilă a răspuns printr-o glumă: s-au molipsit de la noi!
În comuna Poiana Mare se lucrează din plin la rețeaua de apă și canalizare. Lucrările la infrastructură se fac în paralel și sunt finanțate prin intermediul Masterplanului județean, derulat prin Consiliul Județean Dolj. Potrivit primarului Marin Vintilă, șantierul a luat startul în toamna lui 2013 în satul de centru și în Tunarii Vechi. „În prima etapă, au fost prevăzuți 50 de kilometri de alimentare cu apă și canalizare, iar lucrarea se află pe final. Se va încheia până la sfârșitul acestui an”, a menționat primarul localității Poiana Mare. Valoarea acestei prime etape s-a ridicat la suma de aproximativ 7 milioane de euro, dintre care contribuția autorității locale a fost de 100.000 de euro, asigurați de la bugetul local. În etapa a doua, care va începe din primăvara lui 2016, vor fi executați încă 30 de kilometri de infrastructură în satele Tunarii Vechi și Tunarii Noi, dar pe câteva străzi din satul de centru care nu au mai fost acoperite în prima fază. Costurile celei de-a doua etape se ridică la suma de 5 milioane de euro.
Oamenii sunt nerăbdători să se termine lucrarea
Șantierul de pe străzi îi nemulțumește totuși pe oameni. Deși știu că vor beneficia de aceste utilități, localnicii își doresc să aibă și drumurile ca-n palmă și nu mai au răbdare să se termine lucrarea. „Oamenii sunt reticenți pentru că văd străzile nefinalizate. Deocamdată avem doar două străzi terminate – „Nicolae Titulescu” și „Liniștii – și toți se raportează la ele. De aceea vreau să le spun încă o dată oamenilor din comună să aibă răbdare, fiindcă toată localitatea va arăta exact așa atunci când se va încheia proiectul, fiindcă există obligația să se refacă și drumul după lucrări”, a ținut primarul să le spună localnicilor care este situația cu aceste străzi. Când se va termina de implementat Masterplanul, în cele două etape ale sale, toată comuna va beneficia de apă și canalizare, fiind vorba de aproximativ 3.000 de gospodării. Avantajul este că localnicii care se vor racorda la aceste conducte nu vor plăti decât ceea ce se află în curtea lor, toate celelalte branșamente fiind asigurate prin costurile proiectului.
Un proiect de asfaltare se lasă așteptat
Primarul Marin Vintilă a avut o inițiativă pentru asfaltarea unui tronson de 12 kilometri în comună, dar s-a confruntat cu rezistența unor consilieri locali care s-au opus proiectului. Era vorba despre o finanțare care îi revenea comunei Poiana Mare de la bugetul de stat, dar proiectul de hotărâre nu a fost votat de aleșii locali. „Am avut această ocazie, dar unii dintre consilieri s-au opus din motive politice și proiectul nu a fost votat. Evident că am pierdut acești bani și este păcat fiindcă era vorba despre o infrastructură nouă de care beneficiau toți localnicii. Din păcate pentru acești consilieri, dezvoltarea comunei contează mai puțin decât competiția electorală. Au crezut că, votând acest proiect, voi crește eu în ochii localnicilor. Și nu este prima oară când procedează așa, au mai fost proiecte benefice pe care le-am pierdut din cauza unui vot negativ”, a mai spus primarul Marin Vintilă
S-au pierdut banii și pentru Căminul Cultural din Tunarii Vechi
Din același motiv politic nu a fost votat nici proiectul care privea modernizarea Căminului Cultural din Tunarii Vechi, pierzându-se o finanțare de 100.000 de euro, fonduri europene. „Am scris un proiect în cadrul Grupului de Acțiune Local (GAL) Calafat prin care încercam să modernizăm Căminul Cultural. Era vorba de o finanțare de 100.000 de euro, bani care proveneau din exercițiul financiar 2007-2013, ceea ce înseamnă că trebuiau încheiate lucrările în decembrie 2015. Ori noi nici nu ne-am apucat de lucrare pentru că, inițial, am stabilit în proiect ca învelitoarea căminului să fie din tablă. Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia ne-a trimis o notificare prin care ne-a atras atenția ca învelitoarea trebuie să fie din țiglă. Așadar, am reluat votarea proiectului într-o altă ședință de Consiliu Local. De această dată, consilierii nu au mai votat și proiectul nu s-a mai făcut”, a explicat primarul Marin Vintilă.
Se va încheia reabilitarea podurilor și podețelor
În paralel cu introducerea conductelor de apă și canalizare, se lucrează și la amenajarea podurilor și podețelor care se află pe traseul canalului colector al apelor pluviale. Potrivit primarului Marin Vintilă, este vorba de zece poduri mari și mai multe podețe, acestea din urmă fiind la porțile gospodăriilor. „Avem un canal colector al apelor pluviale și am amenajat și infrastructura de acolo. Din cele zece poduri mari au fost deja reabilitate opt și mai sunt două în lucru. Cel puțin pe străzile „A. I Cuza”, „Tudor Vladimirescu”, „Veteranilor” era nevoie de această lucrare. În ceea ce privește podețele care se află la porțile oamenilor, acestea sunt făcute deja. Intenționăm ca, pe viitor, să punem și asfalt”, a precizat edilul localității. Lucrările de infrastructură sunt realizate prin intermediul unui proiect cu o valoare de 1,8 milioane de lei. Banii au fost asigurați de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, distribuiți prin OUG nr. 28/2014.
Un dispensar nou-nouț
Un proiect vital pentru comunitatea din Poiana Mare este construirea unui nou dispensar. Primarul Marin Vintilă a venit cu propunerea să se amenajeze o unitate medicală de la zero, unde să fie mutați cei șapte medici de familie care își au acum cabinetele într-o clădire revendicată de foștii proprietari. „Dispensarul din parc nu mai poate să funcționeze mult timp fiindcă imobilul a fost revendicat. Am venit cu propunerea să construim unul nou și am găsit și terenul”, a declarat Marin Vintilă. Noul dispensar va fi ridicat în curtea Școlii nr. 3 și va fi realizat în totalitate cu bani de la bugetul local. Autoritățile locale spun că investiția ar urma să ajungă la suma de 1,5 milioane de lei. Cum finanțarea este asigurată, Primăria Poiana Mare este foarte aproape de a lansa licitația pentru execuție, primarul spunând că își dorește foarte mult să aibă contractul semnat cu constructorul câștigător astfel încât lucrarea să înceapă în primăvara următoare.
Bolnavii pe dializă vor avea un spațiu asigurat
Potrivit primarului, în noul dispensar vor fi mai multe cabinete medicale. În plus, acolo va fi amenajat un centru pentru recoltarea analizelor medicale, dar și un cabinet unde va funcționa serviciul de dializă. „Nu avem un spațiu adecvat pentru bolnavii care trebuie să facă dializă de două ori pe săptămână. Este un chin pentru ei și noi le-am oferit tot ce am putut, i-am cazat până și în sala de ședințe a Consiliului Local. Dar trebuie să existe un spațiu adecvat și pentru acești pacienți”, a explicat primarul Marin Vintilă. Un alt dispensar se află și în satul Tunarii Vechi ce urmează să fie reabilitat, investiția ridicându-se la 1,2 miliarde de lei vechi. Aici se află două cabinete medicale. Medicii care îi îngrijesc pe localnici sunt toți din Poiana Mare și oferă servicii de consultație de specialitate. În comună sunt și trei cabinete de stomatologie și mai multe farmacii.
Toate școlile din comună sunt pregătite pentru iarnă
În cele nouă locații școlare din Poiana Mare învață aproape 1.300 de elevi. Potrivit primarului, toate sediile au fost igienizate și sunt pregătite pentru iarnă, fiind asigurată masa lemnoasă pentru încălzirea claselor. „Școlile au fost, rând pe rând, modernizate și renovate. Astăzi toți elevii din Poiana Mare au condiții foarte bune de studiu, problema ar fi cea legată de natalitate. În satul Tunarii Noi am observat o scădere a numărului de elevi care s-au înscris în clasa I, în această toamnă. Dar am avut rezultate bune la Evaluarea Națională și acest lucru se datorează faptului că avem cadre didactice suficiente și pregătite. Toți profesorii noștri sunt din localitate și sunt niște excelenți dascăli”, a mai afirmat Marin Vintilă.
„Poiana Mare a fost și rămâne un mare bazin legumicol”
Casele mari și gospodăriile îngrijite din Poiana Mare au în spate multă trudă. De cum începe primăvara și până toamna târziu, aproape toți localnicii muncesc în solarii, cultivând cam toate legumele începând cu roșii, ardei și vinete. Iar anul acesta, potrivit primarului, munca le-a fost răsplătită din belșug fiindcă a fost un an legumicol bun. „Toată lumea produce ceva la Poiana Mare, care a fost și rămâne un mare bazin legumicol al țării. Aici se muncește foarte mult în solarii, la legume, și anul acesta au reușit să aibă și rezultate pe măsură. Producția au dus-o fie la centrul de colectare sau au vândut-o în piața noastră de aici. Sunt mulți care merg cu marfa și în țară, în localități precum Sibiul și Brașovul”, a menționat edilul din Poiana Mare. Au fost și localnici care au accesat fonduri europene pentru amenajarea de solarii. Sunt notabile două investiții, de 60.000 de euro și 40.000 de euro, care au fost făcute în solarii, iar rezultatele s-au văzut în această toamnă.
Peste 15.000 de tone de legume, produse în acest an
Peste 15.000 de tone de legume au fost produse, per total, la Poiana Mare, cantitatea uriașă fiind explicabilă prin faptul că agricultorii au învățat să nu piardă nici un timp al anului. Încă din timpul iernii se pregătesc răsadurile de salată verde și ceapă, acestea fiind primele legume cu care ies, primăvara devreme, cei din Poiana Mare la piață. După aceea, pregătesc terenul pentru castraveți, roșii și vinete. Urmează ardeiul, iar acum varza și conopida. Deși pare un mărunțiș, să știți că și din pătrunjel se câștigă bani la noi. Oamenii fac legături din verdețuri și merg la piață și cu ele. De multe ori vând mai bine pătrunjelul decât roșiile. Sunt și foarte multe familii de romi rudari care au început și ei să pună solarii și sunt foarte mulțumiți de banii obținuți”, a explicat primarul. Un fapt interesant este că la Poiana Mare se produce și a doua cultură la roșii. Localnicii sunt mult mai mulțumiți de această pentru că în primăvară vremea capricioasă le-a stricat calculele. Se spune chiar că aceste tomate de toamnă sunt mult mai gustoase decât cele din primăvară și de pe timpul verii fiindcă sunt coapte la o temperatură optimă.
sursa:cvlpress.ro